Den před nabytím účinnosti protikuřáckého zákonu se koná v Klubu Na Rampě akce s názvem Naposledy zakouříme. „Ať chceme či nechceme, kouřit se u nás od prvního června nebude. Pojďte vytvořit pořádnou protinesmyslnou atmosféru,“ popisují autoři na webu místního klubu.

V klubu léta fungovalo pravidlo, že se kouřilo na velkém baru, ale v sále, kde se konaly koncerty a besedy, si nikdo zapálit nesměl. Zvyk, který na Rampě platil, je teď pasé. Nyní, pokud si budou chtít návštěvníci zpříjemnit posezení u piva cigaretou, budou muset ven. Přesto se majitelé klubu možné ztráty zákazníků nebojí. „Myslím, že to návštěvnost neohrozí. Doposud zde byly dva oddělené prostory – kuřácký na velkém baru a nekuřácký sál s malým barem, kde se odehrávala veškerá kulturní představení,“ uvádí jeden z provozních klubu Martin Bauer.

Nesmyslná regulace svobodného rozhodování

Se zákonem jako takovým nesouhlasí, přestože sám je nekuřák. „Jsem nekuřák, stejně jako celá moje rodina a většina přátel. Smysl ale tento zákon z mého hlediska nemá. Je to nesmyslné regulování svobodného rozhodování lidí,“ sděluje Bauer. Podle něj je nesmyslná i odpovědnost obsluhy baru za rozpoznání opilého zákazníka a povinnost takovou osobu z lokálu vykázat. „Je to jen další z mnoha absurdních šíleností v naší legislativě,“ dodává.

Někteří zaměstnanci ale zákon podporují. „Pro mě osobně je to dobře. V práci mě nebudou bolet oči, jak tomu doposud díky kouři bylo, a navíc, když půjdu domů, nebudu cítit cigaretami,“ komentuje barmanka a návštěvnice Klubu Na Rampě Hana Pekárková.

K pivu a konverzaci ale podle Hanky cigareta patří. Zákazníci, kteří mají kouření obzvlášť v oblibě, se občas snaží pronést cigaretu i na koncert či besedu. „Neustále se mi stává, že musím někoho upozorňovat, že se na sále nekouří. Většinou se mi dostane negativních reakcí. Lidé jsou naštvaní a raději odejdou, než aby cigaretu uhasili,“ popisuje přístup některých návštěvníků Rampy tamní barmanka.

Konec kouření sníží náklady na provoz

Přesto má protikuřácký zákon i své výhody. Do restaurací a klubů možná zavítají konečně lidé, kteří se podobných zařízení stranili právě kvůli zakouřeným místnostem a následnému specifickému pachu, který si odnášeli domů.

Navíc se díky zákonu o zákazu kouření sníží náklady na provoz některých restaurací, barů a klubů. „Zákaz kouření je pro náš klub v podstatě výhodný. Sníží se finance nutné na úklid, větrání či věci poničené nedopalky,“ řekl Martin Bauer z Klubu Na Rampě.

Na Rampě si můžete naposled zapálit v úterý 30. května od 19 hodin.