Česko – Bělorusko 1 :1 (1:0)

Co zápas prozradil? Český fotbal bude muset zabrat. Lavičkova nová 21 vstoupila zápasem s Běloruskem do nového cyklu, který bude vrcholit na ME 21 v roce 2018 v San Marinu. Zápas skončil nerozhodně a to asi neuspokojilo ani jednoho ze soupeřů.

Tři tisícovky diváků vytvořily na Střelnici výbornou atmosféru a již v 8. minutě to přišlo: Václav Černý z Ajaxu Amsterdam vymíchal běloruské beky a zkoprnělý Sčerbitsky jenom sledoval, jak mu míč zaplul k tyči – 1:0.

Ve 34. zase zazmatkovali čeští beci a také ve 40. to před Staňkem „nevonělo.“ V 54. se po Takáčově tečované střele dostal k ráně Mihálik, o pět minut chyběly Pulkrabovi centimetry k tomu, aby tečoval centrovaný míč do běloruské brány. V 60. si řekl o potlesk Mihálik, prošel hostující obranou, ale gólman jeho střelu stihl vytěsnit mimo bránu. Pak přišel na hřiště střídající Šervčenkol a začal domácí obranu zkoušet jako u maturity.

Ale Staněk se zaskvěl. Potom zase začali tahat za kratší konec domácí, ale Zajíc zahodil neuvěřitelně dvě stoprocentní šance a šlo se do nervózního závěru. Nakonec v prodloužení si domácí obrana neporadila s dvoumetrovým gólmanem hostů, ten snadno vyhrál hlavu a odražený míč v 93. poslal Šibuna za Staňkova záda na 1:1.

Hráči měli sice slibné okamžiky, mohli utkání rozhodnout ve svůj prospěch, ale fyzicky lépe disponovaný soupeř pak ovládl závěr a s trochou štěstí vyrovnal pět minut po dvanácté. Ale i hosté měli výtečné šance už v průběhu hry, takže nakonec ta remíza je zřejmě odpovídající tomu, jak to na hřišti vypadalo. Je potěšitelné, že jablonecký Mihálik patřil k tomu lepšímu, co na hřišti v dresu se lvíčkem bylo.

Gólman Staněk byl skvělý, velký talent Václav Černý dal jediný gól, ale hráči střídali dobré okamžiky s horšími.
Lavička bude mít ještě hodně práce, aby tým zkonsolidoval, ale nesmí to být za cenu dalších bodových ztrát, to by z toho účast ve 12 členném finále v San Marinu nebyla.

Branky: 8. Černý – 90+3. Šibun
Karty: 48. Takács (CZE) – 38. Pavlovec (BLR), 88. Klimovič (BLR)
Držení míče: 53 % : 47 %.
Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 3:2. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 0:6. Fauly: 19:16.
Rozhodčí: Lasha S. z Gruzie.