„Mládežnický hokej v Jablonci bude ještě pár dnů odpočívat a regenerovat. Kluci absolvovali v průběhu května a června letní přípravu. Sejdeme se na začátku srpna,“ informoval o dění mezi mladými Vlky trenér Jiří Kubsch. Ten společně s Jindřichem Zemanem připravuje mládežnický tým HC Vlci Jablonec.

BYLI MEZI NEJLEPŠÍMI

A za výsledky v uplynulé sezóně se vůbec nemusí stydět. V lize staršího dorostu patřili jablonečtí borci ke špičkám a opět zakončili sezónu mezi těmi nejlepšími mužstvy soutěže.
Jakou náplň měla letní příprava, kde jste ji absolvovali?
Přípravu jsme absolvovali v Jablonci. Základnu jsme měli na stadionu Střelnice, který jsme také využívali, stejně tak jako areál Srnčího dolu nebo Dobré vody. Také jsme chodili do tělocvičny v areálu Na Hutích. Tam jsme pod vedením Martina Pichla využívali kruhové tréninky.
Makali jste hlavně na fyzičce?
Ano, určitě. Je dobře, když se kluci mohli připravovat i pod vedením někoho jiného. Většinou jsme tréninkové jednotky vedli my, jako trenéři. Ale osvědčila se příprava pod vedením jiné osoby a také využití nových, moderních forem posilování. Hráči potřebují změnu. Samozřejmě, že jsme při takovém tréninku byli přítomní a taky jsme se zapojili, ale nevedli jsme ho. A to se osvědčilo.
Bude v další sezóně něco ve vaší soutěži nového?
Nastalo několik změn. Především se starší dorost posunul o jeden rok. Ti, kteří měli letos končit a už přecházet do kategorie juniorů, ještě zůstávají ve starším dorostu. Týká se to ročníku 1999. Pro nás je to velice dobře, protože můžeme říct, že kádr týmu máme.
A budete zase spolupracovat s některými okolními týmy?
Určitě ano. Máme velice dobré kontakty jak v Liberci nebo třeba v Mladé Boleslavi. Řešíme hráče na hostování, většinou se to týká mladších hráčů, kteří přecházejí z kategorie mladšího dorostu a nenajdou hned uplatnění v extraligových týmech. Stráví pak sezónu u nás. Ale neznamená to, že bereme každého. Vybíráme si podle postů a typů. Nejsme žádné „odložiště“. A to v Liberci i v Boleslavi už pochopili. A také viděli, že, když se od nás po roce vrátili hráči ke svým týmům, předváděli většinou velmi dobré výkony a mohli se poprat o místo v extralize.
Budete zase jezdit takové dálky za soupeři jako loni?
Ne, v nové soutěži se změnilo i místopisné rozdělení. Odpadnou nám například výlety až do Brna. Geograficky nejdál máme Kralupy a Mělník. Je to tak do dvou hodin dojezdu a do asi sto padesáti kilometrů, takže to je velmi příjemná změna.
Klubu se sníží náklady na dopravu, které nebyly malé…
To určitě, nějakou částku klubu ušetříme.
A jaké máte tedy vize, plány a úkoly do nové sezóny?
Chceme být mezi prvními čtyřmi. V soutěži je devět účastníků. Ambice máme velké. Chceme postoupit do finálové skupiny. Hrát se bude dvoukolově. Tým na to určitě mít bude. Vypadá to, že to bude letos velmi kvalitní soutěž.
S některými soupeři se potkáte v mistráku poprvé?
Nováčkem pro nás bude Frýdlant, Kralupy nad Vltavou, také Lomnice nad Popelkou, která hrála kraj nebo Mělník. Ten bojoval ve skupině Střed.
Nové týmy přinesou určitě zpestření pro hráče…
To ano. Některé týmy neznáme, třeba taky SK Třebíč. Přejít bychom mohli dobře přes Lomnici nebo Novou Paku nebo i tu Třebíč. Chceme prostě být mezi prvními čtyřmi a postoupit do finálové skupiny. Opak by pro nás znamenal velký neúspěch a zklamání.
Kádr máte kompletní?
Kádr máme poměrně široký. V letní přípravě bylo ve stavu jednadvacet hráčů a dva brankáři. Někteří ale ze studijních důvodů odejdou mimo Jablonec, třeba Matěj Halamka, který bude studovat v Kladně. Budeme tedy muset řešit hlavně brankářský post. Máme už někoho rozjednaného, týká se to dvou gólmanů. Teď máme jen Vícha a to je málo. Než začneme s pravidelnými tréninky, tak musí být tato záležitost vyřešená.
Kdy se tedy poprvé sejdete po prázdninové pauze?
Sezóna na ledě pro nás začíná v pondělí sedmého srpna. Tréninky budou každý den. A hned první víkend jedeme na jednodenní turnaj do Děčína. Pak budou následovat pravidelné tréninkové jednotky. Od 21. srpna čeká kluky soustředění na jabloneckém ledě, dva tréninky na ledě a jeden „suchý“. Pak odjíždíme na už tradiční víkendový tréninkový turnaj do Šumperka. Jeden den sehrajeme přátelské utkání se šumperskými Draky a druhý den nás čeká turnaj. Zúčastní se ho týmy z Přerova, Poruby, Šumperka. Pak budeme v Jablonci pokračovat podle tréninkového plánu.
Kdy a kde odehrajete první zápas?
První zápas nás čeká doma v neděli 10. září proti mužstvu Kralup. Hrací časy zůstanou stejné, zatím o žádné změně nevíme, takže předpokládáme, že to bude opět v neděli od 10,15 hodin a v pátek v 17,45 hodin.