Na víc jak šedesát dětí od osmi do čtrnácti let čekal bohatý program. Začínaly už ve čtvrt na osm rozcvičkou. Dopoledne pak pokračovaly prvním blokem, tedy tréninkem. A také na ně čekala i jiná sportovní aktivita, která s judem nesouvisí. „Vyzkoušeli si horolezectví, fotbal, rugby a děvčata také tanec,“ popsal dopolední část dne předseda oddílu. Odpoledne pak pokračovali druhým tréninkovým blokem nebo se vydali na delší cyklovýlet po Jizerských horách.

OD RÁNA BYLI VENKU

„Nepršelo nám, tatami máme venku, takže účastníci byli celý den venku. Soustředění je přípravou na pravidelné tréninky, které vypuknou od září a také na první závody,“ připomenul Michael Man.

Zájem o judo je stále.
Judo Klub nikde nechybí, vozí medaile a má šampiony

A na první závody vyrazí mladí jablonečtí judisté hned po prázdninách. Začínají od už od osmi let. „Zúčastní se regionálních závodů, pojedou na Polabskou ligu. Další je čekají v Liberci. A vlastně není týden, kdy by nemohli závodit. Důležité ale taky je, abychom závody pokryli trenérsky,“ uvedl předseda oddílu. Zdůraznil také, že začátek sezóny je vždy velmi důležitý.

MUSÍ ZAČÍT CO NEJLÉPE

„Nejsme výjimka, každý oddíl to tak plánuje, aby se děti motivovaly na celou sezónu. Starší závodníky čeká už v polovině září velký závod v Brně, kde se zúčastní celostátního Českého poháru. Dorostenci jedou na konci měsíce na evropský turnaj do Varšavy,“ vyjmenoval první závody ve všech kategoriích Michael Man. Jablonecký Judo Klub se orientuje hlavně na děti a mládež. „Vedeme si dobře. Máme úspěšné závodníky. Důležité je, aby u juda zůstali co nejdéle. Naši závodníci se umísťují na závodech velmi dobře. Na to, že nejsme středisko a závodníkům se věnují dobrovolní trenéři, držíme stále krok s těmi nejlepšími v republice,“ uvedl Michael Man.

Judo z Jablonce
Judistům svitla opět naděje na halu

MÁME VELKÉ NADĚJE

Mezi jablonecké mládežnické naděje na tatami patří Šimon Roháček, Eliška Hýřová, Petr Blažek a další. „Eliška a Šimon vozí nejvíce medailí. Ale úspěšných závodníků máme víc. Dorostenců a juniorů máme méně, protože nám pak odejdou na střední školy a někteří třeba pokračují v jiných klubech,“ pokračoval předseda.

NEJLEPŠÍ JE MATYÁŠ

K nejlepším a nejúspěšnějším patří už deset let určitě Matyáš Sobota, kterému se dařilo od nejmladší kategorie. Teď ale také mění školu a bude záležet na něm, jestli u juda vydrží a jestli to dovede skloubit se studijními požadavky a dalšími plány..

PŘIVEDLA JE OLYMPIÁDA

I jablonečtí judisté pocítili zvýšení členské základy po úspěchu olympionika Krpálka. „Bude záležet jen na nich, zda vydrží. Větší zájem o judo určitě je,“ potvrdil Michael Man. A také jablonecký klub se potýká s financemi. Bez dotací by se neobešel. „Město Jablonec nás velmi podporuje. Má i zájem postavit nám a podobným sportům halu v areálu Střelnice,“ dodal předseda.