Domácí borci k zápasu navíc nastupovali v hodně obměněné sestavě, když z podzimního základu chyběli hned čtyři hráči – Ondřej Heinl, Mrklas, Sluka a Dohnal. Navíc jedno místo v sestavě, se kterým trenér počítal pro Matka, zůstalo neobsazeno.

Přesto Pragováci nenechali nikoho na pochybách, kdo bude na domácí palubovce pánem. Po šesti minutách vedli 3:1 a po necelé čtvrthodině 7:4. Poté se jejich brankostroj na třináct minut odmlčel. Když nedokázali proměnit ani ty nejvyloženější příležitosti, tak se soupeř osmělil a vyrovnal na 7:7. V závěrečných čtyřech minutách prvního poločasu Pragováci opět zabrali a dvěma brankami Svobody, po jedné Novotného a Hány odskočili na 11:8, čímž si zajistili klidnou přestávku.

Stejně jako v úvodu utkání, i na začátku druhého poločasu zavelel dvěma brankami k mohutnému nástupu domácích Žák. Ten hrál s velkým přehledem a nebývale aktivně. K němu se přidali opět Novotný a Hána a po deseti minutách to bylo již 16:9. Za dalších sedm minut 20:10 a to se již do hry zapojili i Janeček, Trejbal a Nehasil.
Největší taktickou chybou hostí bylo úporné osobní bránění Michala Heinla, který si sice příliš nevylepšil osobní střeleckou statistiku, ale nebývale se otevřely střelecké možnosti pro další jeho spoluhráče.

Toho ve druhém poločase maximálně využil především Svoboda a domácí vedli pět minut před koncem již o hrozivých čtrnáct branek 28:14. Závěrečnou honbou za třicítkou však poněkud ztratili koncentraci, zapomněli na bránění a umožnili hostům korigování na závěrečných 29:17.

Hosté přijeli se snahou nedostat velký příděl, proto všemi prostředky, zejména dlouhou rozehrávkou, zdržovali hru, což jim rozhodčí tolerovali. Postupně však ztráceli kontrolu nad svým chováním, což vyvrcholilo diskvalifikací Trampoty. Další hráči, včetně trenéra, dokončili utkání jen díky náhlé hluchotě a benevolenci rozhodčích.
Většina domácích hráčů naproti tomu odvedla velmi dobrý, kolektivní výkon, podtržený výkonem gólmana Kysely a tradičně dirigentskými schopnostmi Dědečka ml. Nepřítomnost dvou tradičních pivotů trochu překvapivě využil ke zviditelnění víc Janeček, než Šmika. Jinak zcela zasloužené výrazné vítězství Pragováků.

„Jsem rád, že hráči, kteří k utkání nastoupili, zvládli personální oslabení týmu, se kterým jsme částečně počítali, ale které nás v podobě zranění a dlouhodobého výpadku Ondry Heinla těsně před začátkem soutěže také zaskočilo. Věřím, že se další hráči postupně do týmu vrátí, neboť toto vítězství, byť výrazné a příjemné, v žádném případě nelze přecenit,“ říká trenér Dědeček.

„Most nebyl týmem, který by nás výrazněji prověřil. Čekají nás tři kola, která ukáží, jak na tom ve skutečnosti jsme. Hned příští týden jedeme do Boleslavi, které doslova teče do bot a bojuje o přežití v soutěži, poté doma hostíme Kolín, který nás jako jediný na podzim výrazněji přehrál a následně absolvujeme regionální derby v Ústí nad Labem. Pokud se nám podaří získat nějaké body z těchto utkání, budeme moci být teprve spokojeni,“ nastínil zkušený trenér Jablonce.

ELP Jablonec – Baník Most 29:17 (11:8)
Sestava a branky ELP: Kysela, Hlinka – Svoboda a Hána po 6, Žák 5, Novotný 4, Janeček, M. Heinl a Nehasil po 2, Dědeček a Šatava po 1, Trejbal a Šmika. Sedmičky: 0:4 (2), vyloučení 4:2 + D. Rozhodčí: Semerád a Vlk z Pardubic.