Na co se můžeme na Letní scéně těšit? Které kapely považujete za největší taháky?

V rámci akce se odehraje sedm čtvrtečních koncertů. Na své si přijdou příznivci afrokubánských rytmů, balkánské dechovky, židovské tradiční hudby, Rockabilly i jazzu. Letošním největším překvapením je Mokoomba, kapela ze Zimbabwe, která spojuje tradiční rytmy a současné taneční žánry. Mezi úlovky patří i Fanfare Ciocarlia, kapela z rumunské vesnice Zece Prajini, která je označována jako nejdivočejší balkánská dechovka. Traduje se o ní, že ji v rychlosti nikdo nepřekoná.

Eurocentrum je pověstné svou oblibou v severoamerické hudbě a zároveň i stabilní fanouškovskou základnou takových koncertů. Nabídnete také interprety těchto žánrů.

Fanoušci tradiční zaoceánké hudby si tradičně na své přijdou. Tentokrát na Letní scénu dorazí Dead Bronco, hrající repertoár čerpající ve velké míře z Rockabilly a Honky-tonk Country. Jinak španělskou kapelu vede floridský rodák Matt Horan. V rámci svého evropského turné do Jablonce zavítá i Tami Neilson, kanadská majitelka hutného hlasu a výrazného charismatu, která se svým pojetím country a soulu sbírá jedno ocenění za druhým.

Tomáš Slavík.
Hodiny odpočítávají, do bikové show zbývá pár dnů

U koncertů zahraničních skupin, které pořádáte, jde často o české premiéry, nebo exklusivní vystoupení pro Českou republiku v rámci turné. Jak dlouho vedete jednání s managementem skupin, než se akce realizují?

Letos byla jednání vcelku rychlá. Začala tradičně na konci minulého roku a na jaře jsme již měli kostru akce víceméně hotovou. Několik umělců nám sice postupně sdělilo, že výlet do střední Evropy v létě nestihnou, s těmi však plánujeme vystoupení realizovat později. Jedinou výjimkou je projekt Kedem Ensemble, jehož členové žijí v různých částech světa, konkrétně v Izraeli, Íránu, Itálii a Švýcarsku a své odlišné kulturní tradice a zkušenosti v projektu zúročují. Se skupinou jsme jednali o možném vystoupení od konce dubna roku 2014. Až letos se jí podařilo uspořádat evropské turné tak, abychom se do něj vešli i my. Někdy jsou čekání na ten správný okamžik opravdu dlouhá.

Proběhlo pak už vše bez komplikací? Nebo jste museli řešit nějaké změny na poslední chvíli?

Jeden zádrhel se letos objevil. Původně inzerovaná zpěvačka kapely Timbasa Martha Galarraga nebude moci ze závažných rodinných důvodů vystoupit. Tuto zprávu jsme se dozvěděli v úterý 27. června večer, tedy v době, kdy už jsme měli vylepené, či rozvezené plakáty a ostatní materiály roznesené, nebo alespoň vytištěné. Návštěvníci však o hřejivou atmosféru afrokubánského folklóru spojenou s tanečními groovy a jazzovými aranžemi nepřijdou. Pouze pro tento koncert Timbasa oslovila Yomara Amadora Morejona, s nímž úspěšně vystupovala v minulosti. Bude se tedy jednat o exkluzivní vystoupení tohoto kubánského zpěváka.

Druhý ročník JBC Festu se tentokrát konal v areálu na Dobré Vodě v Jablonci nad Nisou.
OBRAZEM: Ohlédnutí za JBC Festem

Své místo si na Jabloneckém kulturním létě vybojoval i indie folk. Proč je zastoupen zrovna kapelou z Izraele?

Před dvěma lety u nás vystoupily dvě izraelské hudebnice s projektem La Gitana. Už tehdy jsem jim tvrdil, že bych další spolupráci uvítal. Když mi letos Carmiella Bernstein napsala, že vyráží spolu s duem Jonz a dalšími muzikanty do Evropy, byl jsem rád, že jsme byli schopni nalézt pro Jablonec vhodný termín. Vystoupení Jonz and the band ale není jediným indiefolkovým koncertem, který budeme v létě pořádat. Podařilo se nám přilákat i polské dívčí trio Lor, které vystoupí v rámci koncertů v Tyršových sadech. Jejich hudba je citlivá a intimní.

To nás přivádí k druhému cyklu, k nedělním koncertům v Tyršových sadech, jejichž návštěvnost roste geometrickou řadou. Jak si tuto oblibu vysvětlujete?

Tento cyklus je součástí projektu Město plné tónů, jež má oživit město. Opíráme se zde převážně o hudbu s akustickými nástroji a tradičnější žánry populární hudby, jako je třeba swing, jazz či bluegrass. Když slyšíte takovou kapelu naživo, cítíte ji v celé její nápaditosti a plnosti. Navíc umístění vystoupení do parku náladu ještě umocňuje. Aktuálně má nejsilnější ohlas vokální těleso Skety, ale pozadu nezůstávají ani již zmíněné trio Lor, dále pak sólisté Ondřeje Havelky se skupinou Melody Boys a němečtí Savoy Satellites.

