V nejdůležitějším utkání podzimní části Synot ligy, ve které domácí FK Baumit podlehl Viktorii Plzeň 1:2, nechyběl v sestavě ani Filip Novák.

Prozradil, jestli už měl před utkáním trému?

„Trému jsem po tréninku neměl, zatím byl čas. V sobotu jsme měli trochu lehčí trénink, abychom se na Plzeň pořádně naladili."

Jak jste strávil sobotu a neděli?

„V sobotu jsme trénovali. Ráno jsme se sešli na společné snídani. Každý posnídá, na co má chuť, jogurty, ovoce, sýry… Pak jsme měli ještě trénink. Dopilovávali jsme, co bylo třeba. Po tréninku jsme už odpočívali. Zbytek soboty jsme měli každý pro sebe. Někdo si šel lehnout, někdo zašel na kafe nebo do kina."

O vstupenky byl velký zájem. Diváci přišli. Vnímal jste je? Jak na vás působilo jejich povzbuzování?

„Každý z nás vnímá při každém utkání diváky. Když nás povzbuzováním ženou dopředu, určitě se nám líp hraje. Fanoušci každému chybí."

Naposledy jste s Plzní hráli v srpnu. Kam se výkon jabloneckého týmu od té doby posunul?

„Byl to začátek sezony, kdy přišlo osm nových hráčů. Tým si „sedal". Čím víc se blížil konec podzimní soutěže, tím víc jsme si věřili. Jsme už na sebe zvyklí, udělali jsme určitě pokrok. Ale stále máme co zlepšovat."

Soupeře jste znali. Věděli jste, na co je třeba dát si pozor?

„Plzeň má určitě silné oba kraje, kde mají dobré hráče, sebevědomí, nebojí se udělat kličku. Na to jsme si museli dát pozor a taky na jejich brejky."

Měl jste svůj tip na výsledek?

„Samozřejmě. Chtěli jsme určitě vyhrát a věděli jsme, že pro to uděláme maximum. Nechtěli jsme být někde zalezlí, ale od začátku jsme hráli na vítězství a šli do zápasu naplno. Věděli jsme, že s Plzní je každý bod dobrý, ale my jsme určitě chtěli hrát a získat tři body."

Kromě fanoušků vnímají hráči také chladné nebo nevlídné počasí? Jak ovlivňuje jejich výkon?

„Hráč vnímá zimu hlavně před zápasem, když jde na hřiště. Ale, když se začne hrát, tak na to už nemyslí. Důležité je dobře se před každým utkáním zahřát. Pak už se soustředí pouze na hru a zima je zapomenutá. Hlavně na začátku druhého poločasu je zahřátí důležité."

Zajímáte se před utkáním, kdo ho bude pískat?

„Rozhodčí neřešíme, to jde mimo nás. Chci se vždycky soustředit hlavně na celý zápas a na svůj výkon. Kdo píská, to opravdu neřeším, je to jedno."

Byl poslední zápas něčím jiný, zvláštní?

„Myslím, že my všichni jsme odehráli zápas jako každý jiný, na plný výkon. Tenhle byl vyšperkovaný pro fanoušky hlavně tím, že hrál první s třetím. Ale my jsme byli rozhodnutí hrát od samého začátku všichni na maximum.

A co vás čeká v dalších dnech?

„Ještě máme týden tréninky, budeme hrát hokej, tenis, squash, nevynecháme ani posilovnu. A pak už nás čeká volno"

Jak zasloužené volno strávíte ?

„Určitě musím pořídit nějaké dárky. Hlavně ale za mnou po měsíci přiletí přítelkyně, takže budu s ní. Možná pojedeme na hory nebo na wellnes pobyt. Chci si hodně odpočinout, i od fotbalu. Ještě nejsem tak úplně fit. Určitě budu odpočívat aktivně, ale na volno se už moc těším."

A kdy se zase k fotbalu vrátíte?

„Začínáme v Jablonci čtvrtého ledna. Ale budeme tady jen krátce, hned za dva dny letíme na Kanárské ostrovy. Tam to bude určitě příjemné. Čekají nás tréninky na přírodní trávě."

Filip Novák měl taky na kopačkách několik šancí. Škoda, že tři body odjely do Plzně.

Přišlo pět tisíc fanoušků

Ochozy jablonecké Střelnice zažily po letech tu správnou atmosféru. A od začátku duelu s Plzní se domácí snažili ukázat, že si přízně fanoušků váží. Zájem o utkání byl znát i na příjezdových silnicích. Všude auto na autě. Takový zájem o fotbal Jablonec dlouho nepamatuje. Pamětníci, kteří zažili jinou éru místní kopané, ano. Já matně taky. Můj otec tady zakládal fotbal i hokej. Od raného dětství jsme nevynechali jeden víkendový fotbálek. Bývala to událost. Dnes se situace opakovala, fanoušci byli slyšet široko daleko. Hnali svůj tým dopředu a ten jim oplácel snahou „to tam dát". Rozhodla smůla, přišlo zklamání. Ale příznivce Baumitu bylo slyšet pořádně.

Tomáš Čížek slavil narozeniny - gratulujeme

Tomáš Čížek, jeden z nejzkušenějších hráčů prvoligového týmu FK BAUMIT, oslavil narozeniny. Začal svou fotbalovou kariéru v rodném Děčíně. Jako dorostenec přestoupil do Teplic, ale zanedlouho se vrátil zpět do Děčína. Další přestup již mířil do Jablonce, kde si  odbyl  ligovou premiéru. O jeho služby měla zájem také Sparta Praha, kam přestoupil v roce 2002. Následovalo několikaleté angažmá v Rusku, kde vystřídal týmy FC Rubin Kazaň, FK Moskva, FC Alania Vladikavkaz a FC Sibir Novosibirsk. Mezitím se několikrát připojil k Jablonci, ale definitivně zakotvil na severu Čech v roce 2012