Druhý ročník festivalu Jizerky Fest se koná sice v trochu komornější formě, ale fanoušci dobré muziky ochuzeni nebudou. Vše odstartuje v sobotu 27. května v 17 hodin ve Woko klubu. A kapely zahrají až do půlnoci.

"Festival jsme se rozhodli přenést do klubového prostředí vzhledem k dramaturgii, která letos představí legendy art rocku, psychedelic rocku s audiovizuální show," uvedl za organizátory Leoš Zedníček.

Fanoušci budou znovu žasnout

Návštěvníci budou mít příležitost výjimečně zhlédnout art rockovou kapelu Progres 2 s projekcí derniéry rockové opery Dialog s vesmírem. Po mnoha letech se na česká i evropská pódia vrací kult československé psychedelic music, skupina, která vždy plnila stránky hudebních časopisů, poutala pozornost hudebních kritiků a přiváděla v úžas fanoušky - The Primitives Group s Ivanem Hajnišem. Vzlet PG, kteří plnili stadiony k prasknutí a doslova převálcovali dva beatové festivaly v roce 68´ a 69´ ukončila okupace ruských vojsk. S nastávající normalizací Ivan Hajniš se Zdeňkem Burdou odešli do emigrace a pohybovali se na evropských pódiích vedle význačných jmen rockové hudby.

Na Jizerky Festu vystoupí spolu s The Primitives Group Arturo Soriano - španělský saxofonista, skladatel a producent, původem z Madridu. Během bohaté hudební kariéry se na jednom pódiu setkal s takovými velikány světové hudební scény jako jsou B. B. King, Eliades Ochoa, Brian May, Paco de Lucía, Rosario Flores, Raphael a další.

Plejáda kapel bude obohacena o česko-britskou kapelu Gate, undergroundovou rockovou kapelu U – 73 a v neposlední řadě se představí jablonecká uskupení Sarah a Stand Up.

Zdroj: Youtube

Progres 2

Progres 2Zdroj: DeníkProgres 2 je brněnská art rocková skupina hrající od roku 1968. Původně vystupovala pod názvem The Progress Organization, v roce 1977 nahrála jednu desku jako skupina Barnodaj. Progres jako první vystupoval s audiovizuální show, která u nás v té době neměla obdoby. Lišili se hlavně tím, že používali při vystoupení audiovizuální efekty. V té době to bylo především promítání na pozadí a pyrotechnika.

Pavel Váně – kytara, zpěv
Miloš Morávek – kytara
Pavel Pelc – baskytara
Roman Dragoun – klávesy, zpěv
Zdeněk Kluka – bicí, zpěv

The Primitives Group

The Primitives GroupZdroj: archiv skupinyKapela The Primitives Group, česká psychedelic rocková skupina, je označována za první skupinu na světě, která na pódiu používala ohňové a kouřové efekty, šminky, kresby na tělech a obličejích s motivy hvězd a planet z Kabaly, zvukové a jiné efekty, filmovou produkci a speciální happeningy jako např. legendární koncerty v pražském music F clubu – fish feast a bird feast. Skupina byla velice populární už od svého založení v roce 1965 až do roku 1969, kdy Ivan Hajniš emigroval do Švédska. Na tuzemskou hudební scénu se po mnoha letech vrátila v roce 2016 se svým zakladatelem Ivanem Hajnišem.

Ivan Hajniš – zpěv, harmonika
Zdeněk Burda – kytara
Jarda Šantrůček – klávesy
Ivan Drimaj – baskytara
Pepa Havlíček – bicí
Host: Arturo Soriano, saxofon, flétna

Sarah

Sarah je domácí kapela z Jablonce nad Nisou, na kterou se chodilo již před více než 30 lety a je zpět v plné sestavě. Šlapající rytmika s nabroušenými kytarami a ostrým zpěvem. Přijďte si poslechnout covery od Judas Priest, Dio, Iron Maiden, Metallica aj.

Radim "Sára" Koller - zpěv
Libor Jon - kytara
Pavel Barbora - kytara
Tonda Horych - baskytara
Roman Barbora - bicí

U – 73

Letitá kapela, která se dříve jmenovala Ústecká špína, produkuje nekompromisní syrový rock s nefalšovanou undergroundovou atmosférou. Žádné moderní studiové vychytávky, jen tři muzikanti, kteří jedou na plný plyn. Vůdčí osobností je kytarista Jarda Tomek, který říká: „Jako partička nesestřelitelných fotrů roztáčíme po pár skladbách nespoutanou zábavu pro všechny generace rockerů.“

Jarda Tomek – kytara, zpěv
Miroslav Růžička – baskytara
Pavel Doležal - bicí

Gate

Gate, symbolizující bránu do vnitřního světa, je česko-britská heavy-rocková kapela sídlící v Londýně, založena na podzim 2015. Skupinu založil Jaycob a Lenni, kteří vystudovali chemii na vysoké škole v Praze. Poté co zjistili, že popisovat svět kolem sebe prostřednictvím hudby jim vyhovuje více než vědou. Spolu s bubeníkem Ryanem vyvinuli svůj vlastní unikátní styl a zvuk, jak už ho známe z EP “Out of danger” vydaného v květnu loňského roku. Pokud máte rádi silné kytarové riffy, valivé hutné bicí a zvonivé hluboké tóny baskytary, propojené melodickými harmoniemi unikátních zpěvových linek spolu s bláznivými texty, Gate je rozhodně hudba pro vaši rockovou duši.

Jaycob Jakub Drahonský – kytara, zpěv
Lenni Lenka Wiedenová – baskytara, zpěv 
Ryan Price - bicí

Stand Up

Kapela Stand Up vznikla v Jablonci nad Nisou a koncertuje od října 2009. Hudebně se hlásí k blues rocku a hráčský rukopis je inspirován mistry tohoto žánru jako jsou například Gary Moore, Walter Trout, Leslie West, Creedance Cleerwater Revival, Eric Clapton, B.B. King a další.

Pavel Novák - kytara
Martin Vávra - klávesy
Radim "Kvído" Kvíčala - baskytara
Radim "Sára" Koller - bicí + zpěv