„Přenosy koncertů jsou u nás oblíbené, přestože je vstupné o trošku vyšší. Naposledy jsme tu měli Metallicu ve 3D. Zásadní je zvuk. Ten je v kinosále dokonalý. Koncert si sice mohou pustit doma v obýváku, ale projekci se to nevyrovná," řekla Naďa Hetešová z Kina Radnice v Jablonci.

Šestého července 2013 měla anglická rocková skupina Muse koncert na Olympijském stadionu v Římě před více než 60 tisíci fanoušky. Z tohoto vystoupení vznikl film s názvem Muse Live at Rome Olympic Stadium, který zachycuje tento nezapomenutelný zážitek z italského hlavního města.

Muse předvedli fantastickou show, která předčila všechny jejich dosavadní koncerty.

Hana LangrováVZPOMÍNKA HANY LANGROVÉ

Muse znějí naživo téměř totožně jako na nahrávce

O Muse jsem vždy slýchávala, že mají něco společného s Queen. Z počátku mě to iritovalo, že si někdo hraje na nástupce mojí nejoblíbenější kapely, ale postupem času jsem se o ně začala zajímat.

Zlom nastal s jejich olympijskou hitovkou Survival, která sice zní jako píseň na objednávku „Napiš něco jako Queeni", ale přináší i něco nového, moderního… Možná právě jen obdivuje mohutnost Queen. Rozhodně ji lze nazvat rhapsodií. Posléze jsem se začala zajímat i o novou desku The 2nd Law, která se mi líbila bez výjimky celá. Postupně jsem se vracela v čase a naposlouchala si všechna studiová alba kapely. Začala jsem samozřejmě největšími hity Neutron Star Collision, Take a Bow, Starlight, Resistance, Unprising, Time Is Running, Out…

Můj zájem o Muse vyvrcholil loňským pražským koncertem v O2 areně. Vlastně šlo o můj první větší koncert, který jsem absolvovala v úplném kotli. Vždy jsem dala přednost pohodlí a svému místu na sedadle.

Několikahodinové čekání venku a posléze na ploše se vyplatilo. Stáli jsme zhruba v páté řadě. Zážitek to byl jedinečný. Od léta do koncertu jsem si stihla nastudovat všechny písně, které hráli, takže jsem se v kotli skvěle vyřádila. Nová deska The 2nd Law zazněla téměř celá. Úplný vrcholem byla pomalá věc Explorers, kterou sice publikum moc neznalo, protože je z poslední desky, ale já jsem si ji užila královsky. Muse měli skvělou pódiovou show, spoustu světel a rekvizit. Jejich devizou je ovšem jejich sound, který je téměř obdobný jako na desce. Ne nadarmo jsou nazýváni nejlepší živou kapelou dneška. Všichni tři jsou bravurní muzikanti. Hnací motor bandu Matthew Bellamy je dokonce prvotřídní zpěvák i kytarista.

Koncertem jsem si jen potvrdila, jak skvělá tahle parta je. Začala jsem se pídit i po neznámých skladbách a doufám, že ji ještě někdy spatřím na živo. Zatím svou touhu po dalším jedinečném hudebním zážitku uhasím záznamem červnového koncertu v Římě v kině.

Na Queen, Beatles nebo Rolling Stones už se naživo nepodívám, ale Muse jsou téměř plnohodnotná a milá záplata.

Tři spolužáci z Devonu svým fanouškům připravili ohromnou podívanou, kde nechyběla pyrotechnika, velkoformátové digitální obrazovky ani zástupy hereček a herců, kteří doprovázeli jejich výpravný koncert čítající dvacet skladeb ve špičkové kvalitě surround sound.

Zazněly jak věci z jejich nejnovějšího studiového alba The 2nd Law, tak starší oblíbené skladby jako Uprising, Supermassive Black Hole, Time Is Running Out, Starlight nebo Plug-In Baby.

Tento koncert byl součástí celosvětového turné The Unsustainable Tour, které se chlubí nejokázalejší produkcí a nejlepší světelnou show, které Muse dosud předvedli.

„Na projekci koncertu se moc těším. Muse jsem viděla naživo zatím jen jednou, a to loni na podzim v O2 areně. Doufám, že si to na plátně užiju stejně jako tehdy. Muse mám moc ráda a líbí se mi od ní snad všechny skladby," těší se na koncert fanynka kapely Kamila Klingorová z Nového Boru.

Diváci v kinech mají jedinečnou možnost prožít si tuto senzační podívanou do těch nejmenších detailů.

„Záznam natočili kamery s nejnovější technologií s rozlišením 4K a je prvním koncertním záznamem, který bude prezentován v Ultra High Definition a s unikátním zvukovým mixem surround sound," dodala Hetešová.

Efektní záběry z ochozů Stadio Olimpico se střídají s pohledy „pavoučích" kamer zavěšených nad roztančeným davem, který se nechává unášet dunivým rytmem a melodií skladeb, a ty zas střídají detailní snímky členů kapely na pódiu, které odhalují jejich hudební mistrovství a skvělý divadelní projev.