Z malého slovníčku co je advent?

Advent od latinského advenire = přicházet. V církvi jde o začátek tzv. liturgického roku. Začátek adventu je pohyblivý a tato příprava na vánoce trvá většinou čtyři týdny lidově do Štědrého dne, přesně do Slavnosti narození Ježíše Krista. I ve většinově vědomě nenáboženské společnosti se doba adventu vyznačuje snahou nebo touhou po jistém zklidnění, ztišení, přípravě na převážně rodinné svátky.

Advent je u nás tradičně obdobím hudby jakoby se část komunikace přesouvala do „vyšších sfér", které má schopnost vyjádřit nejlépe právě hudba. I když v adventu často znějí koledy, které by vlastně měly počkat až do narození Ježíška na Vánoce, jde o výrazně hudební čas. Adventní písně i koledy jsou stvořeny jen pro tuto dobu a jejich použití v jiném ročním období pociťujeme jako nepřípadné.

České země mají světovou výjimečnost v adventní tradici již v době Karla IV. vznikly tzv. rorátní zpěvy, které jsou zvláštností v adventním období a vycházejí z tehdy zavedených mariánských mší. Jejich název je odvozen od latiského textu jednoho ze zhudebněných žalmů Rosu dejte nebesa shůry Rorate coeli de super. Roráty byly rozšířeny i v nekatolickém prostředí, zvláště v utrakvistické církvi.

Rozsvícení vánočního stromu v Jablonci nad Nisou každoročně zaplní celé Mírové náměstí. Okamžik, na který netrpělivě čeká více než tisícovka dětí a dospělých, letos nastane v neděli 27. 11. krátce po 17. hodině. Do města se však můžete vypravit už dříve a vyrobit si drobné dárky v Eurocentru, poslechnout si vánoční melodie v kostele svaté Anny nebo se potěšit dobovými zimními snímky v Domě manželů Scheybalových.

Chcete vyjet s rodinou či přáteli jinam? V nabídce máme Frýdlant ale i Příchovice. V 17 hodin bude ručno v kostelíku sv. Josefa v Loučné u soch v betlému životní velikosti…

EUROCENTRUM

Od 10 do 16 hodin bude probíhat v Eurocentru program pro celé rodiny. „Čekají na vás různé dílničky, budete mít možnost si zakoupit drobné dárky, je připraven i kulturní program, a trh výrobků z chráněných dílen. Vstupné je zdarma. Za dílničky vybíráme symbolický peníz na materiál," říká Martina Šípková, ředitelka Domu dětí a mládeže Vikýř, který program zajišťuje.

KOSTEL SV. ANNY

V 15 hodin v kostele svaté Anny symbolicky zahájí advent zapálením první svíce. „A protože k době adventní neodmyslitelně patří také hudba, můžete si sváteční okamžiky v kostele vychutnat se smíšeným komorním sborem MyJenNěkdy a souborem žesťových nástrojů Brass Jablonec. V průběhu odpoledne vystoupí dvakrát v 15 a v 16 hodin," zve Petra Handlířová, dramaturgyně programu kostela svaté Anny.

DŮM SCHEYBALOVÝCH

Po koncertě se příjemně zahřejete v Domě manželů Scheybalových, který bude pro návštěvníky otevřen od 15 do 17 hodin. Tato bývalá fara kostela dnes slouží jako kulturní a turistické centrum. O první neděli adventní si zde můžete prohlédnout novou výstavku dobových pohlednic se zimní tematikou z Jablonce a okolí. A nejen to. V podkroví domu je expozice věnovaná historii legendárního dálkového lyžařského běhu Jizerská 50.

„Výstava je poctou původnímu pořadatelskému týmu. Díky těmto nadšencům mohl vzniknout závod, jehož věhlas daleko přesáhl hranice naše regionu. Přijďte se podívat, jaká byla dříve startovní čísla a vybavení, můžete nahlédnout i do kronik prvních ročníků nebo si potrénovat na speciálním lyžařském trenažéru," láká k návštěvě dospělé i děti Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra, které výstavu připravilo.

MÍROVÉ NÁMĚSTÍ

Před 17. hodinou už většina návštěvníků zamíří k radnici, kde se po společném odpočítávání slavnostně rozzáří vánoční strom. K letošnímu 150. výročí povýšení Jablonce na město dostane nové vánoční ozdoby. Kromě 17 tisíc bílých světýlek tak bude smrk před jabloneckou radnicí krášlit asi 50 trojrozměrných vyřezávaných ozdob s tradičními vánočními motivy. Najdou se mezi nimi i motivy čistě jablonecké, jako například knihovna, radnice, kostel sv. Anny nebo kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova. Rozsvícení stromu doprovodí známé koledy, rolničky a zjevení andělů tančících na chůdách.

Pod stromem bude, jako každý rok, umístěna schránka na nebeskou poštu, kam mohou děti během odpoledne (27. 11.) vhodit své dopisy Ježíškovi.

