Je sobota odpoledne a autobusy 41 neúnavně přivážejí do Vesce další a další návštěvníky. Není divu, na programu jsou největší hvězdy letošního ročníku, britští rockeři Status Quo, a kromě toho se na milovníky hudby po dvou pošmourných dnech konečně usmálo štěstí a začalo skutečně letní počasí.

Benátská! 2017. Třetí den, sobota 29. července.
Pestré finále Benátské! 2017 patřilo holčičkám, klasice i hip-hopu

DOBRÁ NÁVŠTĚVNOST

„Počasí byl letos největší zádrhel. Už přípravy provázely silné deště, takže nás to stálo hodně úsilí, abychom ten areál udrželi provozuschopný,“ vysvětluje pořadatel festivalu Pavel Mikez. V sobotu odpoledne už však po deštích zbylo jen pár rozbahněných míst, například před hlavním pódiem, kde je také nejvíce rušno. Za piano se totiž právě posadil Jaroslav Uhlíř, a ani ti nejzarytější rockeři neodolají a prozpěvují společně s ním Pod dubem, za dubem… Po něm přichází na řadu Čechomor a pak největší hvězdy festivalu, Status Quo, to už je prostor zaplněný od pódia až k hlavní budově.

Status Quo
STATUS QUO se vyšvihli na mezinárodní seznam nejžádanějších kapel na světě

„Status Quo asi táhli nejvíc, ale tak velký rozdíl oproti ostatním dnům to nebyl,“ komentuje Mikez, který je s letošní návštěvností spokojený. „Přišlo asi o dvacet procent lidí více než loni,“ pochvaluje si. Letošní návštěvnost se tak mohla přehoupnout přes dvacet tisíc.  Spokojená je i většina návštěvníků, kterých jsme se zeptali. „Čekala jsem sice trochu více, když mají těch 25 let, ale organizace je skvělá, pivo i drinky jsou cenově přijatelné,“ svěřuje se Míša z Rochlic, která na festival dorazila s manželem i čtyřletou Rozárkou. „Trochu problém byla vzdálenost mezi parkovištěm a stanovým městečkem. Naštěstí jsou lidi úplatní,“ směje se další z návštěvníků, Jakub Černý z Mimoně.

300 VYŠETŘENÍ

Na festival samozřejmě po celou dobu dohlíží zdravotníci i policie. „Ošetření bylo asi tři sta. Jednalo se hlavně o úrazy kotníků, kolene, bolesti břicha a podobně,“ vysvětluje Jakub Čepel ze soukromé zdravotní služby z Prahy. Podle něj se jedná o standardní průběh. „Do nemocnice jsme jeli asi patnáctkrát, dvakrát jsme volali záchranku. Závažné případy jsou vždy,“ dodává s tím, že je nemůže specifikovat.

Přípravy areálu pro jubilejní 25. ročník hudebního festivalu Benátská! pokračovaly 25. července v liberecké části Vesec. Festival proběhne od 27. do 30. července.
Benátská začíná zítra. Přípravy už vrcholí

UKRADENÝ STAN

Ani policie nemusela řešit žádný závažný případ. K těm největším patřila krádež stanu a dopravní přestupky. „Týkalo se to asi osmdesáti řidičů,“ komentuje policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Jeden návštěvník se vydal na festival bez řidičáku, tři řídili posilněni alkoholem a drogami. Během festivalu došlo pouze k jedné dopravní nehodě, kdy se srazila dodávka s kapelou Wohnout s autobusem.

Členové skupiny Wohnout po ošetření.
Kapela Wohnout havarovala cestou z Benátské!