„Do Jablonce přijela kategorie mladších žáků. Za náš pořadatelský klub VV Florbal Jablonec nastoupila rezerva, ze které potom získáváme hráče do užšího výběru. Turnaj se hraje systémem tři hráči v poli a jeden brankář," uvedl za pořadatele Lukáš Javůrek, trenér a místopředseda klubu. Turnaje se zúčastnili hráči z Nového Boru, dvě mužstva z Liberce, jedno z České Lípy a jeden tým za domácí. Jedná se o další z oblíbených florbalových turnajů pro mládež v rámci dlouhodobé soutěže.

Je to jednodenní akce, na které se nerozdávají medaile, ale kluci si hlavně pořádně zahrají a poznají, jak jsou na tom soupeři. Tuto soutěž hrají děti narozené v letech 2004 a 2005. Nevede se kanadské bodování ani tabulka. „Česká florbalová unie nechce, aby se děti příliš zaobíraly výsledky zápasů a kluby se snaží o budování týmového ducha. Výsledky v této kategorii vůbec nejsou podstatné," připomenul pořadatel.

DOMÁCÍM SE DAŘILO

Každý z účastníků jeden takový turnaj pořádá. A jak si teď vedli Jablonečtí?

„Našim se překvapivě dařilo. Zvítězili nad týmem FBC Stadion Nový Bor Bobři 10:4, remizovali pak s FBC Liberec pink 9:9 a s FBC Liberec purple 8:8. I když někteří hráli soutěž poprvé a pro některé to byl i jejich první zápas, ukázali se jako šikovný mančaft. Trochu jsme se připravovali na to, že budeme prohrávat, ale opak byl pravdou, uvedl trenér. Za uplynulá tři kola už zvládli devět zápasů," uvedl místopředseda klubu Lukáš Javůrek.

CHYBÍ SPORTOVNÍ HALA

Jablonecké florbalisty čeká za čtrnáct dnů další turnaj, tentokrát v Liberci. Zájem o florbal mezi mládeží trvá, i když, jak řekl Lukáš Javůrek: „Mohlo by to být lepší." Kdyby tomu tak ale bylo, vidí problém ve sportovní hale. Další, podle florbalistů, ve městě chybí. „Asi bychom je neměli kam dát, kde s nimi trénovat. Náš klub upustil od preferování florbalu mužů a rozhodli jsme se věnovat se hlavně mládeži. S počtem mládeže jsme spokojení, nestěžujeme si. I když už to zase není takové zlaté období, jako to bylo před pěti lety, když florbal v Jablonci začínal," zavzpomínal na začátky Lukáš Javůrek.

A jak jsou na tom v klubu s trenéry? „Je málo takových lidí, kteří se chtějí mládeži věnovat ve volném čase a skoro zadarmo," připomenul místopředseda. V klubu teď mládež trénuje pod vedením Lukáše Javůrka, Michala Krále, Pavla Šnajdra, Jana Havla, Lukáše Jarolímka a Zbyňka Hujera.

O VÍKENDU ZASE HRAJÍ

Na otázku, co ještě podle Lukáše Javůrka chybí sportu v Jablonci, odpověděl jasně: „Jablonec není líné město a subjektů, které potřebují halu, je hodně, florbalisté, házenkáři, volejbalisté, ale i basketbalistky, gymnastky a další sportovní odvětví. Největší problém je tedy chybějící prostory k trénování. Když se vám sejde třicet dětí v tělocvičně základní školy, je to dost náročné. Snad vysvitne naděje a další haly se dočkáme."

Další turnaj, tentokrát v kategorii elévů (ročníky 2006 a 2007) pořádají Jablonečtí v neděli 13. listopadu od 9 hodin opět v hale.