Chvilka nepozornosti zavinila karambol se sedmi zraněnými. Kritický okamžik začal v momentě, kdy řidička Škody Fabia, jedoucí od Železného Brodu na Turnov, se rozhodla poblíž autobusové zastávky auto otočit a jet do opačného směru. Ve chvíli, kdy se otáčela, vyjel od Turnova ze zatáčky řidič se Škodou Superb.

„Když řidičku s Fabií uviděl ve svém jízdním pruhu, začal prudce brzdit a dostal se do protisměru," popsala policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová s tím, v ten moment přijížděl od Železného Brodu Hyundai. Auta se čelně střetla v důsledku čehož byl Hyundai dále odražen pár metrů dozadu, kde dále auto narazilo do dvou za ním jedoucích cyklistů. Škodá Fabie zůstala bez poškození stát.

VRTULNÍKY ODLETĚLY S TĚŽCE ZRANĚNÝMI

Nikdo ze zraněných podle mluvčího záchranné služby Michaela Georgieva nebyl v ohrožení života. „Utrpěli hlavně zranění břicha, hrudníku a dolních končetin," řekl Georgiev. Sanitky je přepravily do pěti nemocnic. Pro řidiče Superbu a pasažéra z Hyundai přiletěl vrtulník. „Letecky jsme transportovali jednoho těžce zraněného na traumacentrum do Liberce a dalšího na traumacentrum do Hradce Králové. Třetího těžce zraněného vezla sanita do Prahy. Lehce zraněné jsme dopravili do nemocnic v Jablonci a Turnově," uvedl Georgiev.

Oba cyklisty ošetřili v turnovské nemocnici, odkud je lékaři následně propustili do domácího léčení. „Policisté provedli u cyklistů a řidiče vozidla Hyundai orientační dechové zkoušky na alkohol, které byly ve všech případech negativní," doplnila Šrýtrová s tím, že kvůli těžkému zranění druhého řidiče lékaři následně provedli odběr krve.

SILNICE BYLA NA NĚKOLIK HODIN UZAVŘENA

Na místě nehody, která se stala hodinu po poledni, zasahovali i hasiči, kteří vyprostili z auta jednoho zraněného. Zajistili také vozidla proti vzniku požáru a zasypali uniklé provozní kapaliny. Silnice byla na několik hodin uzavřena.

„Než byl na silnici obnoven provoz, hasiči navijákem rychlého zásahového automobilu odtáhli na stranu jeden z havarovaných vozů a silnici uklidili od střepů a plastových částí," dodala krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.