Jubilejní desátý ročník akce Jablonecké kostely otevřeny nabídl celkově osm koncertů na čtyřech místech. Veřejnosti byly zpřístupněny kostel sv. Anny, kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, kostel Dr. Farského a kostel Nejsvětější Trojice.

V každém z nich se konal i doprovodný program v podobě varhanních koncertů. „Projekt otevřených kostelů oslavil kulaté výročí. Celkově po třetí se mohli turisté a návštěvníci zaposlouchat do tónů varhanů,” uvedla Petra Handlířová z Jabloneckého kulturního a informačního centra.

Jablonec nad Nisou. Kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova.
Kostely se otevírají již podesáté

Původně bylo otevření kostelů určeno zejména turistům, kteří v létě zavítali do Jablonce. Postupně oživily prohlídky i jedinečné koncerty. „V počátcích zde vystupovali zejména místní interpreti. První varhanní koncert se konal před třemi lety v kostele Dr. Farského,” komentovala Handlířová.

Tehdy zde byly opraveny varhany k výročí Církve československé husitské. Za výjimečným zážitkem přijíždí každoročně lidé z celého kraje. „Moc se mi koncerty líbily. Téměř žádný jsem si nenechala ujít. Nejvíce se mi líbil kostel Dr. Farského,” řekla paní Feixová ze Smržovky.

Další ze série letních koncertů v rámci akce Jablonecké kostely otevřeny proběhl 25. července v kostele svaté Anny v Jablonci nad Nisou.
FOTO: Do ticha kostela zazněla hudba

Nově byly letošní koncerty věnovány skladatelům z konkrétních zemí. Během letních měsíců se tak kostely nesly skladby českých, francouzských, německých i rakouských mistrů. Cyklus koncertů zakončil holandský večer v podání manželů Táni a Drahoslava Gricových. Ukázalo se, že mladá dvojice je opravdu sehraná. Společně totiž dokázali hrát na jedny varhany. „Je to úplně jiné, když hrajeme spolu. Zaprvé každý z nás sedí jinak, než jsme zvyklí. Za druhé je společné hraní možné jen díky tomu, že jsme s manželem podobně vysocí,” vysvětlovala varhanice Táňa Gricová. Oba hudebníci totiž sedí na jedné lavici, která se upravuje právě dle výšky varhaníka.

Akademická malířka a restaurátorka Magdalena Rafl Bursová si ještě jednou prohlíží práci svou a jejích kolegů. Lidé kolem kostela by jednou rádi viděli celý  interiér v barvách tak, jak zmizel pod bílou malbou po celém kostele.
Lučanský kostel vrací v čase

Každé místo má svou jedinečnou atmosféru. Tentokrát se podařilo naplnit i kostel na Horním náměstí, který jinak patří mezi méně navštěvované. „Opravdu nás počet návštěvníků překvapil. Na všechny koncerty dorazil neskutečný počet lidí a to i v parných dnech. Někdy jsme dokonce museli přidávat i židle,” sdělila organizátorka Petra Handlířová.

V příštím roce by se událost Jablonecké kostely otevřeny mohla nést v duchu přehlídky mnoha různých žánrů. Program by se měl navíc rozšířít i do nově zrekonstruovaného starokatolického kostela Povýšení sv. Kříže na náměstí Boženy Němcové.