Těch na evropský šampionát míří hned třináct. V elitních kategoriích budou český triatlon reprezentovat Helena Erbenová z Jablonce, Hana Kolářová a Jan Kubíček.

Česká výprava chce v Haagu navázat na medailové úspěchy Karla Zadáka z minulých let a vše nasvědčuje tomu, že tyto cíle vůbec nejsou nereálné. Největší medailová želízka v elitních kategoriích Jan Kubíček a Helena Erbenová jsou totiž ve skvělé formě.

Oba vyhráli dva závody Českého poháru Xterra a jsou i mistry republiky. Erbenová svou vynikající připravenost navíc ukázala ve Francii, kde o víkendu suverénně ovládla závod Světového poháru.

Na triatlety čeká kilometr plavání a hromadný start bude na pláži. Oceán a jeho velké vlny při teplotě vody kolem 18 stupňů nedají závodníkům nic zadarmo. Trať horského kola měří 26 kilometrů. Ve třech okruzích se pojede téměř polovina na pláži. Technické pasáže přijdou na řadu v dunách, kde budou triatlonisté čelit strmým kopcům, dlouhým schodům a měkkému písku. Závěrečný devět kilometrů dlouhý běh bude v dunách a na pláži, kde nebude chybět několik prudkých výběhů.

Kromě Kubíčka a Erbenové bude Českou republiku v elitních kategoriích reprezentovat ještě Hana Kolářová, v kategorii do 23 let pak Jonáš Vojtěch, Filip Lužný a Matěj Plzák. Z juniorů Lucie Materová, Petr Šulc a Vojtěch Schneider. Ve svých věkových kategoriích pak budou náročnou trať zdolávat Tomáš Eberl, Jiří Foltys, Kamil Schneider a Pavel Santo.

„Pro všechny účastníky bude tento závod generálkou na Mistrovství světa v Xterra v roce 2013. Proto je určitě dobře, že česká výprava bude mít v Haagu takhle početné zastoupení. Naděje na medaili určitě je a není malá, ale raději nebudu nic tipovat, abych něco nezakřikla," řekla k závodu v Nizozemsku koordinátorka reprezentace Eva Potůčková. (vp)