Tato akce probíhá už pěknou řádku let a za tu dobu se stala tradiční událostí na začátku roku. První společné setkání pěveckých sborů proběhlo po rekonstrukci jabloneckého divadla, které bylo slavnostně znovuotevřeno na podzim roku 1998.

„Hned v této divadelní sezoně jsme došli k závěru, že by bylo dobré navázat na nějakou hezkou tradici. Tak se zrodila i tradice Tříkrálového zpívání, kterou jsme započali poprvé od rekonstrukce divadla v devadesátém devátém," uvedl ředitel divadla Pavel Žur. „Navázali jsme na některé věci, které se dělaly už dříve, ale dali jsme tomu jasná pravidla a jasnou formu. Vše tedy dostalo svou podobu v originální formě," dodal ředitel a sbormistr Vrabčáků Žur.

ŠKOLNÍ SBORY MAJÍ PŘEDNOST

„Myšlenka spočívá v tom, že prostor dostávají školní sbory, které by se třeba jinak do divadla nikdy nedostaly. Nemají totiž takový repertoár, že by udělaly celý koncert, nebo jejich písničky nejsou tak „náročné", aby mohly udělat tu formu. Prostor dáváme především školním sborům, nikoliv sborům ze Základní umělecké školy, protože ty mají daleko větší možnosti a daleko větší prostor. V tom je hlavní myšlenka celé akce. Jde o přehlídku školních pěveckých sborů," vysvětlil ředitel divadla. Zpívání se již od počátku účastní Rolnička ze Základní školy Liberekcá a Vrabčáci ze Základní školy Mozartova, ti se letos představili v nových krojích. Poprvé vystoupily Fialenky ze Základná školy Antonína Bratršovského.

DĚTI BYLY NADŠENÉ

Každý sbor se na koncert připravuje sám. Děti začínají trénovat už v průběhu října a připraví si program přibližně na čtvrt hodiny. Hlavní zpívání všech sborů, má společnou zkoušku před samotným odpolednem. Na závěr koncertu zazpívaly všechny sbory písně My tři králové a Narodil se Kristus pán.

Sourozenci Tomáš a Eliška Matějovi ze Základní školy Liberecká byli před vystoupením nervózní, ale užili si ho. „Já jsem ve Zvonečku už dva roky, ale zpíval jsem tu poprvé. Byl jsem nervózní tak akorát, ale bylo to úžasné," liboval si jedenáctiletý Tomáš.

„To já tu zpívám už podruhé, protože jsem už zpívala Karkulku," dodala devítiletá Eliška.

Tříkrálové zpívání nadchlo nejen děti, ale i jejich rodiče. „Přišel jsem se podívat na svou sedmiletou dcerku. Letos tu zpívá poprvé se sborem Zvoneček a moc se mi to líbilo," řekl tatínek Petr Volf.