Horní Branná - FC Pěnčín 1:2 (0:1)

První jarní mistrovské utkání sehráli fotbalisté Pěnčína za slunečného počasí na tuto roční dobu na dobře připraveném trávníku stadiónu v Horní Branné. Od úvodního výkopu převzali hosté z Pěnčína iniciativu a na dlouhé minuty nepouštěli domácí za půlící čáru a z vytvářených šancí vzešel v 11. minutě vedoucí gól, kdy se prosadil Kuba Zapadlo a jeho střela zapadla pod břevno domácí branky.

Další šance zůstaly nevyužity, na čemž měl lví podíl domácí brankář, který i s notnou dávkou štěstí (to ale k výbornému výkonu gólmana patří) zlikvidoval všechny střelecké pokusy hostů a svůj bravurní výkon korunoval robinzonádou při likvidaci pokutového kopu Huška, nařízeného za jasné podražení hostujícího Barcucha. Neproměněná penalta a částečná frustrace z nenavýšení skóre zapříčinili to, že Pěnčín polevil v aktivitě a umožnil domácím se postupně vymanit ze soustavného tlaku, ale výsledkem jejich celého poločasového snažení byla pouze střela po zemi z úhlu, s kterou si poradil jarní pěnčínská posila brankář Krčmárik. "Do konce poločasu jsme si vytvořili ještě několik dalších brankových příležitostí, ale skóre se již nezměnilo, a tak jsme šli do kabin s jednogólovým vedením," komentoval první půlku zápasu trenér Pěnčína Luboš Pumrle.

Do druhého poločasu nastoupili domácí s viditelnou snahou s vývojem zápasu něco udělat, a tak ze začátku měli mírnou optickou převahu, ale jejich útočnou aktivitu přibrzdila v 56. minutě červená karta za nesportovní chování, kdy po vzájemné potyčce na půlící čáře byli žlutými kartami odměněni oba protihráči, pro domácího hráče to však již byla karta druhá. Pěnčín, vědom si početní převahy v pohodě kontroloval hru, vytvářel si další šance, ale vše pochytal domácí gólman, který ale už v 70. minutě po závaru před jeho brankou nestačil na hlavičku Péti Baláska a hosté šli do dvougólového vedení. Až po inkasovaném druhém gólu vsadili domácí vše na jednu kartu a sympaticky se vrhli i v deseti do útočení a výsledkem bylo několik brejkových situací, ale s nimi si obrana hostů dokázala poradit, nebo skončili ofsajdem. Domácí se přeci jen dočkali vstřelení branky, kdy po nedůrazu ve středu hřiště se balón nešťastně při bránění zamotal pod nohy pěnčínského stopera a ten v pádu již nestačil míč odkopnout do bezpečí a domácí Šimek tak po krátkém sólu snížil v 84. minutě na 1 : 2. A protože do konce zápasu již žádný celek další gól nepřidal, odcházeli ze hřiště hráči Pěnčína i podruhé jako vítězové.

"Je nutné hráčům poděkovat za předvedený výkon a hlavně za zisk tří důležitých bodů do tabulky a dále ocenit týmový výkon, kterým jsme měli větší část zápasu pod kontrolou a domácí jsme před naši branku pouštěli jen ojediněle," uvedl kouč.

Trenér Pumrle, který do zápasu nastoupil ve druhém poločase jako střídající hráč, vyzdvihl výkon v první půlhodině a pochválil své svěřence za plnění taktických pokynů po zbytek zápasu, ale zároveň upozornil na problém s proměňováním vyložených brankových příležitostí, kterých jsme si v průběhu utkání vytvořili dostatek a mohli zápas rozhodnout již mnohem dříve.

"Neproměňování šancí bylo jednou z příčin nervózního a dramatického utkání až do závěrečného hvizdu hlavního rozhodčího, který, řekněme, měl často jiný pohled na posuzování zákroků hráčů na obou stranách, než by si členové realizačních týmů, a i fanoušci bývali přáli," zdůraznil Luboš Pumrle.

Další mistrovské utkání sehraje tým Pěnčína na apríla, v sobotu 1.4. od 16 hodin opět na hřišti dalšího nepříjemného soupeře celku Roztok u Jilemnice, který na podzim dokázal na Pěnčíně vyhrát. A tudíž jim mají Pěnčínští co vracet.

Za Pěnčín: Krčmárik, Hušek,  Heinrich, Balásek, Matějček P., Matějček J., Ferenc, Lang, Záveský, Zapadlo, Barcuch, Pumrle, Nemyrovskyy, Matějček I.

Branky: 56. Beneš - 10. Zapadlo, 70. Balásek