Sobota 21. října

Zámek Sychrov, od 17 hodin. Čaj o páté v zámecké oranžerii na Sychrově. Čaj o páté – setkání s herečkou a moderátorkou Michaelou Dolinovou.

Přehrada Mšeno, Jablonec nad Nisou, od 10 do 16 hodin. Otevření štoly pod hrází přehrady. Komentované prohlídky injekční štoly pod hrází jablonecké přehrady u příležitosti ukončení výstavy Jablonecké moře. Sraz zájemců je u vstupního objektu v parku pod hrází. První prohlídka začne v 10 hodin, poslední v 16 hodin (délka cca 20 minut, počet účastníků omezen). Provádět budou pracovníci Povodí Labe včetně hrázného Jiřího Chmelaře. Vstup doporučen v pevné obuvi a teplém oblečení, není vhodné pro osoby trpící úzkostí z uzavřených prostor. Vstup na vlastní nebezpečí.

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 13 hodin. Burza vinylů. Přítomnost prodejců z okolí vítána.

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Hush a Human Face. Společný "rampácký" dvojkřest nových alb dvou kapel. Hush na domácí půdě pokřtí své 6. album nazvané Meditation, Human Face pak své první eponymní album.

TJ Sokol, Bzí, Železný Brod, od 14 hodin. Badminton Bzí Cup. Přijďte si zapinkat ve smíšených dvojicích při badmintonovém turnaji.

Kulturní centrum Vratislavice 101010, Vratislavice nad Nisou, od 10 hodin. Workshop: FOTÍME GLAMOUR A FASHION 2017. V praxi si sami vyzkoušíte naaranžovat vhodné i náročnější pózy tak, aby modelky nevypadaly fádně, jak zvýraznit jejich přednosti a potlačit nedostatky Zkušený fotograf vám vysvětlí, ukáže a následně si sami vyzkoušíte, jak funguje optika vzhledem k deformacím postavy, kdy využít stativ a kdy ne, jak a kdy svítit na jedno/více světel, kdy použít denní světlo a další vychytávky.
Šimon Pikous - autorizovaný fotograf MŠMT pro profese Fotoreportér, Portrétní fotograf, Produktový a dokumentační fotograf, Fotograf pro DTP studio. Šimon Pikous je také jedním z hlavních učitelů Liberecké školy fotografie, která si klade za cíl vzdělávat v oboru obrazového vnímání. Vstupné: 1 789 Kč. Kapacita kurzu je omezena, délka cca 7 hodin.

Kulturní kavárna KUS, Turnov, od 19 hodin. Jakub Noha Band. Současné hudební uskupení Jakub Noha band vzniklo v roce 1992. Vlastní tvorba tohoto hudebního uskupení se pohybuje na pomezí folku, blues a rocku. Hosty budou Jiří Konvrzek a skupina Za-Beat. Koncert a křest alba.

Kino Junior, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. 100 films in 100 minutes. Přehlídka 1minutových filmů - v originálním znění POUZE S ANGLICKÝMI TITULKY.

Zámek Lomnice nad Popelkou. Výstava ke 100. výročí narození letce plk. Františka Truhláře. Výstava v rámci oslav 100. výročí významného lomnického rodáka. 3D exponáty, fotografie, uniformy, tiskoviny atd. Výstava potrvá do 22.11.2017.

Neděle 22. října

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 17 hodin. O kohoutkovi a slepičce. Půvabnou pohádku zahraje divadelní spolek Matičky ze Semil.

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 19 hodin. Skleněný zvěřinec. Tuto slavnou hru napsal americký autor Tennessee Williams se silně autobiografickými prvky ze své vlastní rodiny. S humorem i dojetím a s tou největší upřímností líčí život opuštěné matky Amandy, která svou láskou a touhou udělat své děti co možná nejšťastnějšími, nadělá v rodině velikou paseku. Postava syna Toma je zosobněním samotného Tennessee Williamse a jeho sestra Laura je původně jeho pravá sestra Rose. Tato rodinná tragikomedie je o nás, o každém z nás, je to zrcadlo nastavené do našich směšných rodinných kotrmelců. Z lásky se totiž udělají ty nejkrásnější i ty nejhorší věci. Společně s Amandou, Tomem, Laurou a nápadníkem Jimem, se smějeme i pláčeme sami nad sebou. Hrají: Simona Stašová, Jaromír Nosek/Filip Cíl, Andrea Daňková/Kamila Trnková, Adam Vacula/Zdeněk Piškula.

Eurocentrum, Jablonec nad Nisou, od 14 hodin. Podkrkonošská dechovka. Taneční odpoledne pro seniory.

Pondělí 23.října

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 17 hodin. Podzimní fantazie 2017. XXI. ročník nesoutěžní přehlídky scénického tance dětí a mládeže za účasti souborů z celé České republiky. Součástí celého projektu jsou i tvořivé dílny. Senioři vstup zdarma.

Kulturní centrum Vratislavice 101010, Vratislavice nad Nisou, od 20 hodin. Kamil Střihavka & The Leaders acoustic band. Akustický koncert vynikajícího českého rockového a muzikálového zpěváka se skupinou Leaders u příležitosti zahájení desátého ročníku festivalu Týden s Tulipánem.
Nová akustická podoba kapely Leaders! si při svém premiérovém turné v roce 2014 získala tisíce příznivců. Nečekaně velký úspěch akustických koncertů, které doslova hladí po duši, kapelu přesvědčil pokračovat v této verzi i nadále.
Koncert by měl být především příjemným setkáním a zastavením se v této uspěchané době, na kterém se Kamil svým fanouškům představí v jiné komorní podobě, jako vyzrálý umělec v polohách, ve kterých jej ne všichni znají.

Kino Sféra, Turnov, od 20.15 hodin. Alenka v říši divů. Přímý přenos baletu z Royal Opera House v Londýně. Celovečerní balet Christophera Wheeldona vychází z pohádkové knihy Lewise Carrolla. Je to bizarní vyprávění se snadno rozpoznatelnými postavami stepujícího Kloboučníka, popudlivého Bílého králíčka a vždy špatně naloženou Srdcovou královnou. Wheeldon vytvořil spolu se skladatelem Jobym Talbotem a scénickým výtvarníkem Bobem Crowleyem pravý rodinný balet v duchu tolik milovaného klasického Carrollova díla pro děti. Pravidelný návštěvník baletu ocení ohlas jiných slavných děl – například parodii na „Adagio růží“ ze Spící krasavice s ovocnými koláčky místo květin. Díky strhující choreografii, na barvy bohatému příběhu a úžasnému scénickému kouzlu je balet brilantní realizací Carrollova bláznivého světa snů.

Klub na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 18.30 hodin. Kvíz Na Rampě. Poskládejte 2-8 členný tým a otestujte své znalosti!

Úterý 24. října

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 17 hodin. Václav Klaus ml. Beseda na téma "Kam směřuje české školství?" s bývalým ředitelem prestižního gymnázia, politikem a odborníkem na školství.

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Henrik Freischlader (GER). WHO 33 Tour 2017. Špičkový německý kytarista představí svůj nový hudební projekt. Jediné vystoupení v ČR. Henrik Freischlader (známý hudebním odborníkům jako multiinstrumentalista, workoholik a zatvrzelý perfekcionista) miluje blues, ale vždy byl otevřený novým hudebním experimentům. V poslední době kolem sebe shromáždil sedm mladých umělců z různých koutů Evropy, takže po koncertě tria v loňském roce se letos na pódiu Rampy představí najednou hráčů osm. Rytmickou sekci nového bandu tvoří Němci Moritz Meinschäfer na bicí a Armin Alic na basu. Dániel Szebényi z Maďarska obsluhuje klávesové nástroje a zpívá. Doprovodnou kytaru obsluhuje a rovněž zpívá Angličan Harrisen Larner Main, který spolu s německým saxofonistou Marco Zügnerem, dotváří celkový sound a dodává mu tak nový rozměr. Ale to ještě není vše – těchto šest pánů je doprovázeno dvěma zpívajícími mladými dámami, jejichž alba v poslední době Henrik produkoval a vydal na své značce Cable Car Records. Je to Joanne Kasper ze Skotska a Italka Linda Sutti.
A co můžeme od takového složení kapely čekat? Základem bude jako vždy blues obohacené o tvrdé rockové riffy. Tentokrát však s nepřeslechnutelnou příchutí funky, soulu a jazzu. Spojení pěti hlasů a pěti nástrojů dává tušit, že se posluchač určitě nebude nudit. Repertoárový list budou tvořit přearanžované starší skladby, ale především úplně nový repertoár. Všechny koncerty podzimního turné budou nahrávány a výběr nejlepších skladeb bude tvořit základ nového živého alba, které by mělo vyjít začátkem příštího roku. Pokud jde o studiové nahrávky, pro letošek se musíme spokojit s již na jaře vydaným albem BLUES FOR GARY, které je věnováno irské ikoně blues rockové kytary. Podílela se na něm parta muzikantů, která ho živě předvedla 3. dubna tohoto roku na unikátním koncertě v Budapešti. Jsou mezi nimi např. Cliff Moore, Ben Poole a Ben Granfelt, kteří se na Rampě se svými soubory v minulosti již představili. Henrik Freischlader je v Jablonci potřetí a opět s novými spoluhráči. Je to hudebník, který vždy dokáže překvapit.

Kulturní centrum Střelnice, Turnov, od 19 hodin. Sex pro pokročilé. Jindřich a Alice byli kdysi šťastný pár, ale 25 let manželství zanechalo své stopy. Vášeň je pryč. Dostane jejich láska ještě šanci? Škádlení, veselé akty zoufalství a objevování pravdy více než erotogenních zón nadchlo diváky této kanadské komedie po celém světě. Sex pro pokročilé nemusí být nevyhnutelně pokročilý sex, ale pro záchranu vztahu může znamenat mnohem víc…

Městské divadlo, Železný Brod, od 10 hodin. Zvířátka a loupežníci. Veselá pohádka pro děti v podání divadla Kapsa Andělská Hora. Pohádka Zvířátka a loupežníci aneb o Jankovi a jeho zvířátkách je na motivy pohádek bratří Grimmů. Pojednává, o tom jak si kozlík, čuník a kočička hledali nový domov, když je jejich staří pánové vyhnali. Při svém putování narazí v černém lese na kohouta, který hledá pomoc pro Kordulku.  Té se loupežníci usadili v její chaloupce a ona jim musí sloužit. Když se ovšem ke zvířátkům přidá toulavý Janek, mají se loupežníci nač těšit. Veselá a svižná pohádka plná písniček pobaví malé i velké diváky.

Středa 25. října

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 17.30 hodin. Workshop afrického bubnování. Od 17.30 začátečníci, od 19.15 pokročilejší. Jednou měsíčně. Vede Tomáš Kerle, specialista na tradiční i moderní západoafrické rytmy, hráč na klasickou bicí soupravu, basové bubny, djembe a rozmanité perkuse…  Jedná se o workshop hry na africký buben djembe. V průběhu workshopu si nejprve účastníci vyzkouší rozmanitá rytmická cvičení prostřednictvím tleskání, hlasu atd., v další fázi se pak zabýváme základní technikou hry na djembe. Hlavní náplní workshopu je výuka některého z tradičních západoafrických rytmů (např. doprovody, sólo, breaky, zrychlování). Pokud Vás rytmus a hra na bubny zajímá, tak tento workshop představuje ideální příležitost, jak do rytmické řeky vstoupit.

Zámek Lomnice nad Popelkou, od 16 hodin. Mgr. Petr Luniaczek – Lidová architektura na Lomnicku – historie a typické ukázky. Přednáška turisty, fotografa a publicisty Mgr. Petra Luniaczka z Českých Budějovic na téma „Lidová architektura na Lomnicku – historie a typické ukázky“, spojená s besedou o autorově knize „Putování na lidovou architekturou Semilska – 33 výletů“ s přihlédnutím k lomnickému regionu a zvláště pak k procházce po městě Lomnici nad Popelkou. Po besedě autor rád zodpoví případné dotazy účastníků, kteří si navíc budou moci uvedenou knihu koupit za autorskou cenu 120 Kč. Vstupné dobrovolné.

Kino Sféra, Turnov, od 18 hodin. PapuPapua – za lidojedy. Dobrodružná cesta do doby kamenné za posledními lidojedy a obyvateli divoké Papuy Nové Guiney, která má přinést odpověď na jednoduchou otázku: Praktikují různé kmeny Papuy ještě kanibalismus? Během neskutečné cesty navštívíme pralesy, přebrodíme spoustu divokých řek, poznáme stromové lidi i hrůzostrašné bojovníky kmene Huli a další. Východní i západní Papua v jednom. Sopky, korálové moře, nepřístupná místa, lidé z doby kamenné, to všechno je neuvěřitelné dobrodružství bez civilizace.

Papuo nás provede Tomáš Kubeš.

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, od 18.15 hodin. Martin Luther. Srdečně zveme na první přednášku zimního semestru. Pozvání k přednášce přijal prof. Mgr. Jaroslav Vokoun, Th. D. z Teologické fakulty Jihočeské univerzity. Přednášet bude na velmi aktuální téma „Martin Luther“ u příležitosti 500. výročí německé reformace.

Jaroslav Vokoun (*1956) vystudoval germanistiku a rusistiku na FF UK (1975 – 1980) a evangelickou teologii na ETF UK (1993 – 2001). Doktorát v oboru systematická teologie získal na TF JU (2003). V roce 2007 se habilitoval na ETF UK. Od roku 2010 je v čele Ekumenického institutu E. Schlinka, centra ekumenické teologie při TF JU v Českých Budějovicích. Pamětníci možná znají obsahově zajímavé Ekumenicko-liturgické sborníky, které v 90. letech v rámci Ekumenicko-liturgického institutu Edmunda Schlinka.

V Českobratrské církvi evangelické po krátkém působení v Chomutově (1984 – 1986) nastoupil v roce 1986 v Domažlicích, kde působil zprvu jako diakón, od roku 1994 jako vikář a od roku 1997 jako farář (až do roku 2007).

Více než jeho vlastní bohatá knižní produkce (např.: Dynamika křesťanské tradice (2013), Sondy do současné luterské teologie (2012), Číst bibli zase jako Bibli (2011), atd. V neposlední řadě byl v letech 1993 – 1996 druhým šéfredaktorem časopisu Getsemany.

Těšíme se na obohacující večer a setkání s vámi a panem profesorem.

Čtvrtek 26. října

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 19.30 hodin. 10 miliard – Co máte na talíři? Jaký způsob produkce potravin dokáže uživit rostoucí počet lidí na této planetě? Nestojí svět na rozhraní potravinové katastrofy? Režisér Valentin Thurn, jehož úspěšný film Z popelnice do lednice byl uveden na festivalu Jeden svět v roce 2012, analyticky rozebírá jednotlivé přístupy zemědělství, od mechanizovaného průmyslového způsobu přes umělou výrobu potravin po městské zahradničení na parkovacích stáních. Film servíruje různorodé pohledy ze všech koutů světa, finální rozhodnutí je však na každém z nás: jaké jídlo si na svůj talíř sami vybereme?
Dokument z nabídky Promítej i ty FF Jeden svět. Vstupné zdarma. 26.10.2017 od 20:00 hodin

Kulturní centrum Golf, Semily, od 20 hodin. Dáša Vokatá & Oldřich Kaiser. Legenda českého undergroundu a komerční seladón v hudebně-poetickém programu zhudebněných veršů Ivana Martina Jirouse známého pod přezdívkou Magor.

Kino Junior, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Čára. Adam Krajňák je otcem rodiny a zároveň také hlavou pohraniční kriminální skupiny, která pašuje přes slovensko-ukrajinskou hranici cigarety. Když ale jedna z dodávek ztroskotá, spustí se lavina konsekvencí, během níž bude muset zpochybnit své vlastní mezníky, které dosud nechtěl překročit. Kriminální thriller o pašerácích ze slovensko-ukrajinských hranic získal na MFF v Karlových Varech Cenu pro Nejlepší režii.

Kino Radnice, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Thor: Ragnarok. Thor je uvězněn na opačném konci vesmíru bez svého mocného kladiva a je nucen pustit se do závodu s časem, aby se vrátil včas do Asgardu a zastavil Ragnarok – zkázu svého domova a konec asgardské civilizace – který se snaží rozpoutat mocný nový nepřítel, nemilosrdná Hela. Předtím ale musí přežít smrtící gladiátorskou soutěž, v níž se ocitá tváří v tvář svému bývalému spojenci z řad Avengers – neuvěřitelnému Hulkovi.

Kino Radnice, Jablonec nad Nisou, od 17.30 hodin. Earth: Den na zázračné planetě. Nejnovější snímek z produkce BBC Earth Films, tvůrců Zázračné planety, představuje divákům všech věkových kategorií nezapomenutelné hrdiny: mládě zebry, snažící se překonat rozvodněnou řeku; pandu, která usměrňuje svého hravého potomka; rodinu vorvaňů, s oblibou pospávající ve svislé poloze; lenochoda toužícího po lásce a mnoho dalších.

Městské divadlo Turnov, od 19 hodin. Pohovka - David Matásek. V říjnu se na prkna turnovského divadla vrací i Pohovka. Prvním hostem oblíbených setkání v nové sezóně bude člen činohry Národního divadla David Matásek. Jeho vůbec prvním snímkem byl film Jak svět přichází o básníky z roku 1982. Filmů o „básnících“ David natočil pět, vidět jsme ho ale mohli také v Samotářích a kromě filmové tvorby účinkoval i v seriálech. Nemalou roli měl v seriálu Redakce, kde mu hereckým kolegou byl například Milan Šteindler. Vidět jsme ho mohli i v Letišti či Přešlapech. Pražský rodák a absolvent pražské konzervatoře působil také v mnoha divadlech, Národním, v Divadle Komedie a také v divadle Roxy a na Kladně. Večerem nás provede Petr Vydra, hudební doprovod obstará Martin Hybler, kterého na housle doprovodí Jana Kubánková.

26. až 29.října

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou. Tanec, tanec… 2017. Přehlídka špičkových tanečních souborů působících na české taneční scéně v posledních 30 letech. XXXI. Celostátní přehlídka scénického tance mládeže a dospělých.

Pátek 27. října

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Zrní. Charakteristický sound a k dokonalosti dovedená kombinace elektroniky a písničkářské poetiky. Turné k nové desce Jiskřící. S talentem na melodie, mísením moderního zvuku, současné elektroniky a písničkářské poetiky jsou ikonou novátorství a hledačství na české alternativní scéně. Od hraní na ulici se talentem a pílí vypracovali na její pomyslný vrchol. Vzhledem ke stylové otevřenosti a instrumentální zralosti je v jejich nezaměnitelné hudbě slyšet akordeon i beatbox, flétna i experimenty s looperem. Kolektivně utvářená akusticko-elektronická hudba s mnohovrstevnatými texty se tak chvílemi ponořuje i do muzikantských krajin taneční hudby a ambientu. Jejich osobitý projev na pódiu je stejný jako jejich muzika: autentický, hutný, energický a hypnotický. Bez kalkulu, kompromisů a velkého labelu za zády sklízejí jejich desky ceny a nominace.
Kromě vyprodaných klubů a hraní na velkých festivalech na hlavních podiích v hlavních časech jsou například majiteli ceny Anděl 2012 za Objev roku.
Pod producentským dohledem Ondřeje Ježka a elektronického experimentátora Jonatána Pastirčáka alias Pjoni (SR) natočili ve Španělsku desku, kterou si opět sami vydali. Páté řadové album Jiskřící vyšlo letos v březnu, kdy odstartovalo i turné k nové desce.

Kino Radnice, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Jigsaw. Zohavená těla se začnou objevovat na různých místech ve městě. V průběhu vyšetřování všechny důkazy jednoznačně ukazují na jednoho muže: Johna Kramera. Jak to jen může být možné? Muž zvaný Jigsaw je totiž více než 10 let po smrti. Pokračování známé hororové série SAW je tu znovu… Těšte se, budete se bát.

Kulturní centrum Střelnice Turnov, od 21 hodin. Mňága a Žďorp. Hudební skupina Mňága a Žďorp slaví třicetiny a po úspěšné jarní části pokračuje jejich tour „Třínohý pes“. V podzimní části turné zavítá i na turnovskou Střelnici, kam se vrací po dlouhých šestnácti letech. Valašští rockeři Mňága a Žďorp letos slaví neuvěřitelných 30 let na hudební scéně. Nezaměnitelný styl této kapely z Valašského Meziříčí oslovuje české posluchače napříč generacemi. Debutové album „Made in Valmez“ vydala skupina v roce 1991. Za dobu svého působení vydala přes desítku studiových alb a odehrála přes 2000 koncertů. Vyprodukovala řadu hitů, jako například „Hodinový hotel“, „Nejlíp jim bylo“, nebo „I cesta může být cíl“. Tentokrát přijíždí představit své poslední album „Třínohý pes“.

„Názvem desky jsme chtěli lehce naznačit, že i třínohý pes může být veselý. Nezáleží na počtu nohou, ale na tom, kam ty nohy jdou“, říká frontman kapely Petr Fiala. Kromě písniček z nové desky Mňága zahraje i již zmíněné svoje nejznámější hity. Chytlavé melodie i texty zcela jistě nenechají nikoho nehybně stát. Pohupovat v bocích se budou nejenom pamětníci ale i mladí posluchači, jejichž věk dosáhl sotva poloviny let z tvůrčího věku kapely. Tak široký záběr kapela má.

Ještě před ním vás rozehřeje místní partička neméně zkušených rockerů v čele s Jardou Špínou. Koncert kapely Bigbítek, jenž je v ceny vstupného začne v 19:00 hodin v kavárně KUS.

Kulturní centrum Golf, Semily, od 20 hodin. Folkový večer. V rámci Tigridových dnů v Semilech vystoupí folkový hudebník, skladatel a písničkář Jaroslav Hutka a písničkách a publicista Vladimír Merta.

Kulturní dům, Tatobity, od 19.30 hodin. Podkrkonošský symfonický orchestr. Orchestr v premiéře uvede bilanční program složený z nejoblíbenějších a nejzásadnějších skladeb, které za dobu své dosavadní existence provedl. Diváci a posluchači také nahlédnou pod pokličku jeho desetiletého fungování. Akci moderuje Petr Jančařík.