V neděli 21. října v 17.00 hodin uvede kino Radnice v Jablonci nepřekonatelné Labutí jezero z ruského Bolšoj baletu Moskva. Představení uvidíme v nové choreografické verzi Jurije Grigoroviče z roku 2001 v podání jemné i smyslné Marii Alexandrové jako stvořené pro dvojroli labutí princezny a mužného Ruslana Skvorcova s dokonalou ruskou taneční technikou.

„Maria Alexandrova kombinuje preciznost s noblesou, křehkost s hrdou pevností a rafinovanou sexualitou. Jako stvořená pro dvojiroli Odetty- Odilie," napsal Toronto Review. Labutí jezero, symbol baletní noblesy a elegance, romantického střetu nadpřirozeného dokonalého světa a reálného světa zrady a podvodu v podání nejbrilantnějších tanečníků planety z ruského Bolšoje. Jurij Grigorovič, choreograf slavných dramatických baletů v roce 2001 zrevidoval dílo s velkolepou scénou a kostýmy.

Bolšoj balet je bezesporu jeden z nejlepších baletních souborů na světě. Jeho tradice se odvíjí už od carského Ruska (1776), ve 20. století si vybrousil svůj typický až atletický styl a i dnes je plně hoden svého jména. Soubor se pyšní hvězdnými tanečníky, jako Světlana Zacharová, Natálie Osipová, Ivan Vasilijev, či Michail Lobukin. Bolšoj balet zvolil pro dramaturgii sezóny přímých přenosů do kin tradiční klasické klenoty svého repertoáru. Virtuozitou jejich provedení si dobývá srdce diváků po celém světě již řadu let. Umělecký šéf Sergej Filin dokáže těžit z obrovské tradice souboru a přenášet ji do souvislostí moderní doby.