Jablonecký hudební festival je již sedmnáct let pravidelným svátkem dětských sborů.

„Pozvali jsme zástupce ze všech okresů Libereckého kraje, takže skladba vystoupení bude jako již tradičně pestrá. Jde nejenom o přehlídku umu dětských zpěváků, ale zároveň o jakousi rekapitulaci toho, co se děti a mládež naučily během sezony. Sbory zde také mohou sbírat inspiraci pro svou další činnost. Je to nesoutěžní přehlídka určená pro dětské soubory, které mají jedinečnou možnost prezentovat svoji práci, což není zase tolik obvyklé," říká Pavel Žur.

Za dobu svého působení prošla sborem zhruba tisícovka dětí. Festival od počátku svého vývoje dostál výrazných změn. Dříve byl také instrumentální, nyní je prostor určen zejména dětským zpěvákům, kteří přijíždí ze Semilska, Liberecka, Jablonecka i Českolipska.

Na svém kontě mají Vrabčáci nespočet úspěchů, ať již na české či zahraniční scéně. Vystupují s předními českými umělci, jakými jsou například Lucie Bílá, Bára Basiková, Petr Hostinský, Bohuš Matuš a mnozí další. Mezi jejich veřejnosti velice oceňované a vyhledávané vystoupení patří reprezentativní vánoční koncerty v jabloneckém divadle. Sbormistr Pavel Žur se pouští i do mezinárodních projektů, kdy si Vrabčáci mohli vyzkoušet díky podpoře Evropské unie i společnou práci třeba s Komorním orchestrem Dolnoslezské Filharmonie Jelení Hora.

„Vedení dětských sborů je pro sbormistry nesmírně náročné. Rok od roku se nám mění osazenstvo, tak jak děti odrůstají, odchází a zároveň přichází nové. Nejtěžší je asi děti dostatečně motivovat a nadchnout pro práci ve sboru. My se snažíme je prioritně vést k lásce k hudbě a seznamovat je se sborovou literaturou," vysvětluje sbormistr Vrabčáků Pavel Žur.

Dětský pěvecký sbor Vrabčáci byl založen v roce 1992 při ZŠ Mozartova v Jablonci nad Nisou. Škola byla známa svými hudebními třídami, ale přestože v ní již nejsou, sbor stále funguje a je velice úspěšný. Repertoár sboru zahrnuje skladby vokální polyfonie, klasicismu, písně romantiků, sborovou tvorbu 19. a 20. století, gregoriánský chorál, renesanci, lidové písně z Čech, Moravy a Slovenska a vánoční koledy z Evropy.