To platí o hudební skupině Čankišou, která zavítá v sobotu 1. března do Klubu Na Rampě v Jablonci nad Nisou.

Kapela oprášila legendu dávného lidu Čanki, naučila se jejich jazyk, ve kterém výhradně zpívá. „Čanki byli asi pěkní požitkáři. Kočovali s cirkusem, rozšiřovali kávu mezi národy, vymysleli absint, zdokonalili vodní dýmku na kouření opia a možná se za svoje právo požitku dokázali i postavit s berlou v ruce," popisuje muzikant David Synák.

Koncert přinese originální a energický hudební styl, v němž se mísí vlivy hudby arabské, africké, balkánské i hudby australských domorodců.

„Čankišou se svou fúzí různých etnických vlivů na rockovém základě projeli svět od ostrova Réunion v Indickém oceánu, přes Pákistán až po malajské Borneo," říká dramaturgyně Klubu Na Rampě Milena Bauerová.

Skupina s oblibou využívá nástrojů, sesbíraných z nejrůznějších koutů Země, a tak na koncertech znějí flétny, didgeridoo, djembe, saxofony, mandolína, ale i klasika: basa a bicí.

Kapela slaví úspěch nejenom v českých zemích, koncertuje i na zahraničních festivalech. Ať už to byl předloňský Rainforest World Music Festival na Borneu nebo kultovní maďarský Szigét.

O oblibě Čankišou svědčí i fakt, že dělali dokonce předkapelu takovým skupinám, jako je Transglobal Underground nebo Tribal Drift. Jejich deska Fayt se objevila na 10. místě v evropském zebřičku world music a dočkala se ve stejné kategorii nominace na hudební cenu Anděl, stejně jako předchozí deska Le La.

Koncert odstartuje v Klubu Na Rampě v sobotu 1. března ve 20 hodin. Vstupenky na místě stojí 170 korun, studenti platí 140.