Čtvrtek 31. března

Nejen perličkové kabelky ze Saska a Krušných hor, Jablonec - Muzeum skla a bižuterie, od 16 hodin
Německou zubařku okouzlily perličkové kabelky, sbírá je. Příznivci besed se zajímavými lidmi by si rozhodně neměli nechat ujít přednášku německé badatelky a sběratelky Bettiny Levin v ateliéru jabloneckého Muzea skla a bižuterie. Tématem budou „Nejen perličkové kabelky ze Saska a Krušných hor" a návštěvníci se mohou těšit na promítání fotografií i zhlédnutí krátkého filmu, ale především na vyprávění samotné Bettiny Levin. „Přednáška se uskuteční v rámci probíhající výstavy Okouzleni perličkami a bude tlumočena do češtiny," doplňuje kurátorka výstavy Kateřina Hrušková.

Na lyže do Rokytnice, Harrachova a Desné Tři lyžařská střediska budou o víkendu v provozu v Libereckém kraji, ostatní už sezonu ukončila. Sněhu je stále dostatek, na sjezdovkách leží až půl metru.
V nepřetržitém provozu je stále Harrachov a Rokytnice nad Jizerou v Krkonoších, na víkend se k nim přidá ještě Černá Říčka v Desné v Jizerských horách. „Můžeme skalním lyžařům nabídnout ještě trochu sněhu, aby si pobláznili," uvedl provozovatel areálu Martin Lauer. Pokud podmínky dovolí, chtěl by areál otevřít i příští víkend. Na sjezdovkách v Desné je od pěti do 50 centimetrů firnu.
O víkendu se chystá zakončit sezonu Rokytnice nad Jizerou, na sjezdovkách je od 20 do 40 centimetrů technického sněhu. „V provozu jsou lanovka na Lysou horu, lanovka Horní Domky, dětský vlek Kaprun, vlek Zalomený," uvedla mluvčí areálu Renata Balašová. V sobotu bude v Rokytnici první ročník soutěže v hledání pokladů pod sněhovou pokrývkou. Lístky s kódy cen budou zatavené ve speciálních tubusech, které budou ukryté pod sněhem v hloubce minimálně půl metru v prostoru 200 krát 100 metrů.
Tradičně nejdéle se bude lyžovat v Harrachově, kde chtějí sezonu ukončit až na konci dubna. Na sjezdovkách tam je od 30 do 50 centimetrů firnu.
Do hor mohou stále vyrazit i běžkaři. „Trasy Jizerské magistrály jsou stále ještě sjízdné. Sněhu z důvodu oteplení však ubývá a podmínky na magistrále se rychle mění. Prosíme o opatrnost, vytátá místa jsou stále častější," píše se na webu Jizerské o.p.s, která se stará o lyžařskou magistrálu.
Kvůli vysokým teplotám se už trasy neupravují.

Pátek 1. dubna

Run"n"Dál a CZE Hun, Jablonec – Klub Na Rampě, od 20.00
Koncert rychnovské rockové kapely a jejího alternativně rockového hosta kapely CZE HUN z Bozkova.

Gabriela Beňačková – soprán a Jakub Pustina – tenor, Jablonec – Městské divadlo, od 19.00
Sopranistka Gabriela Beňačková a tenorista Jakub Pustina vystoupí za klavírního doprovodu Marty Vaškové.
Gabriela Beňačková je světově proslulá česká operní pěvkyně – sopranistka slovenského původu. Díky svému tzv. spinto-lyrickému sopránu s pověstnou „slovanskou slzou" se stala jednou z vedoucích sopranistek své generace.

Železnobrodské divadelní hry, Železný Brod – Městské divadlo, od 19.00, také sobota a neděle
Dubnová minipřehlídka ochotnických souborů, během které můžete vidět tři divadelní představení. Divadelní spolek Tyl tuto drobnou regionální přehlídku pořádá s většími či menšími přestávkami již od roku 1943 a dodnes se přes všechny přízně i nepřízně doby snaží o udržení zavedené tradice. Divadlo se ale neobejde bez diváků, a proto i letos srdečně zveme velectěné publikum na všechna představení, která jsme vybírali tak, aby pobavila nejen dospělé, ale i děti.
V pátek 1. 4. proběhne od 17.30 hodin ve foyer divadla slavnostní zahájení akce s drobnou hudební vložkou sesterského dua Veroniky a Marie-Magdalény Jiřenových. Od 18 hodin předvedou ochotníci z KDS Jizeran Rakousy proslulou komedii Zdeňka Podskalského s názvem Světáci (po představení stihnete i Pecha Kucha Night v KC Kino). Komedie o partě tří fasádníků od Velhartic pracujících v Praze, v tom zářivém, velikém hlavním městě plném lákadel, zábavy a bujarého nočního života vás jistě pobaví.
„V sobotu 2. dubna od 10 hodin zahrají zdejší ochotníci Kašpárkovu pohádku, při které budete svědky záchrany princezny Majdalenky z pekla," přiblížila za DS Tyl Alena Matějková.
Od 19 hodin pak ochotníci z DS Jirásek Rokytnice nad Jizerou zahrají známý komediální kus v úpravě Miroslava Horníčka s názvem Slaměný klobouk. Komický příběh bývalého záletníka Fadinarda, který je odhodlán se konečně oženit. Cestou k nevěstě jeho kůň zničí klobouk dámy, která právě podvádí svého manžela. Svatební obřad, rodina nevěsty a zoufalá snaha o získání nového klobouku rozpoutá snůšku komických situací.
„Na večerní představení probíhá předprodej vstupenek v TIC Železný Brod a na webu e-vstupenka.cz, na dětské představení je vstupné volné," doplnil další z organizátorů Tomáš Kesner.

Genderový filmový festival, Jablonec – Kino Junior, od 16.30
Na festivalu budou ke zhlédnutí 3 nejlepší filmové snímky, které vzešly ze soutěže pro děti a mládež v Libereckém kraji. Mladí lidé zpracovali témata dotýkající se společenských problémů jako gender a diskriminace.

O malé mořské víla, Josefův Důl – divadlo, od 18.30
DS Burian Tanvald uvede pohádku inspirovanou pohádkou Malá mořská víla světoznámého dánského pohádkáře H.Ch. Andersena. Pohádka bude uvedena v rámci projektu Noc s Andersenem. Je to zároveň 180 let od napsání této pohádky.

Noc s Andersenem, Desná – Riedlova vila, od 17 hodin
Představení Divadla Rolnička a tvořivá loutková dílna.

Běžecké lyžování. Ilustrační snímek.Aktuální hlášení z Jizerské magistrály o posledních letošních úpravách stop pro běžkaře - Na víkend proběhne úprava tratí
Bedřichov - Nová Louka - Hřebínek - Bílé Buky - Kristiánov - Rozmezí - Knajpa - Smědava - Knížecí - Jizerka, Mořina - Promenádní - Smědava - Knajpa - Rozmezí - Kristiánov - Nová Louka - Bedřichov. Lyžaři, neváhejte a využijte těchto možná posledních příležitostí ke svezení v bílé stopě. Předpověď na víkend slibuje slunečné počasí. Sněhu na magistrále vzhledem k poměrně vysokým teplotám ubývá. Prosíme o opatrnost zejména při sjezdech. Je nutné počítat se stále častějšími vytátými místy (Nová louka - Blatný rybník, Krásná Máří, Točna směr Bílé Buky, sjezd na Kristiánov).

Noc s Andersenem, Turnov – Hrad Valdštejn
Spací místo v rámci celorepublikové akce Noc s Andersenem na hradě Valdštejně pořádánou ve spolupráci s Městskou knihovnou Antonína Marka v Turnově a Žlutou ponorkou.

Beata Bocek, Frýdlant - Jazzová osvěžovna, od 19.30
Písničkářka Beata Bocek přijede představit nové album O Tobje, které je plné pozitivní energie nových písní, vypadlých „z tajemné skříně pana Klose z szafy pana Klosa". Jak říká Beata: „O Tobje je výpovědí mých příběhů zachycených od roku 2012. Všechno v jedné skříni, kde leží i zápisník emocí, lásky, smutku, slz, strachu, ale i naděje a víry, že vše, čím jsem si prošla a co mě trápilo, mě posunulo dál." Aleš Opekar z Českého rozhlasu o ní napsal: „A posun je ohromující a okouzlující zároveň: písničky nového alba, plného mikropříběhů z cest, radostí z objevování a smutků ze ztrát, rozvedly někdejší přímočarost folkařky s kytarou a pozdější vzlet k world music s etnickými nástroji až k nynější plnokrevnosti alternativní muziky."

PechaKucha Night vol. 16, Železný Brod – KC Kin,od 20.00
Jedinečný světový koncept setkávání umělců, designérů, výtvarníků, grafiků, architektů a teoretiků, kteří tak mají možnost vyměnit si své zkušenosti a poznatky z oboru a seznámit s nimi veřejnost, proběhne tentokrát podle výběru samotných diváků. pořádají PechaKucha Team a Občanská beseda.

Biskup Jan Baxant vysvětí nového kněze
Skrze modlitbu a vzkládání rukou diecézního biskupa Mons. Jana Baxanta přijme v sobotu 2. dubna 2016 kněžské svěcení jáhen Vít Machek. Slavnost kněžského svěcení se koná od 10 hodin v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně v Jablonci nad Nisou.
Společenství kněží působících v litoměřické diecézi se už tuto sobotu rozroste o nového kněze. Skrze modlitbu a vzkládání rukou diecézního biskupa Mons. Jana Baxanta přijme 2. dubna 2016 kněžské svěcení jáhen Vít Machek. Slavnost kněžského svěcení se koná od 10 hodin v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně v Jablonci nad Nisou. Jáhen Vít Machek přijal jáhenské svěcení 10. října 2015, jáhenskou službu vykonává v Liberci a okolních farnostech. Primiční mši svatou bude tento novokněz sloužit v neděli 3. dubna 2016 v 15 hodin v kostele sv. Františka z Assisi v Tanvaldu–Šumburku.
Diecéze litoměřická se rozkládá na území pěti krajů České republiky (na území Ústeckého a Libereckého kraje, částečně zasahuje do Královéhradeckého a Středočeského kraje a okrajově do Karlovarského kraje). Je tvořena 383 farnostmi, ve kterých působí 110 kněží. S novoknězem Vítem Machkem jich bude 111.

Sobota 2. dubna

Lanugo @ Na Rampě, Jablonec – Klub Na Rampě, od 20.00
Nadžánrové seskupení hrající moderní pop, jazz a soul s jemnými doteky elektroniky. Hudební formace kolem zpěvačky Markéty Foukalové a pianisty Viliama Béreše slaví 10 let. A vždycky jsou na Rampě super! 6 hudebníků, z toho 2 bubeníci! Dynamický vokál Markéty Foukalové doprovázejí klavírista Viliam Béreš, kontrabasista Rastislav Uhrík, bubeník Martin Kopřiva, kytarista Mirek Šmilauer a perkusionista Martin Novák, který navíc ovládá sampler. Převážně autorská tvorba vyniká neotřelými aranžemi a barevností hudebního vyjádření.

Svatební inspirace, Janov n. N. – Hotel Epocha, od 10 do 19
Ukázky: slavnostně vyzdobené tabule, svatební kytice, trendy ročního období; ozdobení slavobrány, aut; představení svatebních a společenských šatů; ochutnávka svatebního menu; cukrářské umění svatebních dortů, svatební koláčky, cupcakes; fotografy zachycený svatební den; zásnubní a snubní prsteny, šperky; sváteční make-up a účes, který si můžete na předem objednanou hodinu vyzkoušet, slavnostní nehty, řasy; ochutnávka vín; poradna svatební koordinátorky.

