Pátek 23. června


Letní kino, Turnov, od 19.30 hodin. Festival na Jizeře: Hana Zagorová a Petr Rezek. Neustále vyprodané sály jsou zárukou skvělého kulturně hudebního zážitku. Čekají vás hity Petra Rezka, největší hity Hany Zagorové i jejich společné duety. Vstupné v předprodeji 450 korun, na místě 550 korun.

Sloupová síň, zámek, Jilemnice, od 19 hodin. Španělské písně a skladby s kytarou. Uslyšíte písně F.G. Lorcy a slavné španělské skladby pro klasickou kytaru. Pavla Švestková – zpěv, Filip Moravec – kytara.

Erbovním sále, zámek, Jilemnice, od 17 hodin. Vernisáž výstavy: Jan Vejrych (1856 - 1926), český architekt a stavitel. Akce přiblíží jednoho z nejvýznamnějších architektů přelomu 19. a 20. století, rodáka z Horní Branné. V Jilemnici projektoval stavbu dívčí školy a spořitelny. Je autorem významných projektů jako je hotel Paříž v Praze, radnice v Pardubicích, Kolíně a Kladně, zámek ve Zruči nad Sázavou a v Holovousích i mnoha dalších vynikajících objektů. K výstavě vyjde zajímavá publikace. Akce potrvá do 1. října.

Parkhotel, Smržovka, od 18 hodin. Country pod širákem. Opět po roce Open Air vystoupení. Přijďte posedět, zazpívat a zatančit. Pan Pupecí určitě vyčaruje na grilu nějaké ty dobroty. Host večera zpěvačka Lenka Onodi. Vstupné dobrovolné.

Kino Junior, Jablonec, od 17.30. Selský rozum – beseda. Zemědělství je stále jedním z životních základů společnosti, přestože se mu nevěnuje větší pozornost. Kdokoli se bude zabývat českým zemědělstvím a jeho vývojem v posledním čtvrtstoletí, nutně narazí na Agrofert, společnost Andreje Babiše. Jeho role vzbuzuje četné otázky i v souvislosti s Babišovou politickou dráhou.
Jak se stal Agrofert největším českým zemědělským podnikem? Co se změnilo v zemědělských a potravinářských firmách, které koupil? Jak se v nich zachází s jejich zaměstnanci? Jak vlastně Andrej Babiš řídí celý Agrofert? Chceme, aby se takto řídil český stát? Jak moc jsou důležité pro Agrofert dotace a jiné příjmy od státu? A proč nám chce Andrej Babiš vládnout?
A proč se tu tolik lidí bojí o něm mluvit do kamery? Kniha Žlutý baron vypráví příběh pátrání dvou novinářů Deníku Referendum, Zuzany Vlasaté a Jakuba Patočky, po odpovědi na otázku, jaké jsou skutečné úmysly Andreje Babiše v politice. Vzali vážně jeho politická hesla a začali je poměřovat s realitou. Slogan „Řídit stát jako firmu" je přivedl do Babišových firem: do Agra Jevišovice, do Kosteleckých uzenin, k hustopečskému zemědělskému podniku a do Vodňan, kde stojí slavná drůbežárna. Jejich reportáže ukazují, že Andrej Babiš nevydělává na vzorovém řízení svých firem. Začali zkoumat, co mu tedy doopravdy přináší zisk. Tak se dostali k otázce, proč každý rok celá republika na jaře zežloutne záplavou řepkových polí. Autoři ukazují, že důvody Babišova angažmá v politice jsou rozhodně jiné a mnohem přízemnější, než jak je popisuje v rozhovorech pro své deníky Mladou frontu Dnes a Lidové noviny.

Klub Na Rampě, Jablonec, od 21 hodin. The Blues Doctors & hosté. Blues rockový nářez jabloneckých muzikantů a jejich hostů, např. The LAB. Honza Verl vzkazuje: „Po delší době se na pár týdnů vrací do Čech náš australský bubeník. Zároveň má výjimečně volný termín i náš basák - to je jasné znamení a je třeba jej vyslyšet! Po pár letech na Rampě, opět v původním obsazení, silně jammovacím duchu a s řadou odvážných hostů." The Blues Doctors - jablonecká kapela, která díky vlastním aranžím a hudební improvizaci servíruje při každém svém živém vystoupení unikátní podání skladeb blues rockových velikánů - od Freddie Kinga, B. B. Kinga a Johnnyho Wintera přes Jimmyho Hendrixe, Stevie Ray Vaughana a Garryho Moora až po Erica Claptona, Robbena Forda, Joe Bonamassu, Waltera Trouta, Kenny Wayne Shepherda, Johna Mayera a dalších. Složení: Andy Letham (New Zealand) - zpěv & foukací harmonika, Honza Verl - elektrická kytara, Matěj Verl - basová kytara, Jirka Míl – bicí.

Letní kino, Jablonec, od 19 hodin. Otevíračka Leťáku 2017. Tramvestie - autorské čtení básnické knihy textů, které zaznamenal a připravil básník, překladatel a performer Pavel Novotný do zcela ojedinělého souboru textů mapující tramvajovou trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Čtení proběhne v rámci workshopu SUPŠ a VOŠ od 19.00 na trávníku před plátnem letního kina. Od 20.00 atmosféru naladí DJové Johnny Caress, Illya a Cyper. Před filmovou projekcí bude k vidění vystoupení jabloneckého tanečního souboru Company DAM. Po setmění (cca 21.45) následuje projekce Špunti na vodě (vstupné dobrovolné).

Knihkupectví Serius, Jablonec, od 18.30 hodin. Tištěná architektura č. 40 – David Vávra. Běžet s domy. Projekty, kresby a vize architekta Davida Vávry jsou představeny čtivou formou podobnou té, jaká byla v rámci knih Tři cesty za architekturou a Jedeme k moři. Ty vyšly pod hlavičkou Nakladatelství Grada Publishing v minulých letech. Každou realizaci doplňuje krátký, výstižný a poetický popis, mnohdy doplněný i básní, jež vznikla k dané stavbě. Ve zkratce jsou představeny typické půdorysy, řezy a pohledy a samozřejmě poutavé fotografie daných objektů. Součástí knihy jsou i neuskutečněné utopické projekty a návrhy různých částí nejen pražských čtvrtí. Nedílnou součást tvoří dokumentace divadelních, televizních a výstavních scénografií. Nechybí ani výtvarné artefakty autora ve spékaném sklu, porcelánu nebo perspexu.

Pátek 23. června až neděle 25. června

Před zámkem, Semily, od 20 hodin. Semilská pouť. Pátek: diskotéka a od 23 hodin speciální host rapperka a zpěvačka SharkaSs. Sobota: 10.00 - 17.00 staročeská pouť na Komenského náměstí. Semilská 12, taneční vystoupení ZUŠ Semily, Soumrak band - Bigbeat jako prase… hraje rock-big-beatová kapela z Roztok u Jilemnice. V repertoáru mají převážně vlastní věci, což jsou většinou veselé písně ze života…, Superhero Killers - Severočeská groovy kapela, která vás zvedne ze židle! Jedenáctičlenný band se silnou dechovou základnou s nadupaným aranžmá plným funky, pop a soul rytmů. Od 16.00 Málem králem - Dvojice muzikantů Filip Sázavský a Martin Chobot, který je nejenom nadějný kytarista a člen doprovodné kapely zpěvačky Ewy Farne, ale rovněž sám skládá muziku i písňové texty, v nichž zpracovává mnohé životní náměty i zajímavé postřehy. Od 18.00 WE2, acoustic-pop, Praha, dále Outlet Fiction, trash-metalcore, Libštát; od 20.30 Area Core, crossover-post hardcore, Česká Lípa a od 22.00 SVR. Neděle 25. Června: taneční vystoupení - Disco Smileis; Zvířátka v pohádce, Motovidlo - Novou éru staré muziky hraje pražská kapela prezentující písně lidové, prostonárodní, staropražské, ale i jazz, pop, folklor a klasiku. Od 13.30 Gangsta ska - Mladá milevská kapela se nese v rytmech ska - punk, kde jsou energické bicí a dechová sekce, přičemž vše doplňuje sympatický hlas mladé zpěvačky. Pouťové atrakce na Ostrově.

Sobota 24. června

Chovatelská hala, u zastávky ČD Turnov-město od 8.00 do 15.00 hodin. Místní výstava králíků a drůbeže, spojená s prodejem kuřic. Možnost zakoupení vystavovaných zvířat. „Štěstí" i s živými zvířaty.

Kamenářský dům, Muzeum Českého ráje, Turnov, od 10.00 do 16.00 hodin. Doprovodný program k výstavám Ovce, moje ovce a Na vlně vlny.

Rozhledna Černá Studnice, Jablonecko, od 10 hodin. IV. Slavnosti. Volupsije Open Air akce (slavnosti Černé Studnice) s kapelou Country Sisters. Tradiční OpenAir akce s country kapelou Volupsije a letos s jejich vzácnými hosty, kapelou Country Sisters. Od 10 hodin budou otevřeny stánky s občerstvením, skákací hrad, trampolína. Dále pro děti: poníci (Pony Ranch - Proseč nad Nisou), dobrovolný hasičský sbor Maršovice (ukázka techniky). Kapely začnou hrát ve 14 hodin. Ve 20 hodin proběhne losování slosovatelných vstupenek o ceny. Parkování bude zajištěno na louce pod kopcem naproti chatě Fotka. Vstupné 100 korun, děti zdarma.

Sbor Církve československé husitské, Husův sbor, Turnov, od 19 hodin. Nothingham a hosté. Turnovská skupina vloni oslavila dvacet let své činnosti. Nyní se vrací na koncertní pódia s netradičním hudebním projektem rockového oratoria Jan Křtitel. Přijďte si poslechnout neobvyklé hudební dílo o šesti větách inspirované známým příběhem z doby počátku křesťanství, které kapela premiérově připravila ve spolupráci s turnovskou Církví československou husitskou a dalšími hudebními hosty. Nothingham vystoupí ve složení Petr Tesař (bicí), Marek Boňko (klávesy), Jan Bouzek (kytara) a Pavel Mlejnek (baskytara). Jako hosté se představí ThMgr. Oldřich Bezděčík (recitativ), Kristýna Anežka Poláková (vokály), Daniela Kvapilová, Kateřina Sulková a Anna Šteklová (pozouny).

Na pěti místech v Jablonci, od 14 hodin. Mezinárodní trienále skla a bižuterie - slavnostní zahájení. Postupné otevírání jednotlivých výstav Mezinárodního trienále skla a bižuterie JABLONEC 2017 s doprovodným kulturním programem, výtvarnou dílnou a mobilní huti. Vystoupí The Tap Tap, Laura a její tygři, Hodiny, Amanitas Fire Theatre, Mirror Man a Old Stars Dixieland Liberec. Na závěr návštěvníky čeká laserová show. Moderuje Vladimír Kořen.

Pivovar Vratislavice, od 13 hodin. Vratislavické pivní slavnosti. Na letošních osmnáctých oslavách vystoupí legendární skupina Turbo, Seven (ti loni své vystoupení museli zrušit kvůli průtrži mračen a krupobití). Znovu vystoupí Vilém Čok & Bypass, Lucie Revival. Koncert country kapely Sešlost je neodmyslitelnou součástí Slavností. Na rockovém podiu se postupně vystřídají skupiny Dangar Six, Trafo Rock, Archa, F. A. King, Act of God, Crippled Fingers a Konfront. Stalo se již tradicí, že na hlavním podiu dostávaji příležitost tak trochu nezvyklé styly. Kdysi to byli dudáci ze Strakonic nebo duo houslistek Fame2Fatale, hrající moderně klasickou hudbu. Loni to byl dixieland, letos skupina Shortfingers, která představí netradiční fúzi jazzu a bluegrassu.

Koupaliště Loužnice na Jablonecku, od 13 hodin. Putování za pohádkou – dětský den. Co vás čeká: povídání o loužnických strašidlech a setkání s nimi. V loňském roce jste zjistili, že v Loužnici žijí strašidýlka a letos vám je ukážeme!

Hráz - přehrada, Jablonec, od 12.30 hodin. Prasoloppet. Největší lyžařská událost letošního léta, 17. ročník recesistické akce Prasova běhu. Start ve 14 hodin. Podmínky: lyže, zimní oblečení, dlouhí rukávy, čepice, rukavice, stav pokud možno střízlivý.

Berkova louka a kostel, Janov nad Nisou, od 10 hodin. Janovský jarmark. Kulturní program. Po celý den na Berkově louce: dobový jarmark - slané i sladké pečivo, medové perníčky, klobásky, pivečko, bramboráčky, buřtíky na pivě, koření, keramika, šperky, sklo, svíčky, mýdla, dřevěné hračky, klobouky, čepice, pletené košíky, peněženky atp… Okružní jízdy vyhlídkovým vláčkem, který zajišťuje Výletní areál Pěnčín, - odjezd: 10.00, 10.30, 11.00, 11.30, 12.00, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 a 16.00 hodin.
Den otevřených dveří v kostele sv. Jana Křtitele a kostele sv. Josefa v Loučné 10.00 - 16.00 hodin.
Berkova louka - program:
10.30 - DO NAHA pro poslech a dobrou náladu
11.00 - Loutkáři VOZICHET pohádka pro nejmenší
12.00 – IQLANDIA science show
13.00 - Loutkáři VOZICHET pohádka
14.00 – IQLANDIA science show
15.00 – FOTŘI country a bluegrass
16.15 – FOUSÁČI country
17.30 - The VINTAGE BAND rock´n´roll
19.45 - KRÁSNÁ PRÁCE rock´n´roll

Krásná, Pěnčín na Jablonecku, od 10 hodin. Svatojánské slavnosti. Celodenní akce před Kittelovým muzeem. Dílničky pro děti, zpřístupnění Kittelova domu, muzicírování pod širým nebem, připomenutí pohanských tradic, půlnoční prohlídka muzea při svíčkách. SEKÁČ 2017 - soutěž v sekání trávy pro všechny příchozí.

Areál městského parku v Pilišťatech (u Hájenky) v Jablonci nad Jizerou, od 14 hodin. Jablonecký country festival 2017. Open air festival. První kapela vystoupí cca v 15:00 hodin, program bude plynule pokračovat po celé odpoledne a po celý večer. Na festivalu vystoupí tyto kapely: Fous - Jablonec nad Jizerou; Sapr - Semily a okolí; Vobuty - Hrádek nad Nisou; KTP Kamarádi táborových písniček - Mladá Boleslav; Naboso - Rokytnice nad Jizerou. Pro tancechtivé - taneční parket přímo před pódiem! Pro trampy a zálesáky – táborový oheň, kanadské svíce! Pro návštěvníky jsou připraveny dovednostní soutěže o kšiltovky a reklamní předměty některé z vystupujících kapel a slosování vstupenek o zajímavé ceny. Možná bude i ohňostroj.

Sobota 24. a neděle 25. června

Hrad Trosky od 10.00 do 17.00 hodin. Víkend na středověkém hradě. Dny naplněné divadelními vystoupeními, šermem, dobovou hudbou a tancem, sokolnickými ukázkami, lukostřelbou, v předhradí bude jarmark.

Neděle 25. června

Areál za sokolovnou, Držkov, od 7 hodin. Auto-moto-burza.

Pondělí 26. června

Kulturní centrum Vratislavice 101010, od 19.30. Vratislavické divadelní léto: Tah dámou aneb napřed trochu vína. Povedená komedie o dvou pošetilcích, kteří nechtěli ukončit nesmyslné válečné zápolení, dokud se do hry nevložily moudré ženy. Na motivy hry Miroslava Horníčka "Dva muži v šachu" nastudoval soubor E. F. Burian Tanvald. Děj se odehrává v Itálii 18. století, kde jsou zcela normální a běžné neustálé místní bojové stavy. Dva šlechtici se dostávají do sporu, vzájemně se zajmou a své zajetí si užívají ve stáji, plně zabezpečeni jídlem a péčí místních vesničanek. Nezávisle na jejich absurdním sporu ovšem probíhá další souboj – souboj mezi šlechtici a vesničankami. Ženy potřebují muže! Kdo zvítězí, muži nebo ženy?! Akce se koná v atriu KC. V případě nepříznivého počasí se přesune na hlavní sál.

Úterý 27. června

Městské divadlo Jablonec, od 19 hodin. Stratus Chamber Orchestra (USA). Komorní orchestr Stratus mění zažitá pravidla, klasickou hudbu prezentuje nečekanými způsoby, často v nekonvenčních prostorách. Na koncertech orchestru mívá publikum nejen odvěkou roli pouhých posluchačů, ale často bývá aktivně vtaženo do programu. Stratus zkoumá nové neotřelé možnosti náhledu na hudbu – „hudební náboj pokání popkornu bez pokličky v muzeu umění", „vzrušení z provokativního večera propojujícího vyprávění a hudbu" a dokonce připravil vlastní tajemné vícedílné dramatické řady. Stratus hraje nově objednaná díla soudobých autorů i největší skvosty historie, které kdy byly pro komorní orchestr složeny. Posluchači jsou zcela pohrouženi do prožitku probíhajícího uměleckého procesu.
Pearl Rutherford – soprán, dirigenti: Debashish Chaudhuri a David Rutherford.
David Rutherford je činný téměř ve všem, co se hudby týče – je aktivním hráčem, dirigentem, učitelem hudby, pracuje v rozhlase. Sedmým rokem je hudebním ředitelem komorního orchestru Stratus a Colorado's premiere innovative collaborative orchestra. Za svou práci moderátora rozhlasových relací Colorado Spotlight, Sacred Classic a odpoledního vysílání Colorado Public Radio Classical získal i několik ocenění. Ve svém pořadu hostil například Colorado Symphony, New York Philharmonic, Philadelphia Orchestra a mnohé další. David Rutheford je také dirigentem mládežnického orchestru Valor Symphonics Youth Orchestra a již šest let je také hostujícím dirigentem Longmont Symphony. Nadále spolupracuje s Colorado Christian University, kde dříve působil jako vedoucí hudebního vzdělávání a orchestrálních studií. V Denveru založil a dirigoval netradiční komorní orchestr UnStaged. Působí jako vedoucí kontrabasové skupiny v Cheyenne Symphony Orchestra a v Greeley Philharmonic Orchestra. V neposlední řadě je také sólovým kontrabasistou na volné noze.
Debashish Chaudhuri, dirigent, hudební ředitel Pražského Multikulturního hudebního projektu. Hudební zkušenosti a projev Debashishe Chaudhuriho jsou unikátní směsicí – narodil se v Indii a posledních 14 let žije ve střední Evropě. Během let profesionální spolupráce s různými orchestry a díky zkušenostem učitele hudby si jako dirigent osvojil bohatý evropský repertoár. Díky své vášni pro symfonická díla inspirovaná Indií a Asií nebo napsaná asijskými autory premiéroval několik původních skladeb, což mu zajistilo příznivý ohlas u hudebních kritiků. Pevně věří, že západní a východní hudební kultura, ač naprosto odlišná ve své koncepci, může ve své nejčistší a nejvyšší formě nalézt společnou řeč. Zálibou Debshishe Chaudhuriho je také objevování a provádění dlouho zapomenutých symfonických skladeb.
Sopranistka Pearl Rutherford v současnosti zpívá ve vysoce oceňovaném denverském vokálním ansámblu Kantorei. V opeře v Idaho Falls zpívala role Despiny v Mozartově Così fan tutte, Oskara ve Verdiho Maškarním plese a Hanu Glawari v Lehárově Veselé vdově. V havajské metropoli Honolulu ztvárnila též roli Marie v Bernsteinově muzikálu West Side Story. Koncertovala s mnoha soubory, jmenujme alespoň Metropolitan Choral Festival Denver, komorní orchestr Stratus, dechový soubor Orion Wind Ensemble, Colorado Christian University's University Choir, Hawaii Chamber Orchestra v Honolulu, Star Valley Arts Council a Star Valley Choral Society ve Wyomingu, Snake River Chamber Orchestra a Caritas Chorale v Idaho. Byla také členkou a sólistkou sboru Idaho Falls Symphony Chorale a komorního sboru Anam Cara v Idaho.
Pearl Rutherford vyučuje zpěv na Colorado Christian University a soukromě ve svém studiu, je také hlasovou poradkyní a sbormistryní Credo Academy v Greenwood Village. Je stipendistkou Presserovy nadace, pěvecké vzdělání získala na University of Hawaii-Manoa v Honolulu a na University of Northern Colorado. Studovala u T. Alana Bowerse, Annetty Johanssonové, Laurence Paxtona a Charmaine Coppomové, v současnosti se zdokonaluje pod vedením Andrewa Adamse.
Program: skladby L. Janáčka, A. Dvořáka, C. Saint-Saense, S. O. Barbera, D. Mullikina a dalších.

Středa 28. června

Eurocentrum, Jablonec, od 17 hodin. Nekras – fotovýstava. Vernisáž výstavy známého fotoklubu. Snímky jsou viděny denně až do 4. září.

Hotel Praha, Jablonec, od 19 hodin. Filmová kavárna Hotelu Praha - Pán prstenů: Společenstvo prstenu. Promítání veleúspěšné fantasy Petera Jacksona dle knižní předlohy J.R.R. Tolkiena. Možnost občerstvení. Předprodej v síti evstupenka. Vstupné 50 korun.

Čtvrtek 29. června

Molo přehrady, Jablonec, od 20 hodin. Při nepříznivém počasí v Městském divadle Jablonec. Vilém Veverka - hoboj & Ensemble 18+. Koncert jednoho z nejrespektovanějšího českého hobojisty společně s předním českým souborem, specializujícím na interpretaci hudby starých mistrů souborem Ensemble 18 +. Vilém Veverka je absolventem Konzervatoře a AMU v Praze. Repertoár tohoto interpreta zahrnuje díla všech stylových období. Spolupracuje s významnými českými i zahraničními orchestry, nahrál a v českých premiérách provedl řadu náročných skladeb druhé poloviny 20. století. Komorní klasicistní orchestr Ensemble 18+ byl založen s myšlenkou aplikovat kritéria historicky poučené interpretace staré hudby při hře na moderní nástroje. V současnosti koncertuje s mnoha vynikajícími českými i zahraničními sólisty.

Horní náměstí a přehrada, Jablonec, od 9 hodin. Den IZS. 9–16 hodin - Horní náměstí: Ukázka činnosti Policie ČR, Vězeňské služby ČR, Horské služby, Červeného kříže, Zdravotnické záchranné služby, Hasičského záchranného sboru a Nemocnice Jablonec n. N. 16.20 hodin - vodní nádrž Mšeno: Zásah letecké a vodní záchranné služby.

Národopisná expozice Běliště, Železný Brod, od 16 hodin. Den bláta. … připravena bude blátivá kuchyně, stavění blátivých sněhuláků, malování blátem, stavění blátivých hradů, blátivé obtisky a blátivé bábovičky… vyzkoušet si budete moci chůzi bosou nohou na přírodní a blátivé stezce, program je vhodný pro dospělé a děti od 2 let, program pro maminky s ještě menšími dětmi bude probíhat již v čase 9.30–13 hodin.

Bikepark Dobrá Voda, Jablonec, od 14 hodin. JBC FEST 2017. Třídenní nadupaný hudební program představí více než 20 kapel z ČR i zahraničí na 2 stages! Po loňské premiéře na Jablonecké přehradě se tato akce přesouvá do areálu Dobrá Voda obklopené přírodou a krásným výhledem na Jablonec nad Nisou. Zaručená hudební zábava, doprovodný program a nádherné prostředí Jizerských hor!

Pátek 30. června

Hudební festival, prostranství před KC Střelnice Turnov, od 18.00 hodin. Funkin Turnov. Zpěvačka Debbi přijede představit své zbrusu nové album Break, které vyšlo na začátku května pod taktovkou producenta Dušana Neuwertha. Vystoupením české popové divy s německými kořeny vyvrcholí letošní ročník jediného festivalu v České republice, který se zaměřuje na funk, soul a příbuzné žánry. Kromě ní dramaturgové a organizátoři rekrutující se z turnovské kapely Funk Corporation vybrali i další interprety, kteří nenechají spočinout nikoho, kdo má rád hybnou taneční muziku. Na své si přijdou milovníci syntezátorů, které nechá rozeznít pražská electro-soulová trojice Blastersex v čele s Marianou Wesley. Po letech opět do Turnova zavítá i charismatická pětice Hitfakers v čele s bratry Alfonsem a Eusebiem Llupiovými, kteří se hrdě hlásí ke svým albánským kořenům. Nedílnou součástí festivalu tvoří také vystoupení domovské a pořadatelské kapely Funk Corporation, jedné z mála českých kapel hrající funk v plném obsazení klasického soulového bandu včetně kompletní dechové sekce. Divokou kartu pak organizátoři festivalu přisoudili mladé kapele The Peanuts, která pořadatele zaujala na nedávném festivalu studentů turnovského gymnázia Kafáč 2017.

