Jaroslav Hrabák

Již 46. derby tradičních soupeřů skončilo nakonec plichtou. Jablonecký tým nastoupil, dovoluji si tvrdit, v optimálním složení a také s optimálním vstupem do zápasu. Hosté byli lepší, dobře kombinovali a vytvářeli si příležitosti. Ta Doležalova nakonec skončila na břevně, Benešův gól padl bohužel z ofsajdu . Kvalitní nasazení, vysoký presink, vše naznačovalo, že tentokrát od Nisy hoši ze Střelnice neodjedou bez bodů. Ale málo platné, když hraješ dobře, ale nic neproměníš, bývá to ošidné. A bylo. Vstup do druhé půle se gólově povedl Slovanu, Vůch poslal dobrý balón na nabíhajícího Breiteho, ten přetlačil jinak výborně hrajícího Beneše a míč skončil za Hrubého zády. A Liberec ožil, ovládl hru, výkon hostů upadal a pokud někdo konstatoval, že fyzicky tým první půli přepálil, pak neví o čem mluví. Takové tempo prostě ligový tým vydržet musí po celých devadesát minut! Někteří hráči Jablonce se stali až příliš neviditelnými (Diviš, Masopust ), skončily nájezdy krajních beků a Trávník najednou neměl komu míč dát. Ale fotbal se hraje někdy třeba i devadesát čtyři minut a hrát se musí do konce. A to se Jabloneckým vyplatilo. Klucký prostřídal, hroťáky posílil Beneš a prakticky z poslední akce zápasu jeden z nejlepších hráčů Slovanu Souček udělal podobnou chybu jako v první půli Beneš. Míč se dostal k Mehanovičovi a ten, podobně jako s Příbramí pálící Rezek, poslal míč tentokrát do správné brány a stanovil zasloužený výsledek 1:1. Dělba bodů asi odpovídá, byť pro Liberec ten stav 1:0 a 94.minuta zápasu, to muselo být frustrující. To bude Ostříž Mára asi těžko vydýchávat …
Oba týmy už hrají jenom pro radost, ale vzájemná rivalita velela Libereckým vyhrát a Jabloneckým neprohrát. V tabulce měl a i po derby má Jablonec o dva bodíky více, než jeho podještědský soupeř. Závěrečná kola nebudou pro Kluckého tým žádnou procházkou, ale stálo by zato potěšit milovníky statistiky a umístění pro předměstí, jak Jablonec nazývají ortodoxní Liberečáci, udržet.
Hrozně rozjetá sezona tak má nadějí skončit tak, jak už se ani nečekalo a Kluckému se bude muset děkovat. Právem. Za to, jak stabilizoval tým, který je pod ním schopen výborné hry, byť to zatím vychází hlavně poločasově: na Slávii, s Plzní, ale i v Liberci. A ten titul fotbalového krále Podještědí má pro fandy také svoji váhu. Doma Jablonec vyhrál 3:0 a U Nisy neprohrál. Spokojenost!
Branky: 47. Breite (Vůch) – 90+3. Mehanović
Karty: 77. Souček (LIB), 90+2. Dúbravka (LIB) – 50. Masopust (JAB), 59. V. Kubista (JAB), 69. Zelený (JAB), 74. Trávník (JAB), 90+2. Mehanović (JAB)

Držení míče: 49 % : 51 %.
Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 8:4. Rohy: 1:4.

FC Slovan Liberec: Dúbravka – Kerbr, Kúdela, Karafiát, Mikula – Souček, Breite – Ekpai, Bosančič (90. Obročník), Vůch (85. Voltr) – Baroš (C) (89. Coufal).
Náhradníci: Hladký – Coufal, Bartošák, Obročník, Ševčík, Graiciar, Voltr.

FK Jablonec: Hrubý – Zelený, Beneš (C), Pernica, Janković – V. Kubista – Masopust (62. Mehanović), Trávník, Diviš (83. M. Kysela) – Mihálik (73. Považanec), Doležal.
Náhradníci: Valeš – M. Kysela, Hübschman, Breda, Považanec, Mehanović, Pospíšil.

Rozhodčí: Orel Pavel – Myška Michal, Melichar Vít