Atletická hala a stadion, městská sportovní hala a plavecký bazén, Sauna Sport i areál volnočasových aktivit, městský zimní stadion nebo fotbalový stadion mají jednoho správce, Sport Jablonec s.r.o. v čele s jednatelem Milanem Maturou. I díky těmto zařízením mají Jablonečané kde sportovat. Ale jejich údržba, jak potvrdil Milan Matura, každoročně něco stojí.

Léto je obdobím rekonstrukcí a oprav, platilo to také pro vaše sportoviště?

Ano, letní měsíce pro nás byly jedny z nejtěžších. Ve městě probíhala rekonstrukce teplárenské soustavy, která se dotkla i zimního stadionu. Tam se stále kope právě kvůli přivedení plynu. A navíc se nám také po letech podařilo na zimním stadionu zajistit rekonstrukci nosních prvků stropního pláště.

A co se změní v bazénu?

Tam byla v jednu chvíli velká rozpracovanost hlavně ve strojovně. Řešili jsme také parní sauny, většinou se tedy jedná o přechod starých provozů na nové technologie, jejichž zaběhnutí si ještě vyžádá nějaký čas. Občané to asi ani nepostřehnou. Ale třeba parní sauny musíme dovybavit novou automatikou.

Změnil se také vstupní prostor plaveckého bazénu…

Ano, rekonstrukce vstupní haly a recepce dopadla báječně. Podařilo se nám skloubit veškeré profese a uvést do provozu třeba počítačovou síť, dokončili jsme konečně rekonstrukci softwaru na objednávání a na poskytování slev v rámci různých akcí. To až doposud záleželo na dobré paměti recepčních a na ruční technologii. A nás, jako správce zařízení, vždycky těší, když tyto akce obyvatelé Jablonce využívají co nejvíce.

V bazénu by prý mělo být méně baktérií…

Ano, nainstalovali jsme ultrafialové lampy na snížení baktérií ve vířivce a dětském bazénu. V budoucnu jimi chceme vybavit i pětadvacetimetrový bazén. Ten ale, co se týče hygieny, je na tom nejlépe a lampy zatím nejsou vůbec nutné.

Spravujete ještě Městskou sportovní halu a další zařízení. I těch se něco dělo?

V městské hale jsme rekonstruovaly část kuchyňského zařízení, které už také volalo po modernizaci, protože musí odpovídat přísným hygienickým požadavkům. Jinak všude probíhala standardní běžná údržba.

Ještě nějaké ze sportovišť, které spravujete, volá aktuálně po rekonstrukci?

Ano, ještě chceme dokončit rekonstrukci skate parku, kde řešíme problémy s hlukem. Jednáme s městem o dovybavení hlukovými stěnami, protože je to provoz náročný na hlukovou zátěž hlavně pro obyvatelé domů v okolí. Ve skate parku chceme také dokončit opravu lezecké stěny hlavně zase z hlediska hlukové zátěže. Všude musíme dodržovat hygienické normy. Léto je pro nás hlavně obdobím oprav a rekonstrukcí.