O devíti hodin ráno se na divadelních prknech utká šest soutěžních souborů z blízkého i vzdálenějšího okolí. Lektorský sbor složený z odborníků zabývajících se dlouhodobě problematikou divadla hraného dětmi pak kromě dílčích ocenění jednotlivých souborů nominuje k postupu do krajského kola přehlídky Dětské scény 2012, která se koná 13. – 15. května v jabloneckém Eurocentru, vítězný soubor.

Kromě odborné poroty se každoročně skládá i porota dětská, která udělí Cenu dětského diváka. Není jí nikdo jiný než veliký plyšový putovní Desenský medvěd, kterého již předloni věnoval do soutěže  Zdenek Vedral a také jeho malé medvídě opět z letošní líhně od stejného dárce.

S výsledky své celoroční práce se do Desné letos přijede pochlubit šest souborů soutěžních a jeden nesoutěžní. O přízeň poroty i diváků se utkají Dramatický kroužek KUKátko Rokytnice nad Jizerou, Divadelní soubor Loupežníci ZŠ Josefův Důl, DS KUKI-KUKI ZUŠ Železný Brod, Pohybový soubor divadla Vydýcháno ZUŠ Liberec, DS Strčprstskrzkrk DDM Ulita Tanvald a soubor ZŠ Kořenov. Svou premiéru si na divadelním jevišti vyzkouší mimo soutěž malí divadelníci z DDM Sluníčko Lomnice nad Popelkou.

Během hodnocení jednotlivých inscenací poroty s vedoucími souborů budou pro děti přichystány tvořivé dílny, které si připravily studentky liberecké pedagogické fakulty. Vysoká účast souborů a nasazení jejich vedoucích, odborné poroty a všech, kteří jsou do akce zapojeni je důkazem, že divadlo v jabloneckém regionu má, co nabídnout