Jaroslav Hrabák

V HLAVNÍ ROLI HARBA
Než začnu pitvat Zlín, musím se vrátit ještě k Mladé Boleslavi. Můj kolega mi poslal text pozápasové tiskovky, kde mě doslova šokovala trenérova slova o tom, že „nás dnes nepodržel brankář." Brankář, který chytal jako z praku a takových dobrých pět, šest šancí Boleslavským chytil ! Je pochopitelné, že toto téma bylo také hlavním motem minulého komentáře. Jenže: TRENÉR FR´TALA TATO SLOVA NA TISKOVCE VŮBEC NEŘEKL !!!! Patří mu tedy veliká omluva, protože toto zjištění se mi dostalo k uchu už ve chvíli, kdy to v Deníku nešlo napravit, už to prostě bylo venku. Jako pisálek funguji už hodně roků, nemám s kritikou problém, ale nikdy bych si nedovolil vložit někomu jinému do úst to, co neřekl. Stalo se mi to poprvé, necítím se za tu podpásovku vůči trenérovi odpovědný, ale tu omluvu prostě vyslovit musím a to, co se stalo, určitě naštvalo nejen trenéra Frťalu, ale i mě. Sorry trenére !
A teď ke Zlínu. Možná to jednou pochopím, ale Frťala je prostě trenér s alchymistickou dílnou. Jinak tu sestavu ve Zlíně prostě pochopit nelze. Nebo kvůli marodce jiné hráče neměl ? Mě to připomnělo šok v podobě mladého trenéra Sparty Holoubka, tomu také chybělo šest matadorů a on proti věhlasnému (byť na hřišti neuvěřitelně slabému) Interu Milán postavil útočnou sestavu včetně mladíků. A Frťala jel do Zlína a udělal prakticky totéž, přiznám se, jásal jsem, to bylo složení podle mého gusta, ale určité svrbění v zádech jsem cítil .. Tu sestavu zopakuji:
• FK Jablonec: Hrubý – Kubista, Kouřil, Hybš – Masopust, Trávník (54. Pospíšil), Hübschman (C), Jiráček, Končal (84. Matěj Hanousek) – Mihálik, Mehanovič (62. Doležal).
Náhradníci: Valeš – Matěj Hanousek, Doležal, Wágner, Bazal, Pospíšil, Nový.
Zlín jede na vítězné vlně, v lize ještě neprohrál a byl první ! Frťalův tým sice proti Bolce hlavně v první půli měl pozitivní náznaky, jenže do Zlína s takovým ofenzivním laděním ? Nejprve bylo znát, podobně jako v jiných zápasech, že se hráči automaticky „nevidí" a musí se „podívat" před každou přihrávkou. To je daň těm neustálým změnám, ale jakmile si to „sedlo", mnozí jsme museli „valit bulvy." Vlasta Hrubý sice musel hned v úvodu tým podržet, ale pak přišly dva šoky pro natěšené publikum. Že má Jablonec smrtící standardky, to předvedl Jiráček přetaženým pasem na dlouhána Kouřila, ten bleskově vrátil míč před bránu a tam „muž zápasu" Harba málem protrhl síť vlastní brány! Ale to, co předvedl zkušený Jílek v poslední minutě půle, kdy necitilivě po faulu neponechal Jabloneckým výhodu a ti mohli jít tři sami na golmana, to se nemůže líbit ani Listkiewiczovi. A když už, tak Kopečného neměl žlutít, ale dát mu červenou, fauloval totiž jako poslední. Sice se hned omluvil, ale …
Do druhé půle domácí očekávaně přišli s větším tlakem, chtěli penaltu, Hrubý se činil, v jednom případě mu pomohl i sudí, když se nevyšplhal na centr a domácí dali gól. Ale potom přišel brejk, hosté Zlín rozebrali do šroubku a koncovka v podání Masopustovy nahrávky a Mihálikovy dělovky pod břevno byla skvostná! Šok pro ochozy, odepisovaný Jablonec vedl 2:0. Jenže … Někdo bude říkat psychika, já zase fyzička, ale závěr se odehrál naprosto ve zlínské režii. Tlak narostl do obludných rozměrů a když už, poněkolikáté v podzimní lize hosté bránili roh a školácky nalezli všichni do vápna, byli potrestáni – poněkolikáté – z vápna odhlavičkovaný míč napálil za čas možná český občan Vukadinovič, do té doby smutný hrdina Harba tečí napravil svoji bombu do vlastní sítě a snížil na 1:2, za pár minut tentýž hráč „popravil" ve vzduchu dvoumetrového Kouřila a hlavou k tyči vrátil domácím alespoň bod. To by zkušenější tým potkat nemělo, ale ty hrubky a obdržené góly staví Jablonec do role nejhoršího celku ligy. Bohužel.
Co potěšilo? Pochopitelně bod, má svoji cenu, obranná trojka hrála až na tu jednu minelu dobře, Kubista to dobře dirigoval a navíc i dobře rozehrával, Jiráček držel uprostřed pole jabloneckou hru a mladý Pišta Mihálik tentokrát svému mentorovi Pištovi st. radost určitě udělal, ale to, že je v Jablonci momentálně nejlepší hroťák, musí ještě prokázat. Pomohl mu Doležal, jeho šlapák byl výstavní a není divu, že ho pár sekund před koncem Jílek vyhodil s červenou. Zbytečné a v „kádrové" situaci týmu skoro neodpustitelné.
A tak lze konstatovat, že bod je dobrý, ale mohlo to být překvapivě i lepší. Hrdinou dne byl Haris Harba, toho také kdysi měl ještě v Hradci v hledáčku Mirek Pelta, dal tři z celkových čtyř gólů co padly, nejhezčí byl z jabloneckého pohledu ten první, do vlastní sítě. Současného Vukadinoviče by Frťala určitě bral, škoda, byl tady. Teď o něm uvažuje dokonce Jarolím a kvůli tomu Vukadin bude asi žádat o český pas. Kope tu už sedm let, nebyl by to problém …
Teď je na programu reprezentační přestávka, po ní přijede do Jablonce Brno, pak čeká Příbram a pak už půjde do tuhého: Slávie a Plzeň !