NÁŠ TIP … ZA KOPEC

Hned dvě zajímavé akce chystá na víkend Město Frýdlant. První je komentovaná prohlídka nově zrestaurovaného mauzolea Melchiora, Kateřiny a Kryštofa z Redernu, druhou pak zahájení adventu s rozsvícením vánočního stromu na akci Frýdlantský advent.

O HISTORII KOSTELA

Na prohlídce nově zrestaurované hrobky Melchiora, Kateřiny a Kryštofa z Redernu se vedle Města Frýdlant podílí i Římskokatolická farnost děkanství Frýdlant. Akce začne v kostele Nalezení sv. Kříže v sobotu 26. listopadu v 10 hodin za přítomnosti starosty Frýdlantu Dana Ramzera a faráře Víta Audyho. O historii mauzolea zajímavě promluví frýdlantský rodák, historik a univerzitní pedagog Milan Svoboda.

S obnovou náhrobku Melchiora, Kryštofa a Kateřiny z Redernu se ve Frýdlantu začalo už v roce 2011. Letos v létě restaurátorské práce pokračovaly. „Došlo k očištění povrchu kamenných prvků od nánosu nečistot a krust, zajištění uvolněných kamenných částí proti pádu a posunu, ošetření a konzervaci povrchu kamenných částí. Potom se pracovalo na zlacení nápisů na mramorových deskách ryzím plátkovým zlatem," vypočítala postup prací referentka Státní památkové péče městského úřadu ve Frýdlantu Věra Sobotová.

Restaurátorské práce přišly celkem na 128 tisíc korun. „Byly plně hrazeny z dotačních prostředků. Sto tisíc korun šlo z výhry v krajském kole soutěže Historické město roku 2015, zbylých 28 tisíc korun byl příspěvek Ministerstva kultury," upřesňuje starosta Frýdlantu Dan Ramzer. O uvolnění výhry právě na restaurování náhrobku rozhodlo městské zastupitelstvo. „Je to velmi moudré rozhodnutí, protože náhrobek patří k nejvýznamnějším památkám na území města," doplnil starosta.

JARMARK S VŮNÍ ZÁMKU

Neděle 27. listopadu 2016 bude ve Frýdlantu ve znamení začínajícího adventu. Ve dvě hodiny odpoledne začíná Frýdlantský advent, jehož součástí bude jarmark, kulturní program, dílny pro děti i rozsvícení vánočního stromu. „Program se uskuteční na náměstí, v prostorách radnice a také v městském muzeu Špitálek.Připraveny jsou výtvarný dílny pro děti i dospělé, tradiční jarmark s vánočním zbožím, děti se mohou těšit i na pohádku. Na 16.00 hodin je připraveno překvapení, které letos bude spíše pro odvážné," říká vedoucí odboru kultury Městského úřadu Frýdlant Iva Beranová. V 17.00 hodin dojde na rozsvícení vánočního stromu a vůbec celé výzdoby města.

ANDĚLEM POMŮŽETE

Během Frýdlantského adventu se budou také poprvé prodávat za 50 korun speciální Andělé, kteří pomohou frýdlantskému Domovu U Spasitele, na jehož konto půjde 100% výtěžku z jejich prodeje. Andělé, které si lidé sami sestaví a ozdobí blyštivými šatonovými růžemi, vytvořila Nadace Preciosa. K dostání budou v jednom ze stánků na jarmarku ve vestibulu radnice.

Do Příchovic jeďte s balonkem štěstí

Spolek tanvldsko-desenské mládeže Tandem spolu s Areálem U Čápa Příchovice srdečně zvou na ADVENTNÍ SETKÁNÍ do Lesoparku Na Sluneční v Příchovicích. A to v neděli 27. listopadu 2016 od 16 hodin. Na programu: živý betlém; vystoupení dětí ZŠ Desná s pásmem vánočních písní; povídání pana faráře o adventním čase; k dobré pohodě zahraje dechové kvinteto; prodejní bazárek na pomoc Asociaci rodičů a přátel zdravotně postižených dětí, která provozuje speciální vozidlo pro přepravu dětí z našeho regionu do škol; vystoupení pěveckého sboru Harmonia ze ZUŠ Tanvald; 17:50 hodin závěrečné společné vypouštění svítících balónku s přáním. Také je pro vás připraveno bohaté občerstvení: grog, svařák, klobáska, pečené kaštany… Přijďte podpořit dobrou věc a užít si s námi krásný sváteční čas. Těšíme se na vás spolek Kryšpínů a parta od Čápa.

