Tento týden za svůj čin převzali policisté Tomáš Horáček a Luboš Fotr ocenění z rukou krajského policejního ředitele Vladislava Husáka i hejtmana Martina Půty. Jak vlastně zásah pomocí defibrilátorů, jimiž jsou policisté „vyzbrojeni" od letošního března, probíhal, jsme se zeptali Tomáše Horáčka.

Jak rychle jste byli na místě a co se dělo pak?

Na místě jsme byli za necelou minutu. Nejdůležitější pro nás bylo vědět, kde přesně se muž nachází. Naštěstí už na nás čekal jeho bratr. Muž ležel na zahradě a jeho švagrová se mu snažila pomoci, tak jsem ji vystřídal v nepřímé srdeční masáži a kolega zatím chystal defibrilátor. Každá sekunda byla drahocenná.

Jak se s defibrilátorem pracuje? Nebáli jste se jej použít?

Je to skvělá věc, protože na vás mluví, takže i v té stresové situaci vám hrozně pomůže. Řekne vám, kdy se nemáte zraněného dotýkat, vyhodnotí stav pacienta, kdy dát další výboj a dokonce vás navede, kam umístit elektrody.

Kdy přijela zdravotní záchranná služba?

Přijeli za pět, šest minut. Výhodou je, že naše defibrilátory a jejich jsou kompatibilní, takže stačilo přehodit konektor. Střídali jsme se pak v masáži. Trvalo to přes padesát minut. Pak doktor rozhodl, že muže převezou do nemocnice.

Zajímáte se, jak na to zachráněný muž je?

Ještě není vyhráno, ale poslední informace máme, že se jeho stav zlepšuje.

Ještě než jste defibrilátory dostali, ocitli jste se v situaci, kdy jste jej potřebovali?

Už se to stalo. Dříve jsme ale k případům, kdy byl potřeba, ani nejezdili. Teď nás posílají na místa, na která má záchranka delší časový dojezd, což se týká zrovna Mimoňska. Také máme mnohem rychlejší auta.

Týmová práce

Oběma policistům osobně poděkovala i operátorka Zdravotnické záchranné služby Šárka Kalinová, která policisty naváděla. „Tohle byla ukázka úžasné týmové práce, která víceméně začíná u nás a začala nabráním výzvy mého kolegy, který prováděl první pomoc s rodinou. Systém dvoustupňového řízení a nové technologie nám umožňují ve velmi krátké době, kdy nejde ani o minuty, ale o vteřiny rozjet takovouto akci a tomu člověku co nejdříve pomoci," uvedla Kalinová.

V momentě, kdy tuto informace předala, viděla na mapě dispečinku policejní hlídku, jak rychle míří na místo a byli tam do minuty, což bylo dle jejích slov úžasné.