Pátek 1. září

Letní kino, Jablonec, od 20.15. Hurvínek a kouzelné muzeum. Legendární hrdinové, které dobře znáte, přicházejí v animované komedii pro celou rodinu. Pan Spejbl pracuje jako hlídač Muzea loutek, kterému však hrozí zbourání. Hurvínek zase jednou neposlouchá a podaří se mu proniknout do uzavřených prostor muzea, kde objeví svět skrytý před zraky návštěvníků. A právě v podzemí je ukryto nejen tajemství kouzelného muzea, ale i klíč k jeho záchraně.

Hřiště nad pivovarem, Malý Rohozec, od 20 hodin. Letní jino - Whiplash. Promítání pro dospělé. "Vemte si s sebou sedátko či deku," radí organizátoři Rohozecký okrašlovací spolek. Vstupné dobrovolné.

Kino Jas Járy Cimrmana, Tanvald, od 17 hodin. Hurvínek a kouzelné muzeum. Nová česká animovaná rodinná komedie. Legendární hrdinové, které dobře známe, přicházejí na plátna kin. Hurvínek musí zachránit taťuldu a kouzelné muzeum před zlým Pánem loutek.

Kino Jas Járy Cimrmana, Tanvald, od 19 hodin. Po strništi bos. Nová česká komedie Jana Svěráka. Film čerpá ze vzpomínek na dětství Z. Svěráka, které prožil za války na venkově. V hlavních rolích Ondřej Vetchý, Tereza Voříšková, Jan Tříska a Oldřich Kaiser.

Městská galerie Vladimíra Rady, Železný Brod, od 17 hodin. Podzimní sklářská výstava je věnována osobnosti malíře a grafika Zdeňka Juny, jenž by v letošním roce oslavil 120. narozeniny.
Zdeněk Juna spojil svůj tvůrčí život na dlouhých dvanáct let s Železným Brodem a železnobrodskou sklářskou školou. Byl jedním z „otců zakladatelů“ školy a svým výtvarným projevem, pedagogickým působením a rozvíjením zušlechťovacích technik ovlivnil na dlouhou dobu podobu železnobrodského skla. V Železném Brodě zanechal několik výtvarných děl, která můžeme ve veřejných budovách obdivovat do dnešních dnů. Výběr z jeho široké tvorby sklářské, ale i malířské a grafické bude až do 1. října.

Kino Junior, Jablonec n. N., od 20 hodin. Annabelle 2: Zrození zla. Výrobce panenek se svou manželkou přijmou několik let po tragické smrti jejich dcerky do svého domu řádovou sestru a několik dívek ze zavřeného sirotčince. Zanedlouho se stanou terčem aktivit Annabelle, posedlého výtvoru výrobce panenek.

Kino Junior, Jablonec n. N., od 17.30 hodin. Loganovi parťáci. Nemají styl, ale mají plán. Elegantní lupiči parťáka Dannyho měli styl, vkus, sex appeal, padnoucí obleky a technické vychytávky. Loganovi parťáci jsou ošuntělí vidláci s delším vedením, jeden z nich dokonce nemá ruku, zato mají nápad a plán, jak ukrást opravdu velký balík peněz. Komedii Loganovi parťáci natočil jako vlastní anti-verzi ke své slavné Dannyho lupičské trilogii režisér Steven Soderbergh.

Kino Jitřenka, Semily, 17.30 hodin. Hurvínek a Kouzelné muzeum.

Kino Jitřenka, Semily, 20.00. Tulipánová horečka. V 17. století Amsterdam a celou zemi zachvátila "tulipánová horečka". Jediná cibulka exotické květiny měla hodnotu desetinásobku průměrné mzdy a svému majiteli mohla přinést nesmírný majetek. Přesto je pro bohatého obchodníka Cornelia Sandvoorta (Christoph Waltz) největším štěstím svatba s mladičkou Sophií (Alicia Vikander). Cornelis si objedná její portrét u nadějného malíře (Dane DeHaan). Sympatický a talentovaný mladík Sofii okouzlí, a protože on její sympatie opětuje, zrodí se vášnivá, ale zakázaná láska. Aby svůj vztah utajili, milenci se víc a víc zamotávají do spleti podvodů a lží. Jejich nadějí na společnou budoucnost je vzácná tulipánová cibulka, díky které by získali mnoho peněz.

