VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Před vašima očima se kávová zrnka upraží do tmavo hněda

Turnov - Sami si vyberete, sami si nasypete, sami si zapnete ..... i to připravují do budoucna. Žádná kavárna v Turnově ani v širokém okolí nemá pražírnu tak, aby proces na vlastní oči mohli vidět návštěvníci. Unikátní provoz pražírny s kavárnou otevřel v Turnově známý pekař Jiří Mikula.

20.2.2016
SDÍLEJ:

Kavárna a pražírna Jiřího Mikuly v Turtnově.Foto: Deník/ Lenka Klimentová

Káva se tu praží ve vysoce specializovaném zařízení, což můžete sledovat přímo při návštěvě kavárny. Taková možnost jinde v Libereckém kraji není. A celkový počet těchto pražíren v ČR se dá spočítat na prstech jedné ruky.

„Kávu kupujeme zelenou kávu v pytlích. Můžete si vybrat, kterou chcete upražit," popisuje Mikula s tím, že také na mlýnku mají každý den dva kruhy. Například kolumbijskou a brazilskou, pochopitelně si je také sami upražili. „Takže je vždycky čerstvá," upozorňuje.

Originální koncept podniku spojuje požitek z kvalitní kávy s chutí výborných zákusků a lahůdek Pekárny a cukrárny Mikula. A zajít si můžete i na polévku nebo snídani na vidličku. Časem také v kavárně chystají pro zákazníky možnost upražit si kávu vlastní.

„Trend pití kvalitní a dobře připravené kávy se rychle dostává i do České republiky. Také v Turnově jsou velmi dobré kavárny, my jsme ale chtěli nabídnout zase něco víc, proto lidé mohou na vlastní oči sledovat zajímavý proces pražení," říká podnikatel.

Ikona ve světě baristů

Pražení probíhá na německé technologii od společnosti Novoroaster. „Po upražení se káva nechá několik dní „vydýchat". Na espresso je ideální doba týden, může to však být i čtrnáct dní. Poté je káva připravována šikovnými baristkami, které prošly speciálním školicím cyklem," řekl Michal Křižka, který má na starost odborný dohled a školení baristů Pražírny a kavárny Mikula.

Za opravdovou lahůdku považuje volbu kávovaru na espresso. „Využíváme kávovar La Marzocco FB 80, skutečnou ikonu ve světě baristů," dodal. Křižka věří, že si lidé do podniku najdou cestu. „Podařilo se nám nastavit vysoký standard a věřím, že to místní obyvatelé i návštěvníci Turnova ocení," řekl.

Upražte si vlastní kávu

„Celý proces pražení je řízen počítačem, na kterém se nastavuje pražící cyklus, stupně a také čas. Záleží na tom, jakou tu kávu na konci chcete mít. Jestli světlejší, co je nyní trendy, tedy lehčí ovocnější, nebo kávu přepraženou, tedy takový italský styl, ze které je přepražení intenzivně cítit. Tato možnost právě dává šanci, aby si každý připravil svoji směs," říká Mikula.

Časem také lidem i firmám přibude možnost upražit si kávu vlastní. „Zákazník si vybere z nabídky zelených káv buď jeden druh, nebo směs a náš personál mu ji upraží, navíc si může nastavit profil pražení a pražící křivku, která mu bude vyhovovat. Jeho káva tak bude originální," vysvětluje Mikula.

Upraženou kávu si zabalí a odnese domů, kde po vydýchání bude připravena ve stoprocentní kvalitě k namletí a konzumaci. „Technologie pražírny si navíc každou praženou směs zapamatuje a zákazníkovi ji dokáže připravit opakovaně. V tuto chvílí se také pracuje na eshopu, na kterém půjde originální kávu objednávat," doplnil turnovský pekař.

TIP NA VÝLET Č. 1 KAVÁRNA S PRAŽÍRNOU TURNOV

Tip na výlet: S Jizerkovými do Turnova na kávu.

V kavárně Mikula v Turnově pochopitelně nemají jen kávu… ale každý labužník najde i něco na zub. Na pravé břidlici mu naservírují některý ze zákusků, ale můžete si pochutnat třeba na domácím jogurtu se semínky, ořechy a medem. Dopřejete si tu ale i snídaně, polévky nebo nejrůznější lehká jídla. Ostatně, to se nedá popsat, to se musí ochutnat. A jak mají otevřeno? Každý den od sedmi ráno do sedmi večer, ale v pátek ještě o dvě hodiny déle. V sobotu sem můžete zajít od devíti do devíti.

Kdo je Jiří Mikula? Jiří Mikula peče housky, chleby, sladké, slané i různé speciální pečivo výhradně z čerstvých surovin od lokálních dodavatelů. Je držitelem certifikátu Regionální produkt Českého ráje. Jeho prodejny najdete v Turnově, Mnichově Hradišti, Semilech, Jablonci nad Nisou, Železném Brodě a blízkém okolí. „Pekařina je přece krásné a hlavně voňavé povolání. Je skvělé se živit prací, o které víte, že ji děláte dobře a nešidíte ji. V pekařství to platí dvojnásob. Lidé se k vám nevrací proto, že máte hezké obrázky na stěnách, ale proto, že jim u vás chutná. A na to jsem skutečně hrdý," říká turnovský podnikatel.

A proč jsou na fotografii s dortíky ti zelení panáčkové Jizerkovi? Protože jsme odstartovali soutěž Jablonecký deník a Jizerkovi cestují. Více si přečtete v pravidlech.

Autor: Lenka Klimentová

20.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Městská policie - ilustrační foto

Holky se rvaly, až vlasy lítaly. Padaly i facky a další krátké krimi zprávy

Poslední dubnová noc je podle tradice magická. V mnohých městech a obcích se lidé scházejí ke společnému pálení čarodějnic.

Pravidla pálení nejen čarodějnic

Voda z vlastní studny - na kolik přijde

Pokud máme příhodné podmínky na zahradě nebo jiném pozemku pro vybudování studny (o potřebných podmínkách pro stavbu studny jsme psali zde) a jsme rozhodnuti studnu zřídit, udělejme si nejprve velmi přibližnou kalkulaci, na kolik to všechno přijde.

Poradny pro závislé řeší krize hlavně u patologických hráčů

Liberecký kraj - Již dvacet let zdarma pomáhají druhým se závislostmi. Mezi jejich klienty v devíti poradnách po Libereckém kraji převažují gambleři. V České Lípě nyní došlo k přestěhování poradny.

Lidi v nemocnici, to je celá moje velká rodina, říká zdravotní sestra z Ukrajiny

Liberecký kraj - /ROZHOVOR/ V krajské nemocnici v Liberci pracuje Olena Ihnaťová původem z Ukrajiny už téměř čtvrt století.

Slovo „nejde“ pro jablonecké škrpálníky prostě neexistuje

Jablonecko – /GALERIE/ 5. ročník seniorského cyklu pochodů právě odstartoval. Jablonecký škrpál si vydobyl jméno v celém regionu. Za sezonu ujdou více než sto kilometrů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies