Středa 16. srpna

Mírové náměstí, před radnicí, Jablonec, od 16 hodin. Miroslava Ambrož (housle) a Oldřich Vlček (viola). Koncert dvou špičkových interpretů, kteří studovali nejenom na českých školách, ale také v zahraničí na prestižních školách. V zahraničí se také zúčastnili mnoha mistrovských kurzů pod vedením významných hudebních osobností. Koncertují jako sólisté, spolupracují s mnoha orchestry a předními světovými umělci. Program: S. Prokofjev – Sonáta pro dvoje housle op. 56; E. Ysaÿe – Sonáta- Ballada č.3 pro sólové housle;
W. A. Mozart - Dvě dua pro housle a violu K 423 a 424; J.Halvorsen – Passacaglia pro housle a violu (úprava sklady G.F. Händelova).

Nádvoří, Hrad a zámek Frýdlant, od 18 hodin. Velký jazzový koncert. Koncert konaný v rámci Letní jazzové dílny Karla Velebného. Představí se české i zahraniční hudební špičky.

Hrad Grabštejn, od 11 a 13 hodin. Vystoupení sokolníka Vrágy. Návštěvníci během ukázek uvidí sokola, poštolku, raroha, káně Harrisovu, výra velkého a sovu pálenou. Ukázky výcviku dravců, možnost fotografování s dravcem na ruce, výklad o dravcích a sokolnictví. Vstupné jednotné 60 Kč, děti do 6 let zdarma.

Čtvrtek 17. srpna


Letní scéna, Jablonec, od 17 hodin. Mokoomba (Zimbabwe). Kapela z města Victoria Falls mísí tradiční rytmy Tonga a kmene Luvalů s novodobými žánry jako jsou funk, ska a soukous s afrokubánskou hudbou. Skupina se dala dohromady v roce 2002 z hudebníků ve věku teenagerů. Vyrostla na hraní na ulici a turistům v restauracích, postupně si vytvořila unikátní styl mísící tradiční rytmy Tonga a kmene Luvalů s novodobými žánry jako jsou funk, ska a soukous s afrokubánskou hudbou. Vystoupila ve více než padesáti zemích světa a získala mnoho prestižních ocenění a vybudovala si tak dobré jméno nejen na domácí, ale i na zahraniční hudební scéně. V březnu 2017 vydala nové album, které podporuje následným turné.

Hrad Valdštejn, Turnov, od 11 hodin. Prohlídky s loupeživým rytířem. Prohlídky pro děti s místním loupeživým rytířem spojené s hledáním pokladu a zlomením kletby. Začátky prohlídek v 11 a ve 14 hodin. Upozornění: V případě nepříznivého počasí se akce nekoná.

Hotel Even, Sedmihorky, od 20 hodin. Marie Rottrová & Neřež. Marie Rottrová je jednou z nejoblíbenějších a nejuznávanějších českých zpěvaček. Svým jemným hlasem zpívá hity jako Kůň bílý, Řeka lásky, Měli jsme se potkat dřív, Markétka nebo Lásko, voníš deštěm.

Pátek 18. srpna

Nádvoří, Pivovar Rohozec, od 20.30 hodin. Waldovy Matušky na Rohozeckých prázdninách.

Letní kino, Jablonec, od 17.45. Piknik v Leťáku. Spojení dobrého jídla a filmu v areálu letního kina. Piknik se uskuteční na trávníku před plátnem. Deku vám půjčí a ve stánku s občerstvením budete moci zakoupit od Pokecu piknikovou tašku s vínkem či kávou a něčím na zub. Od 20.45 vás pak čeká projekce nového filmu rodinné tvůrčí dvojice Svěrákových – Po strništi bos.

Parkhotel, Smržovka. Letní slavnost Eurion 2017. 26. ročník slavnosti začíná tradičně v pátek hudebním festivalem v lesoparku u Parkhotelu, pokračuje v sobotu pestrým hudebně – zábavným programem, který vyvrcholí večerní taneční veselicí a končí nedělní Pivrncovou jízdou veteránů.

Nádvoří, zámek, Lomnice nad Popelkou, od 16 hodin. Letní pimprlení na zámku – Tři prasátka. 3. loutková pohádka v rámci cyklu Léto na zámku 2017, tentokrát opět v podání LS Na Židli Turnov.

Park, Jablonec nad Jizerou, od 18 hodin. Jablonecká hudební noc 2017. Pozvánka na malý hudební festival pořádán místní omladinou. Zde letos můžete ochutnat muziku různého šlágru od čtyř kapel v příjemném prostředí venkovního podia v místním parku. Během večera se vystřídají kapely - Těsně Vedle, Koneckonců, Děda Mládek Ilegall Band, Dědovy blechy. Spousta různých pochutin jak masitých, sýrových tak i tekutých najde každý dle své chuti v našich stáncích. Půlnoční ohňostroj, zakončení již ponecháme na vlastním uvážení návštěvníků. Možnost přespání ve vlastním stanu na koupališti.

Sobota 19. srpna

Hrad Rotštejn, Klokočí, od 10 hodin. 19. Šermířské loučení s létem. Slavnostní bohoslužba u Božích muk na Fialníku. Krátká sváteční promluva kazatelka Anna Holínská z Církve československé husitské. Hudební doprovod. Skupina historické hudby Trifikus. Následuje historický průvod pod korouhví paní z Rotštejna ku hradu. Okostýmovaní návštěvníci vítáni.
Dále u hradu také v neděli: Historie po našem - kratochvilná taškařice se zpěvy a ukázkami šermířských soubojů, zbraně zkříží šermířská skupina Morituri z Prahy, rámus na šalmaje a jiné zvuky obstará souboru historické hudby Trifikus z Liberce. Začátky představení: 11.00. 13.00, 15.00. V případě vytrvalého deště se v danou hodinu nehraje. Vstupné 40Kč/osoba. Děti menší než meč zdarma.

Hrad Valdštejn, Turnov, od 18 hodin. Koncert sopranistky Elišky Josifové. Zazpívá za doprovodu harfy Zbyňky Šolcové v kapli sv. Jana Nepomuckého árie z děl převážně barokních hudebních skladatelů.

Náves, Hnanice, od 15 hodin. Bramborákové odpoledne. Výtečné občerstvení, k tanci a poslechu hraje country skupina. Zve. SDH Hnanice – Borek.

Hotel Even, Sedmihorky, od 18 hodin. Paddy Kelly /Kelly Femily/. Jedinečná příležitost zažít legendárního frontmana skupiny Kelly Family Michaela Patricka Kelly jako hvězdu jednodenního festivalu. Dále vystoupí: Vlasta Horváth, Alžběta Kolečkářová a Public Relations.

Železniční trasa Turnov – Rovensko pod Troskami a zpět a Turnov – Semily a zpět. Dle jízdního řádu. Motorovým vlakem Českým rájem. Z Turnova vlaky vyjíždějí v 9.02 hodin, zastavují na všech zastávkách na trase, příjezd do Rovenska p. Tr. v 9.36 hodin. Odjezd v 10.25 hodin, příjezd do Turnova v 10.59 hodin.Směr Semily vlak z Turnova vyjíždí ve 13.32 hodin, do Semil přijede ve 14.22 hodin. Odjezd je v 15.36 hodin, příjezd do Turnova v 17.06 hodin (od 16.02 do 16.51 hodin vlak stojí ve stanici Malá Skála). Vlak je tažený legendární lokomotivou řady T 334 „Rosnička“. V Rovensku p. Tr., Turnově a v Semilech bude na motorový vlak navazovat vyhlídkový historický autobus, který vás zaveze na zajímavá místa po okolí. Z Rovenska je připravena vyhlídková jízda ke Troskám (příjezd zpět vždy před odjezdem vlaku), v Turnově se podíváte na Dlaskův statek a zámek Hrubý Rohozec, v Semilech vyjedete na Kozákov.

Nádraží Kořenov, od 9 hodin. Borůvková parní sobota na Zubačce. Zvláštní vlaky na Zubačce a spousta zábavy pro všechny. I tentokrát vyjedou zvláštní vlaky na Zubačce a připravena je spousta zábavy pro všechny. Zvláštní jízda na horské ozubnicové trati Tanvald - Kořenov. Na vlacích bude nasazena ozubnicová lokomotiva T 426.0 „Rakušanka“ a motorový vůz M 240.056 „Singrovka“. Ve vlaku je řazen barový vůz. Borůvkové hody v Kořenově - borůvkové knedlíky, koláče, koblížky, pivo, svařené ale i normální borůvkové víno, borůvkovice, zmrzlina a mnoho dalšího. A pojede pochopitelně i "pára". Do Harrachova jsou připraveny jízdy zvláštního parního vlaku s parní lokomotivou 310.0134 „Kafemlejnek“ mezi Kořenovem a Harrachovem s historickými vozy řady Ce. Na nostalgických vlacích bude nasazena i historická lokomotiva „Hektor“ T 435.0111. Živá dobová ukázka historické bitvy z konce II. světové války „Transportní vlak 1945“. Program ukázek: 11:50 - 12:10, 13:50 - 14:10, 14:50 - 15:10, 15:50 - 16:10. SVH Muzeum Československé armády - Plavy.

Areál Autokempu Tanvaldská kotlina, Tanvald, od 18 hodin. Hudební léto na Tanvaldské kotlině 2017. Koncert bluegrassová skupiny Nudličky, koncert pod širým nebem.

Kostel sv. Františka z Paoly Albrechtice, od 9.30. Mariánská pouť, mše svatá a poté se půjde procesím na Mariánskou horu ke kapličce Panny Marie.

Fotbalové hřiště, Zásada, od 15 hodin. ZasTenRock. 6. ročník hudebního festivalu ZasTenRock, který patří v regionu mezi tradiční. I přes velkou konkurenci festivalů se Zásadě daří držet vysokou návštěvnost a to díky jedinečné atmosféře festivalu a trvalým přísunem novinek. Před nějakou dobou přišla velkoplošná obrazovka, která čeká na návštěvníky i letos a zprostředkuje dění na pódiích i v publiku. Novinkou pro letošní ročník bude další partner v oblasti občerstvení, který přichází s novými zajímavými míchanými koktejly.

V hudební oblasti budou hlavními taháky kapela Komunál a legenda rocku Miloš Dodo Doležal. Jako každý rok, hledali organizátoři zajímavé méně známé kapely z Čech a Moravy a letošní tajný kůň je skupina Zelenina, Ty Krávo, Anarchia, ale i oblíbené regionální Těsně Vedle a Mandragora.

Jako každý rok i letos budou v line upu revivalové kapely a to Wanastovi Vjecy a Divokej Bill, které obě již v Zásadě v minulosti hrály a sklidily velký úspěch a zajímavost v podobě revivalu kapely Red Hot Chilli Peppers. Pokud chcete podpořit svého favorita v hlasování o neoblíbenější kapelu letošního festivalu, máte možnost hlasovat na facebookové stránce festivalu. Vítěz získá krásnou křišťálovou cenu od Preciosa Beauty s.r.o.. Přijďte si tedy užít jedinečnou atmosféru této akce a užít si ještě prázdninový čas. Organizátoři slibují na akci dostatek výčepních míst, masité i bezmasé dobroty a velké kryté sezení.

Park, zámek Sychrov. Skotské hry. 17. ročník tradičních skotských her, jež se řadí mezi jedny z největších v Evropě, více informací www.skotskéhry.cz.

Parkoviště Špičák II., Albrechtice, od 9 hodin. Přeshraniční setkání složek IZS 2017.

Hasičské hřiště, nábřeží, Železný Brod, od 15 hodin. Hard and Heavy Open Air Fest. Letní festival.

Areál hradu Vranov-Pantheon, Malá Skála, od 19 hodin. Sousedi. Jablonecká skupina hraje již tradičně koncem léta k tanci i poslechu, je to radost….

Rozhledna Štěpánka, Příchovice, od 10 hodin. Štěpánův Jarmark. "Krajem historických sklářů i loupežníků". V rámci tradičních oslav na Štěpánce, nejkrásnější horské rozhledně na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, se letos při 125. výročí přeneseme do časů renezance a raného baroka. Bohatý rod Smiřických ze Smiřic zde tehdy zakládal nejstarší sklářské hutě. Nepropustné lesy zároveň skýtaly úkryty loupežníkům, kteří přepadávali pocestné na zemských stezkách do Slezska a zeměpáni s nimi vedli nekonečné boje o právo.
Na Štěpánce se v sobotu 19. 8., kromě obávaných loupežníků, setkáme tradičně i s historickými řemesly a hudbou, z ochozu rozhledny se do kraje ponesou lesklé tóny trumpet.
S pozoruhodnou historií rozhledny a podmanivého vrchu Hvězda nás tradičně seznámí historik a uměnovědec Jiří Bartoš Sturz.

