VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Likérek, šnaps, šláftruňk. Co se tady kdysi pilo za dobroty?

Jablonec n. N. - V Klubu Na Rampě v Jablonci nad Nisou to ve čtvrtek 7. března večer v rámci cyklu Hovory na Rampě prozradí osoba nad jiné povolaná, ředitelka turnovského Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová.

6.3.2013
SDÍLEJ:

Klub Na Rampě.Foto: DENÍK/ Lenka Střihavková

Z čeho se vyráběly lahodné moky vyhlášené v Pojizeří a Podkrkonoší ujistíte na Rampě

Beseda nese stejný název, jako její nedávno vydaná kniha: Z babiččiny zahrádky do dědova sklípku.

Staré recepty z Podkrkonoší a Pojizeří však nikdy nestojí jenom na alkoholu. Kouzelné účinky se v něm totiž probouzejí až poté, co se zasnoubí s bylinami a s plody.

V knize Jakouběová kromě kořalek velebí ovocná vína, medoviny i piva. Podle ní alkohol k životu našich předků neodmyslitelně patřil. Neholdovali mu ale tak často jako současní lidé.

„Pil se samozřejmě při svatbách, křtinách a pohřbech, ale i při dožínkách a dušičkách," vypočítává Jakouběová. „Smlouvy se stvrzovaly pálenkou, koledníci dostávali na Štěpána pivo a na Nový rok se pilo víno."

A co se kdysi do pálenek přimíchávalo a proměňovalo je na lektvary? Žaludečnímu šnapsu dodaly sílu zeměžluč, jalovčinky, kořen reveně, řebříček, puškvorec, pelyněk a cukr. Vše se zalilo litrem kořalky, nechalo se dva dny louhovat a přecedilo se přes plátýnko. Nevolnost likvidovala jedna sklenka před hlavním jídlem.

Babiččinu zahrádku a dědův sklípek napsala Jakouběová na přání svých kolegů z muzea, kteří litovali, že v předchozím díle „Babiččina kuchyně od Tří králů do Vánoc" zapomněla úplně na alkohol. Přesto se jí prodalo šest tisíc výtisků. Nová kniha neukrývá pouze „zázračné" nápoje, ale i recepty na uzdravující tinktury, zápary, odvary či masti. A taky povídání o nich. Nechybí ani přehled příležitostí, při nichž se pila kořalka. Třeba když nebylo na kouření, aby se zapomnělo. Nebo když se šlo kolem hospody, aby se hostinský nehněval.

Povídání s Vladimírou Jakouběovou začíná v jabloneckém Klubu Na Rampě ve čtvrtek o půl osmé večer. Vstupné je šedesát korun, studenti a důchodci zaplatí čtyřicet korun.

Autor: Redakce

6.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Přes tisíc si v pátek přišlo prohlédnout nové prostory, které otevřela jablonecká společnost Kitl. Symbolického křtu se ujal Miloň Čepelka, člen divadla Járy Cimrmana, který zároveň uvedl novinku letošního léta, Kitl Syrob Malinový. Již tradiční Den otevř
6

Kitl otevřel v Jablonci podnikovou prodejnu a s pomocí Miloně Čepelky křtil

Trosky, Hrubý Rohozec, Zákupy. Zatím tři památky vydávají vstupenky s historickým motivem. Do dvou let se s nimi setkáte všude.

Hrady lákají sběratele na unikát

AKTUALIZOVÁNO

Srážka dvou aut si vyžádala sedm zraněných. Mezi nimi i dvě děti

Jablonné v Podještědí – Na silnici 13 mezi Rynolticemi a Lvovou se stala v sobotní podvečer vážná dopravní nehoda, při které se střetly dva osobní automobily.

Co dělat, když přijde přívalový liják či náhlá povodeň?

Liberecký kraj – V posledních letech se průběh léta v Čechách mění. Stále častěji se setkáváme s prudkým střídáním teplot i charakteru počasí.

ROZHOVOR, FOTO: Hrozně mě zajímal vesmír, říká ředitel iQLANDIE

Liberec – Desítky a desítky exponátů. Od tajemství vesmíru po záhady lidského těla. Od nano robota po potápějící se Titanic. To vše tu můžete poznat nebo zažít na vlastní kůži.

HLASUJTE! Hospůdky 2017 aneb "Vychutnejte si léto s Deníkem

Severní Čechy - Najděte si svoji nejoblíbenější hospůdku v naší nabídce a pošlete jí svůj hlas!

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení