Po dojezdu do cíle plakala štěstím a hned volala svému bývalému trenérovi Jindřichu Šikolovi. „Pořád nevím, co říct. Když začnu, tak se rozbrečím a nedostanu ze sebe vůbec nic,“ popisovala Davidová, jež před sebe na slovinské trati pustila jen vítěznou Juliji Džymovou z Ukrajiny a Moniku Hojniszovou z Polska. Na rozdíl od slz po zpackaném závodě štafet, kde chybovala na střelnici a musela na dvě trestná kola, to byly po individuálním závodě slzy štěstí. „Co závod, to slzy,“ vydechla Markéta.

V horské obci Janov nad Nisou, kde má Markéta Davidová svůj domov, to v té chvíli vřelo. Sledování sportovního kanálu tu jasně vedlo nad seriály. „Markétu znám od malička. Už poprvé, když jsem ji viděl v televizi, jsem cítil nervozitu. Ve čtvrtek to ale byla euforie a štěstí, že tu holku znám. A navíc zůstává pořád stejná,“ popsal jeden z kamarádů Markéty Davidové.

Zleva: Monika Hojniszová, Julija Džymová, Markéta Davidová
Životní úspěch Davidové. Na úvod Světového poháru získala medaili

„Děti jsme ke sportu vedli, vždyť jsem sportoval já i manželka. Ale že to dotáhne na takovou špičkovou úroveň, to jsem netušil,“ usmál se hrdý otec Daniel David, jinak starosta Janova. Lidé, kteří ho potkávají na úřadu i na ulici, mu gratulují. „A já jim říkám, že gratulovat musí jinde,“ dodal. Na běžky se Markéta postavila už jako malinká. „Měli jsme tu oddíl běžeckého lyžování, který vedl Karel Soukal, otec biatlonové hvězdy Gábiny Koukalové. Zároveň řediteloval i na zdejší základní škole,“ popsal Daniel David.

Kdo chce dělat biatlon, musí nejdříve zvládnout běh. „Pamatuji si ji jako malého špunta. Už tehdy mě na okruhu v lesích nad Janovem předjížděla. A vídám ji tam dodnes,“ ukazuje do svahů 58letá Marie. Zatímco první krůčky a bruslení na běžkách absolvovala Markéta v Janově, za studiem jezdila do Jablonce. „Pamatuji si na ni, byla nejen sportovně založená, ale i výtvarně nadaná,“ vzpomněla si někdejší Markétina třídní učitelka Iva Vacková ze ZŠ Arbesova.

Babybox. Ilustrační foto.
Do babyboxu v Turnově odložili holčičku. Dostala jméno Světlana

Po páté třídě přeskočila do víceletého gymnázia U Balvanu v Jablonci. „Byla to šikovná holka. Obdivuji ji, protože dokázala skloubit studium a vrcholový sport. Vždyť Markéta patřila ve své věkové kategorii ke špičce už v době, kdy navštěvovala poslední ročníky gymnázia,“ řekl ředitel Jiří Kozlovský.

Někdejší třídní profesor Julius Krupčík připomněl, že Markéta patřila mezi průměrné žáky. „Ničím nevybočovala, kromě sportu nevynikala,“ popsal. I jeho ale samozřejmě těší, kam to jeho bývalá studentka dotáhla. „Po tom, co se jí v Pokljuce nepovedla štafeta, je třetí místo naprostou bombou. A věřím, že z ní bude druhá Gábina Koukalová, myslím tedy výsledkově,“ doplnil Krupčík.

Školní družina. Ilustrační snímek.
Novou družinu v Jablonci otevřou v lednu. Stála přes 10 milionů korun

Program biatlonové reprezentace je nabitý a Markéta se tak domů dostane zřejmě až 23. prosince večer. A to si jí rodiče moc neužijí. Na Štědrý den totiž dodržuje každoroční rituál. „Celý Štědrý den je u koní,“ zmínil další lásku své dcery bývalý hráč basketbalu. Ostatně, stačí se podívat na sociální sítě. Markéta ráda fotografuje. Koně i svět z koňského hřbetu. Zvířata miluje, dokonce se o nich učí, a to v oboru Rehabilitace a asistenční práce se zvířaty na České zemědělské univerzitě v Praze.