Bez distancovaného Šulce a zraněného Abrahama nastupovali Vlci Jablonec do čtvrtého zápasu osmifinále play-off s vědomím, že v případě prohry pro ně sezona končí. Navíc proti zdecimovanému domácímu týmu nastoupil soupeř v nejsilnější sestavě a s možností vítězně ukončit sérii.

Vlci si ale případný konec nepřipustili, od začátku hráli i přes silně pozměněnou sestavu aktivněji a zdálo se, že tím svého soupeře zaskočili. Hrálo se více před brankou hostí, jenže i přes řadu střeleckých pokusů se nedařilo překonat pozorného Brabce v brance Pelhřimova. I tak ale mohli vidět fanoušci rušný hokej se všemi atributy utkání play-off – důrazem, tvrdostí, častou střelbou a nasazením na obou stranách. A protože i jablonecký gólman Jelínek podával spolehlivý výkon, svítila na kontě obou mužstev po dvaceti minutách nula.

Ve stejném duchu, tedy za stálé aktivity domácích, pokračovala i druhá třetina. První velké vzrušení pro přítomné diváky přišlo ve 27. minutě. Bříška nádhernou a nechytatelnou střelou od modré čáry trefil horní růžek Brabcovy branky a zdálo se, že Vlci se ujali vedení. K údivu všech přítomných ale rozhodčí branku neuznali, a naopak na trestnou lavici poslali domácí. Důvodem byl příliš velký počet hráčů na ledě! V okamžiku, kdy Bříška střílel, ale žádný ze sudích nic nesignalizoval, ani nebyla hra přerušena. K verdiktu došlo až po následné poradě sudích.

Neuznaný gól ale Vlky nezastavil a i nadále si udržovali mírnou herní převahu. Hosté však nezůstávali nic dlužni, přehnané úsilí ale u nich přinášelo řadu nedovolených zákroků a tím následná oslabení. Ve 36. minutě pak v přesilové hře nahazoval kotouč od modré na branku Mulač, Brabec jeho nahození neudržel a Bříška zblízka otevřel skóre. Hned o minutu později přistrčil ve středním pásmu puk do jízdy Liškovi Frk, Liška přejel modrou čáru a jeho střela si odrazem od Brabcovy vyrážečky našla cestu do sítě.

Stav 2:0 dával do závěrečné třetiny slibné naděje, a ty se ještě zvýšily ve 45. minutě. Opět v přesilové hře pálil od modré čáry po ledě Čechura a jeho střelu zastavila až síť branky Pelhřimova. Hosté se sice snažili o zvrat, ale pozorný Jelínek byl proti, stejně tak jako nadšeně bojující domácí hráči.
V tu chvíli hrál Jablonec již pouze s dvanácti hráči, když z ledu musel odejít po nedovoleném zákroku Nevyhoštěný a sestavu tak museli domácí trenéři zredukovat. Tříbrankové vedení ale Vlkům dodávalo sil a se svým soupeřem stále drželi krok. A nejen to, dostávali se i častěji do šancí. Hostům se v tomto zápase nedařilo v koncovce a nevycházeli jim ani přesilové hry. Při jedné z nich totiž v 52. minutě zachytil rozehrávku hostí Mulač, ujel bekům a střelou nad lapačku navýšil vedení domácího týmu.

Hosté sice ještě dokázali o tři minuty později po rychlém protiútoku snížit, víc jim však už domácí nedovolili a ještě v závěru přidali další gól, když šťastným střelcem byl Mrkvička. Vlci předvedli v tomto zápase svůj nejlepší výkon v play-off a neutuchající bojovnost. I přes notně oslabenou sestavu si vybojovali pátý rozhodující zápas, který je na řadě ve středu v Pelhřimově. A pojedou se porvat o účast v dalších bojích vyřazovací části druhé ligy.

Vlci Jablonec – Spartak Pelhřimov 5:1 (0:0, 2:0, 3:1)

Branky: 36. Bříška (Mrkvička, Mulač), 37. Liška (Frk), 45. Čechura (Brokeš, Mrkvička), 52. Mulač (Liška), 59. Mrkvička (Tondr) - 56. Kadlec (Mečiar, Hadrava Martin). Vyloučení: 7:11, plus Svoboda (Pelhřimov) 2 + 2 minuty a osobní trest 10 min. Využití: 3:0, v oslabení: 1:0. Jablonec: Jelínek (Bouška) – Zedek, Pilař, Mrkvička, Čechura, Zeman - Mulač, Bříška, Tondr - Nevyhoštěný, Liška, Brokeš - Peřina, Hric, Frk.