Tyto koncerty jsou zdarma. Co vás vedlo k tomu vystoupení nezpoplatňovat a kde sháníte peníze?

Chtěli jsme co nejširšímu publiku nabídnout zajímavé a příjemné hudební a společenské zážitky, přátelské klima. Díky tomu, že akce není zatížená vstupným, je dostupná prakticky pro kohokoliv. Můžete jít náhodou po ulici a zastavit se na pár minut. Můžete přijít na poslední písničku, alespoň ochutnat náladu koncertu a potkat se s přáteli. Takovéto projekty by nebylo možno realizovat bez externí podpory. Převážnou část nákladů hradí statutární město Jablonec nad Nisou, ale významnou finanční podporu nám poskytují i Nadace ČEZ, Nadace Preciosa, AKT Čechy, ARaymond Jablonec, Cikautxo CZ, Geoprint, RIA Reality, Czech Sky Cargo a obchod Barvy Jablonec. Velmi si ceníme toho, že například Stable CZ a Pobozam nás sami oslovili, že by akci rádi podpořili.

FESTIVAL BENÁTSKÁ 2016. Tom Jones.
Nejvýznamnější festival v Libereckém kraji? No přeci Benátská!

Koncerty začínají ve čtvrtek v 17 hodin a v neděli v 15 hodin. Měl i tento detail jasnou koncepci?

Ano. Odpoledne mohou dorazit třeba i senioři, nebo rodiče s malými dětmi. Navíc, pokud zjistíte, že to není váš šálek kávy, vždy můžete otevřené venkovní prostory bez uzardění opustit. Chápu, že ne všichni však mohou tyto začátky stihnout. Byl bych ale rád, kdyby to zájemcům alespoň párkrát povinnosti dovolily a mohli dorazit.

Program:

13. 7. 2017 (čtvrtek), 17 hodin, Letní scéna, zdarma
V rámci akce Jablonecké kulturní léto
JONZ AND THE BAND (Izrael)
Intimní optimistické duo vzniklo během hudební pouti Jenie Vasilenko a Yoava Or v roce 2014. Na odloučeném místě, v domě v podhůří Karmelu hudebníci začali psát odděleně své texty. Touha po harmonii a spolupráci je přiměla znou se do nich společně ponořit a opatřit je jemnými folkovými melodiemi. Na své aktuální evropské turné duo přibralo hráče na violoncello, kontrabas a perkuse.

16. 7. 2017 (neděle), 15 hodin, Tyršovy sady, zdarma
V rámci akce Město plné tónů
SAVOY SATELLITES – THE QUARTET (Německo)
Swingový band v Berlína hraje klasiku swingu 40. let: výběr z amerických standardů – Great American Songbook, některé hotjazzové originály i novější svižné skladby.
Stylem skupina napodobuje rané Nat King Cole Trio, Slim & Slam či Billie Holiday.

20. 7. 2017 (čtvrtek), 17 hodin, Letní scéna, zdarma
V rámci akce Jablonecké kulturní léto
Yomar Amador Morejon & TIMBASA (Kuba/ČR)
Afrokubánský folklór přinese hřejivou atmosféru ještě jednou Kapela Timbasa představí unikátní projekt postavený na tradičních latinskoamerických žánrech, jež spojuje s tanečními groovy a jazzovými aranžemi. Přestože původně inzerovaná zpěvačka Martha Galarraga nemůže ze závažných rodinných důvodů vystoupit, návštěvníci o očekávaný zážitek nepřijdou, naopak vystoupení bude mít punc jedinečnosti. Hudebníci pouze pro tento koncert oslovili Yomara Amadora Morejona, s nímž úspěšně vystupovala v minulosti. Bude se tedy jednat o exkluzivní vystoupení tohoto kubánského zpěváka.

23. 7. 2017 (neděle), 15 hodin, Tyršovy sady, zdarma
V rámci akce Město plné tónů
MELODY BOYS
Melody Boys je swing band pěti špičkových sólistů legendárního orchestru Melody Makers Ondřeje Havelky. Band se snaží o autentickou interpretaci jazzu a swingu 20., 30. a raných 40. let. Samozřejmostí je i hra na dobové nástroje. Základní sestavu bandu tvoří kytarista Petr Tichý, po jehož boku exceluje pianista Mirek Lacko, saxofonista a klarinetista Pavel Jordánek, trumpetista Jiří Patócs a kontrabasista Petr Vlášek.

