Kouřit se prostě nebude, „každej pingl" bude mít vedle pípy pokladnu elektronických tržeb,  všichni se ostříhaj podle jednotného vzorce… ne, ne o stříháni už ani slovo. Se zlou bych se potázala, stejně tak jako s tím zákazem kouření (upozorňuji, že pět let nekouřím a jsem tomu ráda).

Na festivalu Hočiovky se kouř dal krájet, že ani foťák nechtěl zaostřit a ne jedna kadeřnice by si tu povzdechla, jaká pěkná páča někteří chlapi dodnes na hlavě nosí.

Ve smíchovském sklípku to v sobotu prostě vřelo, texty písniček byly ostré jak břitva a pívo, téměř dvakrát levnější než sodovka, teklo proudem. Stačilo jen cinknout mincemi o misku a bylo nalito.

Běžím se po schodech nahoru na ulici na pár minut nalokat mrazivého ale čerstvého vzduchu. Poletující vločky se usazují na šále načichlé kouřem a mění se ne příliš voňavý odér. Ale co, všechno oblečení půjde do pračky, s tím vědomím nikotinového parfému jsem mezi „pražské undergroundové máničky" na jejich lednový festival šla… Najednou mi v uších zazní část odpoledního projevu…  „Chtěl jsem si dát pivo s kamarády, ale vláda mi to znemožnila…" Že nevíte kterého? Stačí si tuhle přímou řeč zkopírovat do google…  a poslechnout.

Jednotlivé části tohoto textu dostávají však konkrétnější rozměr při implementaci na vlastní situaci třeba přímo v našem regionu.

Kmeny a klany vzpínající se režimu a uniformitě byly vždy pro vládnoucí garnituru nebezpečné a nežádoucí. Bylo třeba je „zaříznout" hned v zárodku, aby moc nezesílily a nevystrčily pořádně růžky. Nesoucí se na vlně národní nespokojenosti by mohly být jejich myšlenky spouštěčem revolty.  Ještě před pár roky těžkooděnci honili muzikanty z kapely Ortel a jejich příznivce, dnes si odnesli body ze Slavíka a  v dubnu koncertují v libereckém Domě kultury.

Všechno do sebe zapadá, že? Nebo  se mi to jen zdá?

Co jsou Hočiovky?
Na festivalu Hočiovky (putovní každoroční narozeninová akce) se scházejí undergroundové kapely již pravidelně dvacet sedm let. Vesměs jde o tytéž, které se prezentují na listopadových koncertech proti komunismu. Tzv. pražské máničky honili za komunismu aparátčíci a jejich koncerty nebyly oficiální. Od šedesátých let prostě dlouhé vlasy znamenaly jasné stigma. A ti lidé díky tomu drželi pohromadě. A drží dodnes.