Trenérku Danu Jandovou jsme zastihli po delší době na jablonecké Střelnici. Ale opět jen pár hodin před odjezdem na další atletický podnik. Její diář je nabitý a úspěchy jejich svěřenkyň a svěřenců stále lepší a lepší.

NASKOČILA VÝBORNĚ!

Od prvního ledna letošního roku působí totiž v nové funkci. Stala se sekčním trenérem překážkářů do devatenácti let. „Myslím, že jsem se v ní docela rychle chytila. Hned druhého ledna jsme uspořádali první testovací sraz mladých, nadějných překážkářů do devatenácti let. Mám pocit, že mne vzali a to je důležité. Pak následoval druhý sraz a soustředění ve Španělsku. A právě někteří z jeho účastníků se probojovali na evropské i světové akce, jako bylo Mistrovství světa do sedmnácti let v Nairobi a na Mistrovství do třiadvaceti let v Bydhošti,“ vylíčila svůj post úspěšná jablonecká trenérka. A za pár hodin ji už čekal odlet na juniorské Mistrovství Evropy do Grosseta.

V NAIROBI NECHYBĚLI

Dana Jandová se věnuje přípravě překážkářů z celé republiky. A v Nairobi reprezentovala Českou republiku také její svěřenkyně Markéta Štolová, která se probojovala až do finále, kde získala šesté místo. A celkově česká reprezentace obsadila, díky zlatu čtvrtkařky Malíkové, 14. pozici mezi 28 medailovými výpravami.

STÁLE JE NA CESTÁCH

„Doma se moc neohřeju, kytky, chudinky, vadnou. Je to docela složité. Od půlky června jsem vlastně nastěhovaná v jedné cestovní tašce. Byla jsem na Olympiádě mládeže v Brně, pak jsem se přemístila do Nymburka. A pak jsme odcestovaly se Zuzkou Hejnovou na Diamantovou ligu.

ZUZKA SE JEŠTĚ ZLEPŠILA

A její svěřenkyně, nejlepší česká překážkářka, jí udělala velkou radost. Dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová poprvé v sezoně vyhrála závod na mítinku Diamantové ligy. V Rabatu zvítězila ve svém nejlepším letošním čase 54,22 sekundy. V závěru odrazila nápor mohutně finišující Jamajčanky Janieve Russellové a vylepšila si letošní maximum o 28 setin sekundy.
Dovolená Danu Jandovou žádná nečeká. Doma strávila tři dny a vyrazila na Mistrovství Evropy juniorů do devatenácti let, do italského Grosseta. I tam se česká atletika vyznamenala, když mezi kladivářkami byla nejlepší Kateřina Skypalová a odvezla si zlatou medaili. Stadionem zazněla hymna a všichni čeští účastníci si ji s chutí také zazpívali.

A TEĎ MÍŘÍ DO LONDÝNA

Atletická sezóna ani zdaleka nekončí. V Jablonci si Dana Jandová pobude jen pár dnů a vydá se na Mistrovství světa do Londýna. Světový šampionát v atletice se uskuteční ve dnech 4.- 13. srpna na Olympijském stadionu. „Letos dovolená nebude. Ale moje práce mě velmi naplňuje. A tím, že od května do mé skupiny přibyla ještě Zuzka Hejnová, tak se to ještě všechno víc zúročilo. Pro mládež jsem připravila prázdninový tréninkový plán. Musím další plány hodně promyslet, jak je všechny skloubit,“ zamyslela se trenérka.

VYCHOVÁ DALŠÍ BORCE

Do italského Grosseta s ní odjel také nadějný jablonecký tyčkař Dan Bárta, který, jak říká Dana Jandová, má velmi dobře našlápnuto mezi českou špičku. Ve své skupině má také velkou naději atletiky Terezu Vokálovou a její sestru Leonu a ještě další, kteří se na mistrovství republiky umístili velmi dobře. „Terezka se ve Španělsku zranila, tak nemohla splnit limit na mistrovství Evropy. Ale, jak jsem koukala na tabulky, letos by určitě měla na medailovou pozici. To je škoda, ale nedá se nic dělat. Úraz se jí nestal při tréninku nebo závodu. Spadla ze schodů, měla tři neděle sádru a to se dohání jen velmi těžko. Ale zranění se nevyhýbají ani atletům,“ zalitovala Dana Jandová.

JAK DOPADNE NA SVĚTĚ?

Prioritou příštích dnů je pro ni Zuzana Hejnová. Ta, jak trenérka potvrdila, má stadion v Londýně velmi ráda a těší se tam.
Jablonečtí milovníci atletiky se mohou těšit na domácí borce brzy doma. Už 22. srpna se koná Mladá Evropa. Závodit bude celá skupina Dany Jandové. Na Střelnici se představí budou k vidění ti nejlepší.