Bouřlivé ovace publika vlévají krev do žil muzikantům, kteří neměli před vystoupením ani nejmenší představu o tom, jaký spád koncert získá v následujících chvílích.

Přesně to potkalo minulý týden i skupinu Wombo Orchestra. Čtvrt hodiny před vystoupením je v prostorném hledišti jen několik desítek lidí a místo se zaplňuje pozvolna, nenásilně, jako by se tu jen na chvíli zastavili kolemjdoucí. Pátá odbyla. Zazní první tóny. Zvuk si postupně sedá. Kapela čeká, jak publikum zareaguje na covery skladeb The Melvis, Art Melody, nebo Jello Biafry. Nemusíte ale interprety, ani skladby znát, aby Vás temperamentní zpěvačka Julie Mama'j, podpořená hutnou rytmikou a šestičlennou dechovou sekcí, dostala. Po třetí písni je publikum již plně na straně kapely. Z muzikantů spadlo napětí a opírají se do nástrojů vší silou. V té době je amfiteátr zaplněn až k hornímu schodišti. Další lidé sem proudí až do konce akce a každá skladba je korunovaná potleskem. Ještě několik přídavků, autogramy na cédéčka a půl hodiny po vystoupení už klid v areálu ruší jen pořadatelé balením zbytku aparatury. Těžké pochopit. Nemožné popsat. Nejlépe zažít.

"Dostali jsme několik pochval za to, že je letos celý program na vysoké úrovni. To je velice příjemné ocenění za naše celoroční úsilí," potvrzuje za pořadatele Jan Ocilka a dodává: "Tento finančně náročný projekt ale stojí především na našich partnerech, kterými jsou tradičně statutární města Jablonec nad Nisou, Skupina ČEZ, A.Raymond Jablonec a Nadace Preciosa, ke kterým se letos přidali AKT plastikářská technologie Čechy, Jablonecká nástrojárna a Interspar Jablonec nad Nisou. Proto by díky měly patřit spíš jim. Největší zásluhu na atmosféře akce však mají sami návštěvníci. Už jsem dříve uváděl, že hudebníci z celého světa u si zdejšího publika cení, jak je vnímavé a vychované. Musím dodat, že je i velice ohleduplné. Uvidíte to i na takovém detailu, jako je stav areálu po koncertě. Jinde byste se často po akci prali s hromadami odpadků, po zdejším publiku zůstane po jeho odchodu na místě prakticky čisto."

Prázdniny se však ještě nepřehouply přes polovinu a na největší taháky Jablonec teprve čeká. Dnes se na Letní scéně představí australští Graveyard Train, kteří se svým skeptickým image od ostatních letošních účinkujících liší. Nepředstavujte si ale žádné uplakané chlapce, ale spíš Wu-Tang Clan s banjem, ZZ Top hrající punk, nebo Rage Against The Machine s gospelovým repertoárem, kteří se po zralé úvaze shodli na tom, že nikdy nebudou hrát žádné písně o lásce, pracovitých lidech a politice.

V následujícím týdnu se v programu objeví argentinská zpěvačka Mariel Martínez, která byla na začátku července ve své rodné zemi nominována na prestižní cenu Premios Gardel v kategorii nejlepší zpěvačka žánru tango a která za doprovodu dalších tří hudebníků poprvé navštíví Českou republiku. Vůbec první česká premiéra čeká v Jablonci kanadskou zpěvačku Chloe Charles. Ta si s sebou přiveze italského houslistu Davida Santiho a německého klávesistu Roberta Herrmanna a 21. srpna s nimi představí materiál z kritikou opěvovaného alba Break the Balance.

Skupina Njachas, složená z profesionálních hudebníků z Gambie, Senegalu a Guiney, vystoupí v Jablonci po čtyřech letech. "Poprvé tato formace otevřela ústa návštěvníkům Jabloneckých podzimních slavností v roce 2010. Tenkrát se vystoupení plánované původně na 45 minut díky vřelému přijetí publika protáhlo na hodinu. Proto jsme se s jejím frontmanem Papisem Nyassem letos dohodli na plnohodnotném koncertu," vysvětluje Ocilka. Njachas uvedou svůj repertoár opírající se o hudební tradici západní Afriky 15. srpna.

Tečku za sezónou i prázdninami udělá festival Rock na konci léta,  který tradičně představí vedle známých lokálních jmen i skupiny z polské a německé části Euroregionu Nisa. Letos to budou The Mirror Within ze sousedního Löbau a The Modts z města Lubań.

Ještě uslyšíte v rámci Jabloneckého kulturního léta:

31. 7. - 17:00 Mariel Martínez & La Porteña Tango Trío (Argentina)
14. 8. - 17:00 Njachas (Gambie/Senegal/Guinea)
21. 8. - 17:00 Chloe Charles Trio (Kanada/Itálie/Německo)
29. 8. - 15:00-23:00 Rock na konci léta (ČR/Polsko/Německo)

Čtěte také ZDE