Sobota 2. září

Hřiště, Sokolovna Bzí, Železný Brod, od 14 hodin. Dětská olympiáda. T. J. Sokol Bzí zve na soutěž a hry nejen pro děti.

Zahrada u Berndrů, nad pivovarem,Malý Rohozec, od 20 hodin. Letní kino - Zootropolis - Město zvířat. Promítání pro děti. Vemte si s sebou sedátko či deku," radí organizátoři Rohozecký okrašlovací spolek. Vstupné dobrovolné. 

Koupaliště, Valteřice, od 10 hodin. Ahoj léto. Zábava a soutěže nejen pro děti. Od 10 do 14 turnaj v plážovém volejbale. Od 13 do 18 soutěže pro děti a miniolympiáda. Od 14 do 15 pilates. Až do půlnoci hudba k tanci i poslechu.

Nádvoří Pivovar Rohozec, Malý Rohozec, od 16 hodin. Rohozecké prázdniny – Záskal fest na Rohozci. Ovčie Kiahne, AFD, Bikiny, Těsně vedle, Nasekáč, Alco Coma, Ruda Hancvencl.

Hasičská zbrojnice, hřiště, SDH Proseč nad Nisou, od 15 hodin. Hasičské loučení s létem. Ukázka techniky, historického šermu, vyjížďky na koni, hudební zábava.

U solné jeskyně, Víchová nad Jizerou, od 14 hodin. Saunafestival. Specialitami z grilu se bude hemžit Saunafestival, který probíhá u solné sauny v centru obce. Milovníci masa si přijdou na své v podobě zvěřiny. Mohou zde ochutnat divočáka, daňka, vepřové steaky a další. Zahrají zde Alenka, El Ectro folk, Koneckonců i Soumrak band. Mimo jiné zde proběhnou i dřevorubecké show v 16.30 a v 19 hodin.

Před KC Střelnice, Turnov, od 15 hodin. Básníci ticha – festival hudební alternativy. Uslyšíte to nejlepší ze současné české alternativní hudební scény. Vltava či Květy a největším lákadlem je Půlnoc. Jako první vystoupí formace ZA-BEAT!, rockoví folkaři, kteří speciálně pro letošní Básníky ticha připravují dokonce několik novinek. Následuje Vltava s ikonickými hity „Prasátko“ či „Bezvadnej chlap“ s nezaměnitelným Robertem Nebřenským v čele. Dále se představí písničkář Mirek Kemel, kterému bude sekundovat Josef Prexl, oceňované uskupení Květy a také brněnské uskupení Mucha. Večer potom symbolicky uzavře skupina Půlnoc, která vznikla v roce 1988 na základě tehdy se rozpadlých The Plastic People Of The Universe.

Kino Jas Járy Cimrmana, Tanvald, od 17 hodin. Hurvínek a kouzelné muzeum. Nová česká animovaná rodinná komedie. Legendární hrdinové, které dobře známe, přicházejí na plátna kin. Hurvínek musí zachránit taťuldu a kouzelné muzeum před zlým Pánem loutek.

Kino Jas Járy Cimrmana, Tanvald, od 19 hodin. Barry Seal: Nebeský gauner. Americký krimi thriller. CIA. Bílý dům. Pablo Escobar. Tyhle všechny vodil za nos. Napínavý příběh znuděného dopravního pilota, který začne pracovat pro CIA. V hlavní roli Tom Cruise.

Kaple Spálov, od 15 hodin. Vernisáž. Volné sdružení výtvarníků a občanské sdružení Cervus Semilensis připravilo vernisáž výstavy v kapli na Spálově. Zároveň proběhne XXII. podzimní setkání milovníků umění. Akce začíná v 15 hodin. Svá díla představí B. Havlíčková, L. Havrda, P. Hejný a další.