Hotel Even, Sedmihorky, od 20 hodin. Miláček Anna. Sedmihorské léto 2017 však odstartuje skvělá situační komedie Miláček Anna, která je velice oblíbená u diváků a opakovaně vyprodává sály. Na co se tedy mohou diváci těšit? Důmyslná komedie o tom, že není šikovné přivést si domů milence ve chvíli, kdy má manžel v ložnici svou přítelkyni. Ještě že je tu pohotová hospodyně Anna… Hrají: Martina Hudečková, David Prachař, Linda Rybová, Saša Rašilov, Petra Špalková.

Aula SUPŠS Železný Brod, Železný Brod, od 10 hodin. Tradiční velká letní výstava skla Sklo a design. Ve sklářské škole bude pro veřejnost během letních měsíců zpřístupněná tradiční prázdninová výstava, jejíž koncept zahrnuje prezentaci uměleckého skla a produktového designu. Výstava bude otevřena celé letní prázdniny vždy od úterý do neděle v čase od 9-17 hodin.

Čajový klub U Robinsona, Semily, od 19.30. Šumný jazz koncert. Přední semilská jazzová skupina zahraje známé i neznámé jazzové pecky. Koncert na oslavu konce školního roku a začátku prázdnin.

Sobota 1. července

Všeň, Areál Kopanina od 14.00 hodin. 39. Ročník přehlídky dechových hudeb ve Všeni. Účinkují: Dechová hudba Turnovanka, kapelník Jindřich Bada, Bigband ZUŠ Turnov, kapelník Václav Sajbt, Dechová hudba Český ráj Všeň, kapelník Jaroslav Raulin, Dechová hudba Javorka, kapelník Josef Záveský, Taneční soubor Bábrdlinky, Kurovodice. Konferuje Roman Korolevyč.

Areál zámecké zahrady na Sychrově od 19.00 hodin. Kris Kristofferson. Koncert žijící legendy americké country music. I kdyby vám country neříkalo téměř nic, čtyři jména by si měl zapamatovat každý: Willie Nelson, Waylon Jennings, Johnny Cash a Kris Kristofferson. Tahle čtveřice, která několikrát vystupovala i společně, patří mezi absolutní legendy svého žánru. Dva z nich už si naživo bohužel neposlechnete, ale vynechat koncert Krise Kristoffersona by byla velká chyba! Předkapela: Druhá tráva s Robertem Křesťanem.

Sokolovna Těpeře, Železný Brod, od 16 hodin. Rockfest Těpeře. Další ročník skvělé rockové hudby pod širým nebem.

Červená roubenka v Jílovecké ulici, Semily, od 10 do 17 hodin. Řemeslné léto na semilské roubence. Zahájení živou country hudbou skupiny SAPR, řemeslnými ukázkami, trampolínou pro děti a grilováním. Každý den, pak bude roubenka otevřena od 10 do 16 hodin.

Autokemp Tanvaldská kotlina Tanvald, od 18 hodin. Sešlost, koncert country skupiny v rámci Hudebního léta.

Útulek Dášenka, Lučany nad Nisou, od 15 hodin. Oslava 20. narozenin Útulku Dášenka. Soutěže pro děti, skákací hrad, komentovaná prohlídka útulku, venčení pejsků, bazárek ve prospěch zvířátek a prodej upomínkových předmětů. Posezení u občerstvení, hudba a pěkné počasí mají objednané. A něco jako překvapení pro děti i dospělé bude také.

Sobota 1. července a neděle 2. července

Hrad Trosky, Český ráj, od 10 hodin. Lanochodci na Troskách. Lanochodec není lenochod! Mladí nadšenci se pokusí přejít po laně stometrovou vzdálenost mezi Babou a Pannou.

Liberecký kraj – Mladoboleslavsko. Rally Bohemia, 44. ročník toho nejlepšího, co může fandům motosport nabídnout. Více informací na www.rallybohemia.cz.