Před vyprodaným hledištěm s více než šesti tisíci diváky neproměnil v 58. minutě Ján Greguš penaltu, trefil pouze tyč. Krátce nato byl vyloučen hostující Riechedly Bazoer, ale Jablonec nevyužil ani početní výhodu.

„Měli jsme blízko k našemu cíli. Musím kluky za výkon v obou zápasech pochválit, protože hráli velice dobře. Dozadu téměř bezchybně, poctivá práce. Ale rozdíl byl v kvalitě v koncovce. Byť to bylo jen o gól, tak soupeř tu penaltu na rozdíl od nás dal. Jsme o ten jeden gól horší a je nám to samozřejmě líto," uvedl kouč vyřazených Jaroslav Šilhavý.

Oba trenéři shodně vsadili na zcela totožné jedenáctky, které vyběhly ped týdnem k úvodnímu duelu v nizozemské metropoli. A ty s ohledem na velkou důležitost případné gólové trefy na obou stranách nabídly v první půli podobně dietní menu.

První zahrozil hned zkraje Wágner. Netrefil sice dobře míč, ale jako kdyby právě tím nadělal potíže Cillessenovi, jenž nedokázal slabý pokus zkrotit. U vyraženého míče však byl jako první jeden z jeho spoluhráčů.

Ve čtvrté minutě se pokoušel domácího gólmana Hrubého obejít Milik, střelec vítězného gólu Ajaxu z prvního zápasu však až příliš zatoužil po další penaltě a sudí Hansen mu místo toho ukázal zblízka žlutou kartu.

Po čtvrthodině převzal Ajax napevno taktovku a kontroloval průběh hry. Vyrušila ho snad jen kombinace Wágnera se zakončujícím Crnkičem při ojedinělém brejku, Cillessen si však dokázal poradit, byť domácí měli pocit, že za pomoci nedovoleného zákroku.

Po výměně stran to však byl zcela jiný zápas. Domácí útok místo nepříliš pracovitého Wágnera rozhýbal Tecl a právě po jeho centru a ruce Riedewalda měli domácí možnost kopat penaltu. Tady už však má shodný scénář prvního utkání zásadní odchylku – jeho smolař Greguš na rozdíl od Milika trefil v 58. minutě pouze levou tyč.

„Snažil jsem se to umístit k tyči, ale naneštěstí to šlo od tyče ven. Měl jsem tu penaltu dát a byl jsem naštvaný a nespokojený, že jsem nedal. Zároveň jsem si však říkal, že je ještě dost času a šance ještě přijdou. Jenže jsme žádnou nedali," litoval Greguš.

Brzy poté přišla další zápletka, když Bazoer zcela zbytečně na polovině hřiště nešetrně fauloval a po druhé žluté kartě musel s červenou do sprch. Jablonec měl od té chvíle navrch, Ajaxu však mohl v 71. minutě zpečetit postup Dijks po rohu Gudelje, jenže zblízka minul.

„Měli jsme všechno v rukách a najednou to bylo všechno pryč. Zničehonic přišla penalta, hned potom červená karta. Naštěstí penaltu domácí neproměnili," oddechl si ještě jednou na tiskové konferenci kouč Ajaxu Frank De Boer.

Severočeši dřeli a bojovali, jenže do větších šancí je pečlivě fungující defenziva nizozemského velkoklubu nepouštěla. Nejblíže prodloužení byl v 80. minutě po Pospíšilově centru Tecl, když lízl hlavou míč, ale Cillessen famózně rukou dokázal poslední šanci domácích zmařit.

Jablonecký kapitán Tomáš Hübschman po utkání litoval zahozených šancí. „Nedokázali jsme využít ani penaltu, což je velká škoda. Oni ji dali, my ne. Ale nerozhodla jen ta penalta. Na Ajaxu měl Doležal obrovskou příležitost, dvakrát Greguš, potom i Wágner. Měli jsme dát gól," zhodnotil dvojutkání nejzkušenější hráč domácích.