Skalní hrad Pantheon, Malá Skála, od 19 hodin. HLASkontraBAS. Ridina Ahmedová a Petr Tichý. Koncert pro ženský hlas a akustický kontrabas. Čistá, obnažená hudba bez obvyklého vystlání dalšími doprovodnými nástroji. Intenzivní cesta do čiré radosti ze zvuku. Setkání dvou zkušených osobností české hudební scény. Více informací o umělcích na www.hlaskontrabas.cz

Klub Na Rampě, Jablonec, od 21.00. Horečka sobotní noci. Největší rockové hity na plátně uvádí Petr Vobořil.

Kino Junior, Jablonec n. N., od 15.00 hodin. Hurvínek a kouzelné muzeum. Legendární hrdinové, které dobře znáte, přicházejí v animované komedii pro celou rodinu. Pan Spejbl pracuje jako hlídač Muzea loutek, kterému však hrozí zbourání. Hurvínek zase jednou neposlouchá a podaří se mu proniknout do uzavřených prostor muzea, kde objeví svět skrytý před zraky návštěvníků. A právě v podzemí je ukryto nejen tajemství kouzelného muzea, ale i klíč k jeho záchraně.

Kino Junior, Jablonec n. N., od 20 hodin. Loganovi parťáci. Nemají styl, ale mají plán. Elegantní lupiči parťáka Dannyho měli styl, vkus, sex appeal, padnoucí obleky a technické vychytávky. Loganovi parťáci jsou ošuntělí vidláci s delším vedením, jeden z nich dokonce nemá ruku, zato mají nápad a plán, jak ukrást opravdu velký balík peněz. Komedii Loganovi parťáci natočil jako vlastní anti-verzi ke své slavné Dannyho lupičské trilogii režisér Steven Soderbergh.

Kino Junior, Jablonec n. N., od 17.30 hodin. Po strništi bos. Osmiletý Eda je vytoužené, opatrovávané dítě, které rodiče střeží víc, než je zdrávo, protože o jedno dítě už přišli. A tak je Eda náhradník… Film čerpá ze vzpomínek na dětství, které prožil Zdeněk Svěrák za války na venkově. Režie: Jan Svěrák.

Letní kino, Jablonec, od 17 hodin. Zavíráme piknikové koše. Rozloučení se sezónou Letního kina s doprovodným programem a projekcí. Spojení dobrého jídla, zábavy a filmu v areálu letního kina. Deku vám půjčí a ve stánku s občerstvením budete moci zakoupit od Pokecu piknikovou tašku s vínkem či kávou a něčím na zub! Od 20.15 promítneme film Po strništi bos.

Letní kino, Jablonec, od 20.15. Po strništi bos. Osmiletý Eda je vytoužené, opatrovávané dítě, které rodiče střeží víc, než je zdrávo, protože o jedno dítě už přišli. A tak je Eda náhradník… Film čerpá ze vzpomínek na dětství, které prožil Zdeněk Svěrák za války na venkově. Režie: Jan Svěrák.

Hrad Trosky, Turnov, od 10 do 16 hodin. Sokolník a jeho hrad. Po celý den poutavý výklad o historii sokolnictví, ukázky krmení, lovu a příletů dravých ptáků.

Kino Jitřenka, Semily, 17.00. Tulipánová horečka. V 17. století Amsterdam a celou zemi zachvátila "tulipánová horečka". Jediná cibulka exotické květiny měla hodnotu desetinásobku průměrné mzdy a svému majiteli mohla přinést nesmírný majetek. Přesto je pro bohatého obchodníka Cornelia Sandvoorta (Christoph Waltz) největším štěstím svatba s mladičkou Sophií (Alicia Vikander). Cornelis si objedná její portrét u nadějného malíře (Dane DeHaan). Sympatický a talentovaný mladík Sofii okouzlí, a protože on její sympatie opětuje, zrodí se vášnivá, ale zakázaná láska. Aby svůj vztah utajili, milenci se víc a víc zamotávají do spleti podvodů a lží. Jejich nadějí na společnou budoucnost je vzácná tulipánová cibulka, díky které by získali mnoho peněz.

