V ní stávajícím hercům nabídne město pracovní smlouvy. A na ředitele nové organizace vypíše rada města výběrové řízení.

Do té doby pověřila vedením organizace vedoucí odboru školství Janu Müllerovou. Činohernímu divadlu vypoví ze současných prostor nájemní smlouvu.

Vytýkaly se chyby v hospodaření

Zastupitelé se dostali k hlasování až po půlnoci. Jednání bylo plné emocí. Vedení města vytýkalo současnému divadlu chyby v hospodaření. „Bývalý ředitel Jaroslav Achab Haidler a herec Jiří Maryško platili na divadelní ubytovně nájemné jen 15 korun měsíčně, ředitel Vladimír Čepek pak 150 korun měsíčně. V létě je tam 50 procent sleva, tedy 7,50 korun. Bezdomovci platí za noc v azylovém domě 30 korun," řekl předseda správní rady divadla a radní Jan Eichler na zastupitelstvu.

„Bavíme-li se o částce za nájemné, je to 15 korun denně. Je to na jeden společný pokoj, tedy 30 korun na den. Je to jen čisté nájemné, ta částka neobsahuje další složky nájmu, tedy elektřinu, vodu, úklid. Částka čistého nájmu za pokoj je tedy asi 900 korun," reagoval ředitel divadla Vladimír Čepek.

„Zabili jste kulturu v Ústí," volali lidé z balkonů. Ve vypjaté situaci nakonec herci Jiřímu Maryškovi ruply nervy a na schodech radnice nafackoval radnímu a předsedovi správní rady Janu Eichlerovi.

Útok vyhodnocen jako přestupek

Herce během několika vteřin zpacifikovali městští strážníci. Povalili ho na zem a nasadili pouta. „Předali jsme ho státní policii," uvedl zástupce ředitele strážníků Jan Novotný. Policisté útok vyhodnotili jako přestupek. Bude jej řešit přestupková komise.

Současné Činoherní divadlo míří nejspíš do likvidace. Nemá z čeho zaplatit únorové výplaty. Ředitel Vladimír Čepek už dříve připustil, že variantou je podat návrh na insolvenci.

Divadlo přerušilo provoz 31. ledna kvůli nejasnostem ve financování ze strany města. Nepodalo žádost o grant na činohru, který měl nahradit dosavadní dotace. Po dvaačtyřiceti úspěšných letech tak přichází konec legendárního souboru.

Shromáždění na podporu divadelníků ohlásilo na středu místní občanské sdružení Stop tunelům. Sympatizanti divadla se sejdou v 16.00 hod. před budovou magistrátu.