Za pár dnů či týdnů už nikoho nebude zajímat, jaký průběh zápas jabloneckých fotbalistů v Ostravě měl, ale všichni budou vnímat tři jablonecké body a skvělý podzimní úspěch.

Je fakt, že Baník asi hosty trochu zaskočil. Pohled na jeho skóre , které je 11:18, sice žádnou hrůzu nevzbuzoval, a průběh zápasu to také potvrdil, ale ostravský styl i kvalita hry měla svoje parametry. Kdyby Baníku doslova nevyhořela jeho reprezentační opora stoper Baránek, nevím nevím, zda by se body stěhovaly na Střelnici. Jablonecký tým neměl nejlepší den, nad výsledkem visely otazníky.

To se hned nevidí

Tento zápas rozhodly chyby, které se jinak moc nevidí. Baník udělal dvě, obě Baránek. Jablonec jednu (Hrubý s Romerou), a to vyrobilo výsledek. A vyhrát vlastňákem domácího hráče v poslední minutě zápasu, to je tedy nejen u nás záležitost, kterou divák nevidí každý týden.

Sami jablonečtí hráči přiznávali, že je zápas nezastihl v tom nejlepším herním rozpoložení. Pravda. O to víc, a na podzim už podruhé, v rozehrané soutěži hovořit o hráčských transakcích, to určitě bylo zajímavé pro veřejnost. Ale určitě směrem do Šilhavého kádru to mnoho dobrého vnést asi nemohlo. Jablonci to nestřílí, ale uprostřed soutěže zveřejnit ambice přivést střelce Šurala, to Doležal, Jun i rekonvalescent Hubník určitě nepřešli bez povšimnutí. A ty očekávané hráčské manévry od Laštůvky až po Greguše, to se také v jiných vyspělých klubech takhle nedělá. Možná i v tom je možné spatřovat příčinu určité herní rozháranosti jabloneckého týmu v Ostravě. Pro fanoušky to bylo určitě zajímavé. A není divu, že novinářští „přátelé" Miroslava Pelty ve Sportu tomu dali najednou takový prostor ! Ve mně tento krok vzbuzuje ale rozpaky…

Jak to má vypadat

Jinak zápas to byl hodně bojovný. Pernica si určitě zapíše do památníčku, jak dostal žlutou za faul na českou legendu Milana Baroše. Baník zvolil dobrou taktiku a je vidět, že trenér Svědík krytý tím, co má lejstro, tedy Bernádym, s partou mladých talentovaných hráčů, vědí jak má fotbal vypadat. Uprostřed pole kraloval Greguš a rychlonohý cestovatel Štěpán jakoby na Jablonec měl nějakou zvláštní chuť a bylo to třeba i když hrál za Hradec.

Jablonec trpěl

Jablonecká hra trpěla letitým problémem, kterým je přihrávka. Kolik nádherně rozehraných brejků bylo zničeno až neskutečně nepřesnou přihrávkou. A když nejdou přihrávky, pak zbývá jenom bojovnost a pohyb. A v tom hráči Baumitu, abych byl spravedlivý tak někteří, nijak zvlášť nevynikali. Šilhavého střídání vyšlo: jak Tomáš Jun tak hlavně Nermin Crnkič vnesli do ofenzívy více kvality i živosti. A to, že se nebál pustit na pár minutek i talentovaného Mihálika, to už zavánělo trenérskou odvahou. V tomhle zápase totiž mohl padnout gól i z ničeho a kdykoli.

Když se štěstí unaví … znáte to rčení a tentokrát ho mnozí jabloneckým fotbalistům přišili. Měli ho hodně, to je pravda. A šli mu naproti.