U Jizery, Areál fotbalového hřiště, Malá Skála, od 9 hodin. Den s Embéčkem na Malé Skále. Tradiční setkání majitelů a příznivců vozů Škoda s motorem nad zadní nápravou. Spanilá jízda, orientační jízda, divácká soutěž o ceny, živá hudba a občerstvení, skvělá atmosféra v příjemné lokalitě. Pro diváky vstupné dobrovolné!

Ostrov, Malá skála, 10 - 18 hodin. Maloskalský jarmark. 8. ročník. Čeká na vás jarmark plný řemeslných i uměleckých předmětů, regionálních vystavovatelů a prodejců. Kulturní vystoupení na podiu; Přednáškový stan Téma TĚLO a DUŠE; Maloskalská marmeláda a čatní 2017; Tombola pro děti i dospělé; Aktivity pro děti.

Kino Jitřenka, Semily, 20.00. Po strništi bos.

Kino Jitřenka, Semily, 14.30 hodin. Hurvínek a Kouzelné muzeum.

Kristiánov, Jizerské hory, Bedřichov, od 9 hodin. Sklářská slavnost na Kristiánově. Na Kristiánově se po letech bude opět tavit sklo! Vydejte se pěšky nebo na kole do bývalé sklářské osady Kristiánov. Kromě stálé expozice zde na vás v tento den čekají stánky se sklářským a bižuterním zbožím, tvůrčí dílny, hudba a divadlo.

Zdroj: Deník/ Lenka Klimentová

Hostinec u Boučků. Boučkův statek, Malá Skála, od 20 hodin. Cimbálová muzika České filharmonie.

Neděle 3. září

Kino Junior, Jablonec n. N., od 15 hodin. Auta 2. Legendární závoďák Blesk McQueen z ničeho nic zjistí, že ho nová generace závodních aut poslala mimo závodní dráhu, kterou nade vše miluje. Zpátky do hry mu může pomoci pouze mladá talentovaná trenérka Cruz Ramirezová, která by sama chtěla prorazit, a vzpomínky na báječného Doktora Hudsona Horneta.

Kino Junior, Jablonec n. N., od 18 hodin. Hurvínek a kouzelné muzeum. Legendární hrdinové, které dobře znáte, přicházejí v animované komedii pro celou rodinu. Pan Spejbl pracuje jako hlídač Muzea loutek, kterému však hrozí zbourání. Hurvínek zase jednou neposlouchá a podaří se mu proniknout do uzavřených prostor muzea, kde objeví svět skrytý před zraky návštěvníků. A právě v podzemí je ukryto nejen tajemství kouzelného muzea, ale i klíč k jeho záchraně.

Hráz, zelený stan naproti bazenu, Přehrada Mšeno, Jablonec, od 14 hodin. Dětský den u přehrady aneb loučení s létem. Překážková dráha, maňáskové divadlo, lov tygra, malování na obličej

Kino Junior, Jablonec n. N., od 20 hodin. Po strništi bos. Osmiletý Eda je vytoužené, opatrovávané dítě, které rodiče střeží víc, než je zdrávo, protože o jedno dítě už přišli. A tak je Eda náhradník… Film čerpá ze vzpomínek na dětství, které prožil Zdeněk Svěrák za války na venkově. Režie: Jan Svěrák.

Dlaskův statek, Dolánky u Turnova, od 11.00, ve 13.00 a v 15.00 hodin. Loutkaři dětem na Dlaskově statku. Perníková chaloupka, hraje LS Na Židli Turnov.

Masarykovo náměstí, Jilemnice, od 12 hodin. Rozloučení s létem. Zahrají kapely Fous, Medůzy a Vzháčka. Součástí programu bude skákací hrad a dílničky pro děti. Program: 12.00 - zahájení chytání pstruhů z kašny, 13.00 - ukázky hasičské techniky, 14.00 – Fous, 16.00 – Medůzy, 17.30 – Vzháčka.