Tradiční odemykání Jizery, Malá Skála – Žlutá plovárna, od 10.00
Kromě vlastního aktu odemčení řeky Jizery, bude připravený bohatý doprovodný program pro děti i dospělé od 10 do 16 hodin. Těšit se můžete řadu atrakcí a aktivit - například pohádková cesta na hrad Pantheon, kde jsou pro děti připravená různá stanoviště s všemožnými úkoly, které musí splnit. Cesta je zakončena nádherným výhledem na Maloskalsko z hradu Pantheon. Pro děti, které již pohádkovou cestu splnily a chtějí si ještě užít zábavu bude na Žluté plovárně připravena řada sportovních atrakcí, dětský koutek… Návštěvníci se mohou občerstvit v plovárenském bufetu.

Celá akce vyvrcholí již tradičním, každoročním závodem na lodi a koloběžce pro dvojice. Startujeme v 14:30 na Žluté plovárně. Závodníci vyráží na kanoi po proudu řeky Jizery až do nedalekých Křížek, kde si v našem Penzionu vymění loď za koloběžky a vydají se zpět po cyklostezce Greenway Jizera. Pro vítěznou dvojici je připravena hlavní cena v podobě sudu piva. Registrace do závodu je možná po celý den akce před závodem, nejpozději však 30 minut před startem závodu, který proběhne v 14:30 hodin.

K dispozici bude všem návštěvníkům půjčovna lodí a koloběžek. Půjčit si můžete kanoe, rafty i kajaky, a pokud to počasí dovolí, nebo patříte mezi otužilce, můžete si vyzkoušet i jízdu na oblíbeném paddleboardu. Půjčovna koloběžek vám bude také k dispozici.

Madame Butterfly, Jablonec – Kino Radnice, od 18.34
Po sedmi letech uvidí diváci přenosů z Metropolitní opery opět svou oblíbenou operu Madame Butterfly. Pucciniho tragická romance o střetu dvou lidských světů ve zpracování oscarového režiséra Anthonyho Minghelly se těší diváckému i kritickému obdivu a v Met patří k nejoblíbenějším inscenacím. V titulních rolích vystoupí sehraná dvojice, která zářila i v minulém přenosu Manon Lescaut, lotyšská sopranistka a jedna z předních současných představitelek Madame Butterfly Kristine Opolais a francouzský tenorista Roberto Alagna.

Bob a Bobek, Turnov – Městské divadlo, od 10 hodin
Kam je jejich létající klobouk zanese? Nechte se překvapit. Jisté však je, že to bude putování dobrodružné. Jaké příhody je asi čekají na Divokém Západě, za polárním kruhem či na Měsíci…?
Známé večerníčkové postavičky ožijí ve veselém představení plném písniček na motivy knih Pavla Šruta a procestují ve svém létajícím klobouku celý svět. Divadelní pohádku v režii Petra Mikesky pro děti přiveze divadlo Anfas. Vstupenky jsou k zakoupení pouze na místě.

Expediční kamera 2016, Turnov – Kino Sféra, od 19.30
Filmový festival Expediční kamera je celovečerní promítání filmů o dobrodružství, divoké přírodě, poznávání nového, o extrémních zážitcích i sportech.Obvykle čítá program čtyřhodinové pásmo filmů z celého světa.

Ke každému skipasu koupenému on-line je startovné na akci zdarma
SNOWEND, Rokytnice n. JIzerou - Horní Domky, od 13 hodin

První ročník netradičního soupeření o zbrusu nový automobil značky Hyundai. Akce pod názvem SNOWEND se uskuteční na závěr sezony, a to 2. dubna ve skiareálu Horní Domky. Registrace je otevřená na stránkách www.snowend.cz. Soutěžit mohou jednotlivci až tříčlenné týmy. Každý zaregistrovaný soutěžící dostane lopatku a může si na ohraničené části sjezdovky vykopat ze sněhu různé výhry v ceně 1 000 000 korun včetně auta!

