Krásný zámek s nohatou historií, příjemná zahrada s letitými stromy, otevřená Oranžerie, kde káva se zákuskem chutná skvěle … Dalo by se vypočítat do nekonečna, kdo z regionu tu ještě nebyl? S Jizerkovými jsme se zaměřili na akce, které se tu letos konají a není jich málo.

Vůně motorů

XVII. setkání amerických historických vozidel v prostorách zámecké zahrady pořádá 1stveteran US Car Clubu Praha 23. dubna se soutěží elegance. Ve scenérii staletých stromů, rozlehlých udržovaných trávníků, na pískových cestách bývá k vidění osm desítek aut. „Ameriky" začnou najíždět v 9 ráno a od 11 je výstava. Na spanilou jízdu v koloně vyjedou v 15 hodin s cílem náměstí v Turnově.

Schovejte si vstupenky z výletůVyužijte možnosti získat slevu až 50 Kč na vstup do ZOO Liberec. Stačí na pokladně ZOO ukázat letošní vstupenku pro dospělého z některého z 18 státních hradů a zámků (Bezděz, Grabštejn, Frýdlant, Hrubý Rohozec, Lemberk, Trosky, Sychrov, Zákupy, Hrádek u Nechanic, Hospital Kuks, Náchod, Opočno, Ratibořice, Kunětická hora, Litice, Litomyšl, Slatiňany). Za každou jednu takovou vstupenku z památek bude umožněn dospělé osobě vstup do zoo za zlevněné vstupné (tzn. 70 Kč v době letního času a 60 Kč v době zimního času). V hlavní sezóně tak můžete uspořit až 50 Kč.

Slevy pak fungují i opačně. Prokažte se vstupenkou ze ZOO Liberec na uvedených památkách a získáte zvýhodněné vstupné i tam.

Plánujete „ano"?

O víkendu 7. a 8. května se mohou zamilované páry inspirovat, jaké by to bylo nechat se oddat na zámku či v jeho zahradě. Uvidíte přímo nazdobené některé interiery. Připravuje Správa státního zámku Sychrov se svými partnery. Součástí akce (od 10 do 15 hodin) budou módní přehlídky a také možnost návštěvy matričního úřadu v areálu.

NÁŠ TIP

28. a 29. května se zámecký park promění v místo, kde se děti doslova vyřádí při plnění soutěžních úkolů. Za odměnu pak čeká na každého dětského účastníka dárek. Součástí akce bude již tradiční čokoládová bitva.

Na túru bez auta

Z Jablonce vyjedete autobusem do Hodkovic nad Mohelkou. Nebo z Rádla či Rychnova se sem dostanete vlakem. Z náměstí vás povede modrá turistická značka přes Sedlejovice. Pohodlně projedete také s kočárkem, jde o zpevněné cesty, ale počítejte se šesti kilometry. Dostanete se ke krásnému Arturovu hradu a zámek už budete mít na dohled. Projít si můžete i naučnou stezku s Kamilem Rohanem. Zpět po prohlídce okolí můžete nejkratší na vlakové nádraží, které je kilometr od zámku. Vlak vás přepraví do Rychnova. Přímý autobus do Jablonce nejede.

Filmová místa

Máte „chytrý" telefon? Pak si užijte Sychrov i z jiného pohledu. Jak je viděli filmaři a jak se některá místa proměnila k nepoznání.

Co třeba taková Zlatovláska? Na loďce sice Jiřík Petr Štěpánek plul k Červené Lhotě, ale více si ve filmu z roku 1973 zahrál Sychrov. Tak třeba za Marií Rosůlkovou nesoucí do zámku panu králi kouzelného úhoře se otevřel park a zcela zřetelně se vzadu objevila oranžérie. Nebo kde oplakávala princezna Jorga Kotrbová mrtvého Jiříka? Ve zdejší kapli.

Z novějších pohádek se tu, k sekvencím na zámku Žleby, natáčela Nejkrásnější hádanka v roce 2008.

Ve Smyczekově komedii Sedm hladových z roku 1988 o odtučňovacím zařízení si vstup do tohoto léčebného zařízení zahrála zadní brána zámeckého parku.

Pro část záběrů si Sychrov zvolili do komediálního horroru Strašidlo cantervillské v hlavní roli s Jiřím Bartoškou a Jiřinou Bohdalovou.

Přijeli sem i tvůrci česko-německého seriálu Dobrodružství kriminalistiky, kdy v díle Střela evokovalo okolí Anglii v roce 1928. Jana Maciuchová se tu na koni proháněla parkem a hezky je vidět i vodárenský věž.