Jedním z prvních výjezdů v poslední den v roce 2013 byla dopravní nehoda dodávky. "Ta v ranních hodinách skončila na boku na silnici R35 před sjezdem na Jeřmanice ve směru na Turnov. Řidič naštěstí vyvázl bez zranění," informovala mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Další dvě nehody se v dopoledních hodinách staly na Semilsku.  V obci Lhota narazil osobní automobil Škoda Favorit do vzrostlého stromu. O několik minut později se tu srazil jiný automobil s traktorem. "Vozidlo skončilo po nehodě v příkopu, ze kterého ho dostal jeřáb semilských profesionálních hasičů. I tyto dvě nehody se obešly bez zranění," upřesnila Štrauchová.

Rušno bylo i samotném v Liberci.  Krátce po půl osmé večerní se na tísňovou linku obrátili lidé s informací, že v liberecké ulici Partyzánská hoří strom od "balónku štěstí." Ten do výšky pěti metrů zavál vítr a způsobil požár. Naštěstí ale velký nebyl. "Majitelům se ho podařilo uhasit už před příjezdem naší jednotky," dodala Štrauchová. Další výjezd následoval o více jak hodinu později. Sedm minut před jednadvacátou hodinou vyjížděli liberečtí profesionální hasiči k vážné dopravní nehodě, která se stala v Alšově ulici. Řidič osobního automobilu Ford Escort zde z dosud neznámých důvodů havaroval a se svým autem narazil do stromu. Ve vraku automobilu zůstal řidič zaklíněný. Přivolaní hasiči ho tak za použití hydraulického zařízení z automobilu vyprostili a následně předali záchranářům. Ošklivá nehoda si podle mluvčí hasičů vyžádala i únik provozních kapalin. Zasahující hasiči ho zasypali sorbentem a následně osvětlováním místa nehody vypomohli policistům při jejím vyšetřování.

Výjezdy hasičů na Nový rok

Čtyři požáry, dvakrát technická pomoc a jedna záchrana zvířete. Taková je bilance zásahů krajských hasičů během prvních osmi hodin nového roku v Libereckém kraji. 

Rekreační chata shořela pár minut po půlnoci v Lesní ulici v Doksech. S požárem, který se nancházel ve třetí fázi svého rozvoje, vyjely bojovat tři hasičské jednotky. "Hasiči z objektu vynesli nádobu s hořlavou kapalinou a 2 kg PB lahev. Po dohašení požáru se jednotky vrátily na základnu kolem půl třetí ráno," doplnila Štrauchová. Co požár způsobilo a jaká při něm  vznikla škoda, je nyní v šetření. 

Kromě požárů a dopravních nehod zasahovali hasiči i v Kryštofově Údolí, kde po půl jedné hodině ranní zachraňovali psa z jímky. Na jeho záchraně se kromě libereckých profíků podíleli i místní dobrovolní hasiči. "Aby se hasiči k německému ovčákovi vůbec dostali, museli nejprve zvětšit vstupní otvoro velikosti 20x20 cm. Použili k tomu bourací kladivo a další nástroje. Prosekat díru mezi žulovými kameny do železobetonové jímky bylo velmi náročné, ale hasičům se to nakonec podařilo. Do otvoru poté postavili žebřík a pejska, který zůstal uvnitř stát na jedné z rour, zachránili," popsala zásah Štrauchová.

Profesionální hasiči z Jilemnice a jejich dobrovolní kolegové z Horky u Staré Paky zasahovali krátce před půl druhou hodinou ranní u požáru odpadu ze zábavní pyrotechniky na jedné z křižovatek v Horce u Staré Paky. Drobný požár zlikvidovali hasiči jedním vodním proudem.