27. 7. 2017 (čtvrtek), 17 hodin, Letní scéna, zdarma
V rámci akce Jablonecké kulturní léto
FANFARE CIOCÂRLIA (Rumunsko)
Dvanáctičlenný soubor z vesnice Zece Prăjini patří mezi nejpopulárnější balkánské dechové orchestry. Je známý pro energický sound, komplexní rytmy a velkou rychlost skladeb. Populární jsou i jeho vlastní aranže známých skladeb jako Born To Be Wild, James Bond Theme, Caravan, and Summertime.

30. 7. 2017 (neděle), 15 hodin, Tyršovy sady, zdarma
V rámci akce Město plné tónů
SKETY
Šestičlenné vokální těleso působí na domácí i mezinárodní scéně od roku 2014, kdy vyhrálo první místo v jazzové kategorii na mezinárodním festivalu vokal.total v Grazu. Skety se hlásí k odkazu jazzových a cappella souborů, ale jeho hranice rádi a často posouvají tam, kde by to mnozí nečekali a vytváří tak svůj osobitý zvuk i styl. Kromě interpretací přejatých skladeb leží těžiště skupiny též ve výrazné autorské tvorbě, zejména z dílny skladatele Petra Wajsara. Debutové eponymní CD bylo v roce 2015 nominováno ve čtyřech kategoriích na mezinárodní žánrové ceny CARA (Contempoprary A Cappella Recording Awards). V roce 2017 vyšlo skupině na labelu Warner Music nové CD "Týdytý".

3. 8. 2017 (čtvrtek), 17 hodin, Letní scéna, zdarma
V rámci akce Jablonecké kulturní léto
KEDEM ENSEMBLE (Izrael/Írán/Itálie/Švýcarsko)
Hudebníci z Izraele, Íránu, Itálie a Švýcarska se spojili v unikátním projektu, jehož repertoár vznikl improvizací. Kedem Ensemble se podařilo navázat na různorodé kulturní a hudební tradice. Čerpá z židovsko–španělských písní Ladino, raných izraelských nápěvů, íránské lidové hudby a dalších vlivů. Ne příliš rozšířené hudební nástroje, jimiž jsou íránský kamanče, akordeon a perkuse Středního východu spolu s vášnivým zpěvem a pulzujícími rytmy vytváří překvapivou zvukovou koláž.

6. 8. 2017 (neděle), 15 hodin, Tyršovy sady, zdarma
V rámci akce Město plné tónů
HENHOUSE PROWLERS (USA)
Za jedenáct letech tvrdé práce a non-stop turné si kapela z Chicaga vybudovala solidní pověst. Její hudba staví na kořenech bluegrassu a směřuje k vlastnímu charakteristickému a jedinečnému zvuku. V repertoáru se objevují jak sklady, které to valí dopředu, tak i romantické balady, jak originální kusy, tak i tradiční písně a převzaté současné kusy. Své umění hudebníci prezentovali nejen doma ve Spojených státech, ale také v subsaharské Africe, Rusku a po Beneluxu a dalších zemích.

17. 8. 2017 (čtvrtek), 17 hodin, Letní scéna, zdarma
V rámci akce Jablonecké kulturní léto
MOKOOMBA (Zimbabwe)
Energická kapela z města Victoria Falls připomíná natlakovaný kotel. Skupina se dala dohromady v roce 2002 z hudebníků ve věku teenagerů. Vyrostla na hraní na ulici a turistům v restauracích, postupně si vytvořila unikátní styl mísící tradiční rytmy Tonga a kmene Luvalů s novodobými žánry jako jsou funk, ska a soukous s afrokubánskou hudbou. Vystoupila ve více než padesáti zemích světa a získala mnoho prestižních ocenění a vybudovala si tak dobré jméno nejen na domácí, ale i na zahraniční hudební scéně. V březnu 2017 vydala nové album, které podporuje následným turné.

20. 8. 2017 (neděle), 15 hodin, Tyršovy sady, zdarma
V rámci akce Město plné tónů
LOR (Polsko)
Členky polské dívčí indiefolkové skupiny si produkují a psát všechny skladby na vlastní pěst. Nutno podotknout, že dívkám je teprve 15–16 let. Přesto jsou všechny vysoce kvalifikované a se svými hlasy i nástroji dokážou zacházet.

27. 8. 2017 (neděle), 15 hodin, Tyršovy sady, zdarma
V rámci akce Město plné tónů
BOHEMIA UNIVERSAL DIXIELAND
15 hodin, Tyršovy sady, zdarma
Členové dixielandové skupiny žijí v Jablonci, Liberci, Frýdlantu a v Mnichově Hradišti.

31. 8. 2017 (čtvrtek), 17 hodin, Letní scéna, zdarma
V rámci akce Jablonecké kulturní léto
TAMI NIELSON (Kanada/Nový Zéland)
Kanaďanka Tami Neilson projela Severní Ameriku s rodinnou kapelou The Nielsons, kde hrála se svými rodiči a dvěma bratry. V roce 2007 přesídlila na Nový Zéland, kde založila svou skupinu, pohybující se na pomezí country a soulu. Od roku 2009 sbírá jedno ocenění za druhým.