Zámek – nádvoří (za nepříznivého počasí velký sál zámku), Lomnice nad Popelkou, od 16 hodin. Tři středověké frašky. Divadelní představení pro zasmání a pobavení, ale i zamyšlení v podání ochotnického souboru Tři na tři Nová Paka uzavře letošní cyklus kulturních akcí Léto na zámku 2017. Diváky rozesmějí tři středověké frašky autora Hanse Sachse „Žhavé železo“, „Chtěl vysedět telata“ a „Fraška o kádi“, ve kterých lidská slabost, hloupost, pýcha, lenost a závist nezná hranic. I v dnešní době se člověk rád zasměje lidským slabostem, které přetrvaly věky: hlouposti, pýše, lenosti a závisti, rád se pobaví nad příběhy, které dnes méně poučují, ale o to víc baví. Prodej vstupenek v ceně 80 Kč od 15.30 hodin v pokladně na zámku.

Kino Jitřenka, Semily, 20.00. Tulipánová horečka. V 17. století Amsterdam a celou zemi zachvátila "tulipánová horečka". Jediná cibulka exotické květiny měla hodnotu desetinásobku průměrné mzdy a svému majiteli mohla přinést nesmírný majetek. Přesto je pro bohatého obchodníka Cornelia Sandvoorta (Christoph Waltz) největším štěstím svatba s mladičkou Sophií (Alicia Vikander). Cornelis si objedná její portrét u nadějného malíře (Dane DeHaan). Sympatický a talentovaný mladík Sofii okouzlí, a protože on její sympatie opětuje, zrodí se vášnivá, ale zakázaná láska. Aby svůj vztah utajili, milenci se víc a víc zamotávají do spleti podvodů a lží. Jejich nadějí na společnou budoucnost je vzácná tulipánová cibulka, díky které by získali mnoho peněz.

Kino Jitřenka, Semily, 17.00. Po strništi bos.

Kino Jitřenka, Semily, 14.30 hodin. Hurvínek a Kouzelné muzeum.

Výstavy

Vlastivědné muzeum, Vysoké nad Jizerou, denně mimo pondělky a mimo čtvrtek 28. září, od 8.30 do 12.00 a od 13.00 do 16.00 hodin, a to až do 30 září. Horské boudy v Krkonoších a Jizerských horách. V podkrovní obrazárny najdete putovní výstavu o horských boudách obou stran krkonošských hor, která byla připravena pracovníky Státního oblastního archivu v Litoměřicích – Státního okresního archivu Semily a jejich spolupracovníky z dalších ústavů.

Přízemí Městského úřadu, náměstí dr. Karla Kramáře, Vysoké nad Jizerou, až do pátku 29. září k vidění vždy v tamní pracovní době. Výstava ku 150. výročí úmrtí a 210. výročí narození sklenařického rodáka, paseckého podučitele a houslaře Věnceslava Metelky (* 1807, + 1867). Připravil ji Památník zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou, nyní veřejnosti na delší čas uzavřený.

