Výstava nese název "Příkladná píseň o mordu", neboť jednou z velkých sbírek jsou právě kramářské písně. Dílčích sbírek je ovšem mnoho a někteří lidé ho v době, kdy Scheybal věci schraňoval, osočovali z obohacování. "Nešlo mi o to, abych měl, ale abych věděl!," zachycuje jistá písemnost přímo slova samotného sběratele. Josef Scheybal sbíral věci, které byly ve své době zcela bezcenné.

Návštěvníci mohou ale vidět pouze průřez sběratelské tvorby Josefa Scheybala, jeho činnost byla daleko rozsáhlejší. "Příprava výstavy zabrala mnoho hodin práce včetně večerů a sobot a přesto, to co zde mohou návštěvníci vidět, je pouze malý střípek ze života tohoto pracovitého člověka. Josef Scheybal zůstal jaksi ve stínu svého syna. Myslím, že jeho osobnost bude ještě doceněna," uvádí Lea Machurová z Jabloneckého kulturního a informačního centra, která je autorkou výstavy.

V letošním roce jsou navíc s Josefem Scheybalem spojena hned dvě významná výročí. Uběhlo 120 let od jeho narození a zároveň 50 let od jeho úmrtí. "Na podzim plánujeme ještě výstavu pouze jeho fotografické tvorby. Dochovalo se mnoho jeho fotografických snímků, na kterých zachycuje přírodu, portréty i akty," dodává Machurová.

Na výstavě se významně podílelo i Muzeum Českého ráje v Turnově, z jeho depozitáře pochází předměty a písemnosti týkající se významného sběratele. "Co se týče svých znalostí a rozsahu jeho zájmu byl jistě unikátem. Navíc pouze neshromažďoval věci. Dokázal je systematicky roztřídit, zpracovat a postarat se o ně tak, že se zachovaly do dneška. V depozitáři je toho opravdu hodně. Ve své době byl mimořádně známý a to natolik, že ho lidé z regionu oslovovali a sami mu nabízeli věci," sděluje Alžběta Kulíšková, vedoucí oddělení historických sbírek turnovského Muzea Českého ráje a kurátorka Scheybalovy sbírky. Kulíšková doplňuje, že Scheybal sbíral předměty, které ostatní vyhazovali. Zajímal se například o staré tisky, vysvědčení, lékárenské etikety i divadelní plakáty, mnohdy stáří těchto písemností sahá až do 17. století.

V úterý 4. dubna proběhla i beseda, na které zazněly kramářské písně. Besedy se účastnila i Alena Šulcová, která pracovala s manželkou Josefa Scheybala. "Když se sem přestěhovali, pracovala jsem v ateliéru jabloneckého muzea. Začala jsem Annu Scheybalovou učit techniku podmaleb. Usadili se zde na faře a když jsem sem přišla, zjistila jsem, že celá jedna stěna vyskládána nasbíranými podmalbami. Společně jsme podle těchto vzorů malovaly a vytvářely kopie. Některé Anniny podmalby mám dodnes doma," vypráví Alena Šulcová, která se zaměřovala na podmalby a později zejména na duté sklo.

Zájemci mohou výstavu shlédnout až do 20. května v prostorách Památníku Jany a Josefa V. Scheybalových v bývalé faře a to v době od pondělí do pátku od 10 do 12 hodin dopoledne a od 13 do 17 hodin odpoledne. V Sobotu je dům otevřen od 10 do 13 hodin.


Josef Scheybal
30. 4. 1897 - Narozen v Neustupově na Sedlčansku
1914-1918 - Během 1. sv.v. bojoval v Alpách
1920 - Usazuje se na severu Čech v Kristiánově u Frádlantu
1925 - Manželství s Annou Riemerovou
1938 - Nedobrovolný odchod do Turnova
1945 - Jmenován do komise pro Záchranu zkonfiskovaných knih a uměleckých předmětů