Přestože prezident Miloš Zeman prohlásil, že Jiřímu Kajínkovi udělí milost po svém návratu z Číny, nikde nespecifikoval, kdy to přesně bude. Novinářské štáby i přenosové vozy tak bivakují na parkovišti před Věznicí Rýnovice. Už od minulého čtvrtka. Záchod s umyvadlem mají u návštěvní místnosti v budově u vstupu…

Zjevně se tak nechtějí spolehnout na tvrzení mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka, že dá včas vědět, až bude milost podepsána. Takže něco je hodně ale hodně špatně… Minimálně tři věci.

A jako první určitě nebude honba médií jen za senzací a prvenstvím… protože tu není jen bulvár a komerční televize. Jsou tu také veřejnoprávní ČTK, Česká televize i rozhlas. A ty, jak je jistě všem známo, platíme my všichni. Z daní a televizních a rozhlasových poplatků.

Za další je pohled lidí na novináře. Hovoří záběry na unavené žurnalisty sedící (ti prozíravější si přivezli fešnou výbavu) v kempinkových křesílkách či ležící na dece v kufru otevřeného auta o prestižním zaměstnání, které se řadí podle statistik do TOP desítky?

Do třetice všeho zlého je nulová důvěra ve včasné vyjádření Hradu, aby všichni bez obtíží dojeli na místo.

Má to přece jen ale jedno pozitivum. Cech novinářský se sblížil… mají čas si popovídat… lidsky. Nejsou to totiž žádné hyeny.

Věznice RýnoviceZdroj: Deník/Petr ZbranekI my máme na místě průběžně své reportéry. Kdy se zelené dveře vedoucí prezidentem omilostněného Jiřího Kajínka na svobodu otevřou? Čtěte ZDE v on-line zpravodajstí