Oblastní galerie, Liberec, do 1. října denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin, ve čtvrtek do 19 hodin. Každý čtvrtek vstup zdarma! Giacometti - Picasso - Chirico. Poprvé zde můžete spatřit obrazy takových velikánů, jako jsou Pablo Picasso, Giorgio de Chirico, Alberto Giacometti, Salvador Dalí či Jean Dubuffet. Výjimečná díla evropského moderního umění pocházejí ze soukromé sbírky známého rakouského sběratele a galeristy Helmuta Klewana. Liberec je po Augsburgu a Vídni třetím a také posledním evropským městem, kde je tato mimořádná výstava k vidění.
Představí více než 150 obrazů a soch od 60 světově uznávaných autorů, z nichž mnozí v České republice ještě nikdy nevystavovali. „Kromě děl klasické moderny zde najdeme také významný soubor rakouského poválečného umění, především akcionismu, kdysi radikálního a agresivního hnutí, které ale veřejnost již akceptovala a přijala jako významný příspěvek Rakouska do světové kultury,“ říká ředitel liberecké galerie Jan Randáček. Návštěvníci se tak mohou těšit na obrazy, grafiky a sochy Alberta Giacomettiho, Pabla Picassa, Giorgio de Chirica, Kurta Schwitterse, Jeana Dubuffeta, Francise Bacona, Marii Lassnig, Arnulfa Rainera, Güntera Brusa a mnoha dalších. „To jsou jména, na která se jinak jezdí do Berlína či do Vídně,“ upozorňuje Randáček.
Všechna díla pocházejí se soukromé sbírky bývalého mnichovského galeristy Helmuta Klewana, kterému se podařilo shromáždit skutečně unikátní kolekci několika set uměleckých děl významných osobností evropského výtvarného umění 20. století. Původně byla výstava představena v Kunstsammlungen und Museen Augsburg a poté v galerii Belvedere ve Vídni. Liberec je posledním městem, kde ji budou moci návštěvníci spatřit. „Výstavu se nám sem podařilo dostat především díky naší dlouhodobé spolupráci s augsburskými kolegy,“ vysvětluje Jan Randáček. „Příprava výstavy byla výjimečně náročná, ale jsem opravdu rád, že ji Liberec nakonec získal. Myslím, že na letní turistickou sezónu bude určitě velkým lákadlem! A protože se protáhne až do začátku října, mohou ji navštívit v novém školním roce také školy.“

Muzeum, Lomnice nad Popelkou, do 3. září, mimo pondělí 9 – 16 hodin. Výstava drahých kamenů – 21. ročník. Pracovníci muzea a lomničtí kamenáři srdečně zvou širokou veřejnost na tradiční letní výstavu drahých kamenů, a to tentokrát již po jednadvacáté; letos se zaměřením na krásu minerálů nejen z českých lokalit, ale doslova téměř ze všech kontinentů světa. Do svých sbírek nechají nahlédnout jak kamenáři z Lomnice, tak i ze vzdálenějších míst. Jmenovitě se jedná o pány Jiřího Boudného, Luboše Hromádka, Vladimíra Kmínka, Ladislava a Roberta Krotilovi, Josefa Patočku, Miroslava Zemana a rodinu Holubových. Zcela poprvé při této příležitosti budeme spolupracovat s kolegy z Muzea Českého ráje v Turnově, kteří se pochlubí zajímavými ukázkami, jež ukrývají jejich depozitáře. Autoři výstavy již nyní mohou slíbit řadu unikátních přírodních skvostů výjimečné kvality, které nejsou běžně k vidění. Pro zájemce o zakoupení bude zajištěn široký sortiment sbírkových kamenů, pohledů a kamenářské literatury, chybět nebude ani videoprojekce krátkých populárně-naučných filmů. Jako každý rok výstavu doplní přehlídka krajinomaleb, konkrétně akademického malíře Oldřicha Oplta, jednoho z výtvarníků, který mistrně zachytil přírodní krásy Českého ráje a Podkrkonoší.

Krkonošské muzeum, Jilemnice, do 10. září, mimo pondělí (8-12 a 13-16). Krása perníku. Z dílny Dany Holmanové, držitelky titulu Nositel tradic.

Erbovní sál, zámek Jilemnice, do 1. října. Výstava: Jan Vejrych (1856 - 1926), český architekt a stavitel. Akce přiblíží jednoho z nejvýznamnějších architektů přelomu 19. a 20. století, rodáka z Horní Branné. V Jilemnici projektoval stavbu dívčí školy a spořitelny. Je autorem významných projektů jako je hotel Paříž v Praze, radnice v Pardubicích, Kolíně a Kladně, zámek ve Zruči nad Sázavou a v Holovousích i mnoha dalších vynikajících objektů.

Hrubá Skála, Zámek. České korunovační klenoty - k vidění do konce září.

Na zámku Hrubá Skála v Českém ráji připravili jedinečnou putovní výstavu „České korunovační klenoty na dosah“, která návštěvníkům umožní tento unikátní poklad do detailu poznat. Trvá od 3. 8. do 28. 9. 2017.
Vystavují klenoty plné záhad