Program :
12.00 Tomáš J. Holý – éterický kytarista
13.00 Jilemnický spolek paní a dívek – dobová módní přehlídka
14.00 Loutkové maňáskové divadlo Čmukaři,Turnov
15.00 Zlatý holky – vokální skupina, písně o Jizerských horách
16.00 Bernard Blues Band – blues a rock

Na co se mohou návštěvníci jarmarku těšit: Přednášky o historii rozhledny a opakované scénky divadelníků (divadlo J.B.Sturz) - po celý den, Jarmark – prodej řemeslných regionálních výrobků, Jízda na koni pro děti, Ukázky řemesel, Malování na obličej, Tvořivé dílny, Po celý den bude znít hudba k poslechu i tanci. Při nepříznivém počasí se celá akce přesouvá na Turnovskou chatu.

Zámek a park Dětenice, od 12 do 19 hodin. Středověký food festival. 2. Ročník. Francká říše a Barbarský sever. Chobotnice, ústřice, rybičky, krevetky, olihně, mušličky, opékané celé divoké čuně, kuří hnátky, jehněčí klobásky, uzený kapr, srdíčka, jazyky, domácí koláčky a spoustu dalších dobrot. Masakr žrádla, chlastu a brutální zábavy. Vstup zdarma. Na co se můžete dále těšit? Rytířské klání, poběhlice, tanečnice, středověká kapela, Chill Out House - Champagne bar s DJs a samozřejmě tucet sudů domácího dětenické piva. Kde jinde by se měl konat Středověký food festival, než v resortu, kde se nachází první Středověká krčma na světě.

Hrad Grabštejn – XXV. Benefiční koncert. (www.hrad-grabstejn.cz)

Neděle 20. srpna

Hasičské hřiště, Železný Brod, od 14 hodin. Tatínkovský festival a loučení s prázdninami. Akce RC Andílek na konci prázdnin, která proběhne ve spolupráci s SDH Železný Brod. Zábava nejen pro děti s tatínky, ale i další rodinné příslušníky.

Modeláři příští neděli provětrají své miláčky. Horní Branná – Modely tanků, tahačů, lodních modelářů, automodelářů a další ukázky chystají pořadatelé dalšího, již 36. dílu Krkonošské modelářské show. Dopoledne u rybníka a odpoledne na letišti u lesa Brabenec, v Horní Branné. Zájemci uvidí prezentaci RC motorových modelů, RC leteckých modelů pro rekreační létání, RC akrobatických modelů, obřích modelů a vrtulníků. V programu na letišti budou mít lidé k dispozici profesionální simulátor modelu letadla. (jm)

Šťastná země, Radvánovice u Turnova, od 13 do 15 hodin. Olympijské hry s Asterixem a Obelixem. Pořad plný soutěží, veselých gagů, během kterých nechybí ani dětská diskotéka a samozřejmě odměny pro soutěžící. Děti se rázem ocitnou na olympijských hrách, a v neobvyklých disciplínách budou bojovat o medaile. Zkusí si co nejpomalejší běh, plavání na skateboardu, běh s olympijským ohněm a spoustu dalších soutěží. Do boje o medaile se zapojí i rodiče, které čeká například běh přes netradiční překážkovou dráhu.

Zámek, Lomnice nad Popelkou – nádvoří, od 16 hodin. Koncert Antonína Parise v rámci cyklu akcí Léto na zámku 2017. Vstup dobrovolný. Prodloužený provoz Zámecké kavárničky, prodej občerstvení zajištěn.

Tyršovy sady, Jablonec. od 15 hodin. LOR (Polsko). Intimní indiefolková výpověď dívčího tria. Členky polské dívčí indiefolkové skupiny si produkují a píší všechny skladby na vlastní pěst. Nutno podotknout, že dívkám je teprve 15–16 let. Přesto jsou všechny vysoce kvalifikované a se svými hlasy i nástroji dokážou zacházet.

Dlaskův statek, Dolánky u Turnova, od 11.00, ve 13.00 a v 15.00 hodin. Loutkaři dětem na Dlaskově statku. Tři prasátka a vlk, hraje LS Na Židli Turnov.

Nenechte si ujít…

Hradozámecká noc, která letos proběhne v noci ze soboty 26. na neděli 27. srpna, představuje památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na něž má smysl se vracet. Hostitelem hlavního programu bude zámek v Náměšti nad Oslavou. Osmý ročník Hradozámecké noci se uskuteční na více než osmi desítkách památek po celé České republice, kde vás čekají rytířská klání, kostýmované prohlídky, divadelní představení, koncerty a další pestrý program.

HRADOZÁMECKÁ NOC 26. 8. 2017 - PŘEHLED ZDE