Adrenalinová záležitost SNOWEND je velkou výzvou pro všechny soutěživé lyžaře i nelyžaře. Prostor o rozměru 200 x 100 metrů bude ohraničen páskou a za přísného dohledu rozhodčích bude všem registrovaným zájemcům dána hodina čistého času na hledání pokladů pod sněhovou pokrývkou. Vrstva bude samozřejmě odvislá od sněhových podmínek, ale počítá se minimálně s půlmetrem. Každý soutěžící dostane startovní číslo a lopatku, kterou může, ale nemusí použít na kopání. Vlastní náčiní nebo jiné pomůcky kromě zmíněné lopatky nejsou povoleny. Rozhodčí budou sledovat dodržování pravidel a předcházet potenciálním potyčkám při vykopávání tubusů.

Ceny samotné jsou totiž uschovány a zataveny ve speciálních tubusech formou lístků s kódy. Teprve po skončení fáze hledání se soutěžící v rámci vyhlášení dozví, co se pod kterým kódem skrývá. Někdo může vyhrát oblečení značky Loap, kolo Author, týdenní pobyt v Rokytka Snowhouse, někdo třeba jen sušenky Manner a pouze jeden šťastlivec nebo celý tým šťastlivců odjede zbrusu novým osobním automobilem Hyundai. „Myšlenka stovek lidí hledajících ve sněhu tubusy s cenami nás tak nadchla, že jsme se rozhodli poskytnout do hry auto Hyundai i20. Myslíme si, že půjde o skvělou zábavu na sněhu na konec sezony. Jsem sám zvědavý, kolik borců přijme tu výzvu a přijede o naši hlavní výhru bojovat," říká Marcel Forejt, vedoucí fleetového oddělení společnosti Auto Palace Butovice.

Pozvánku doplňuje ředitel skiareálu Rokytnice nad Jizerou Michal Kopecký: „Začátek lyžařské sezóny nebyl v důsledku pomalého nástupu zimy právě nakloněn velkolepému zahájení, proto jsme se rozhodli sezónu ve velkém stylu alespoň zakončit. Doufáme, že se této akce zúčastní co nejvíce nadšených lyžařů i nelyžařů, kteří mají rádi hory, adrenalin a dobrou zábavu. Pro návštěvníky skiareálu je v rámci akce SNOWEND připraven bohatý doprovodný program a pro soutěžící skvělé výhry."

Odpolední zábavný program pro celou rodinu od 13 do 17 hodin.

Výstava fotografií a fotoobrazů, Malá Skála - Pantheon, vernisáž 16.00
Společná výstava skupiny P Art+, potrvá do 15. května.

Neděle 3. dubna

SLZA: Katarze Tour 2016, Jablonec – Eurocentrum, od 19 hodin
Jedna z nejúspěšnějších a nejžádanějších českých mladých kapel na turné k novému albu. Vyprodáno.

Kocour v botách, Jablonec – Městské divadlo, od 15 hodin
Hraje Hálkovo městské divadlo Nymburk. Klasická pohádka o kocourovi, který umí mluvit, je velmi chytrý a odvážný. Po svém tatínkovi ho zdědil, mladý mlynářský synek. Pomůže kocour svému pánovi ke štěstí a zajistí mu krásnou nevěstu a bohatství?

Pondělí 4. dubna

Jeden svět 2016, Jablonec – Klub Na Rampě, od 17.00
Letos již 9. rokem organizuje Klub Na Rampě projekce Festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, 2x denně pro veřejnost, od 4. do 7.4.,o den déle 3x denně pro školy.

Na Ještěd musíte vyšlápnout pěšky
Pravidelná jarní revize zastaví lanovou dráhu Českých drah na Ještěd. Lanovka bude mimo provoz od pondělí 4. do neděle 17. dubna. Znovu se rozjede v pondělí 18. dubna, a to mimořádně už v 8 hodin ráno.
„V prvním týdnu budeme vyměňovat lano, ve druhém pak proběhne klasická jarní revize," upřesnil přednosta lanové dráhy na Ještěd Vladimír Štěpán. Na pátek 15. dubna je naplánován nácvik evakuace osob z kabin lanové dráhy. Součástí této akce bude taktické cvičení Hasičské záchranné služby Správy železniční dopravní cesty a Libereckého kraje.