LOUČENSKÝ BETLÉM S OSLÍKEM

Jen na první adventní neděli je vidět Loučenský betlém v celé kráse pohromadě. Pak se část tradičně přesune z kostelíku sv. Josefa v Loučné do kapličky v Hraničné. Po loňské pauze se letos opět o jednu sochu rozroste.
„Návštěvníci v anketě psali, kdo jim v betlému ještě chybí. Nejčastěji se objevoval oslík," prozradil přírůstek David Jelínek a připomenul, že autorem Loučenského betlému je Ivan „Dědek" Šmíd.
Betlém v tomto momentě tvoří dřevěné postavy Ježíška v kolébce, Marie, Josefa, Tří králů, klečícího muže, klečící ženy, pastýře, dvou oveček, psa v životní velikosti, anděla v nadživotní velikosti, tři hudebníky a prosebníka s rybou.
Loučenský betlém je možné si prohlédnou o víkendech a od 19. prosince každý den až do Tří Králů (přes mříže kostela), zblízka při všech koncertech o adventních nedělích.
Na místě je vždy tradičně prodej svařáku, vánoček a dalších dobrot, včetně čerstvého lučanského pečiva, mimo Štědrého večera, začíná program vždy od 17 hodin.

27. 11. – od 17.00 – Děti z janovské MŠ a ZŠ + saxofonové duo KarMarádi
4. 12. – od 17.00 – (holky s kytarou) KaBáJa
11. 12. – od 17.00 – (písničkář) Honza Vopařil
18.12. – od 17.00 – Rose Melody Štěpána Růžičky
24.12. – od 22.00 – Radek Jelínek

Další adventní tipy na tento víkend:

SOBOTA 26. LISTOPADU

Bzí - Od 10 hodin Bzovské vánoční trhy. Od 16 hodin hraje k poslechu i tanci skupina POHODA. Pořádá TJ Sokol Bzí.

Držkov - Od 16.30 v parku před kostelem. Rozsvícení vánočního stromečku v parku před kostelem. Vánoční písně a koledy v podání pěveckého sboru ŘETÍZEK Vám zpříjemní první adventní víkend.

Jilemnice - Přijďte i letos s dětmi přivítat Krakonoše a jeho družinu v Jilemnici. V zámeckém parku si společně zazpíváme koledy, děti zarecitují básničky a mohou plnit pár úkolů. Myslivecké sdružení Les s radostí přijme od příchozích dary v podobě mlsání pro zvířátka: mrkve, jablíčka, tvrdé pečivo, kaštany, žaludy. Přijďte si užít pěkné odpoledne do zámeckého parku. Krakokoš dorazí už ve 14 hodin.

Tanvald - Od 16.30 rozsvícení vánočního stromu Centrální parkoviště v Tanvaldě. Vystoupení žáků ZUŠ Tanvald. Hudba a bohaté občerstvení. Živý Betlém.

Další adventní akce v Tanvaldu: Pátek 9. prosince od 19 hod Kino Jas Járy Cimrmana. Adventní koncert skupiny Kantoři Dobrý večer Tobě. Pestré pásmo vánočních písní, koled a melodií různých národů, přebásněných převážně východočeskými textaři. Nechybí ani české vánoční písně a směs nejznámějších koled, jež si s Kantory vždy s chutí zazpívá i publikum.

Vysoké nad Jizerou - Od 15 do 22 hodin na náměstí. Pořádá Město Vysoké nad Jizerou a Sbor Dobrovolných Hasičů Vysoké nad Jizerou. Svařák, dárečky, živá hudba, sejkory. 17.00 rozsvícení vánočního stromu, 19.00 ohňostroj.

Zásada - Od 16.30 hodin.

Plavy - Od 16 hodin zvou všechny rodiče s dětmi na rozsvícení vánočního stromku. Děti zde zazpívají koledy a zarecitují básně. Na zahřátí vánoční čaj a svařák, na ochutnání cukroví /jako vloni/ od našich školáků.

Mašov - Od 14 hodin Vánoční tvoření" v místní hasičárně dílna pro děti a dospělé (s sebou bílou ponožku a 0,5 kg rýže), od 17.00 hodin rozsvícení vánočního stromečku. Zvou dobrovolní hasiči a členové osadního výboru.

NEDĚLE 27. LISTOPADU

Desná v Jizerských horách - Od 14 hodin vernisáž výstavy Vánoční čas ve vitrážích Heleny Schmiedové, 15.00 Nevěsta bílého medvěda pohádka pro děti od 4 let, 16.00 vystoupení Sboru dobrovolných muzikantů, 16.30 rozsvícení vánočního stromku a Riedelovi vily. Možnost nákupů drobných vánočních dárků. Občerstvení a svařák od myslivců.

Turnov - Rozsvěcení stromu. Tradiční akce na turnovském náměstí Českého ráje začíná v 16.30 hodin. SCHOLA GREGORIANA PRAGENSIS. První adventní koncert k 700. výročí narození Karla IV. Chrám narození Panny Marie od 15.00 hodin.

Hodkovice
Adventní koncert Gospel Generation v kostele v Hodkovicích od 18.00

Harrachov - V parku u MěÚ se odpoledne koná již tradiční Rozsvícení vánočního stromu, kde nebude chybět ochutnávka domácího cukroví, svařáku nebo prodej vánočního zboží. O pravou vánoční atmosféru se pak postarají harrachovské děti, které zapějí koledy nebo pán hor Krakonoš, který se ujme rozsvícení vánočního stromu. V letošním roce bude mít svou premiéru nový dřevěný betlém.