Z kopce sviští až stokilometrovou rychlostí. Za patami se jim nepráší, za to jim od rukou létají jiskry. Řeč je o longboardistech, kteří se v těchto dnech utkají v mezinárodním závodě Kozákov Challenge. Na trase o délce 2,5 kilometru, se rozhodne o vítězi již zítra.

Elitního závodu se účastní odvážlivci ze sedmadvaceti zemí. „Závodníci zcela naplnili kapacitu dvou seti účastníků,” uvádí během probíhajících kvalifikací organizátorka Valérie Vitoušová. Přestože akci připravuje, o závodění se připravit nedá. Elitní skupina nejlepších jezdců má své místo v hlavním závodě jisté. O ostatních se rozhodne dnes.

Finále závodu světové série horských kol ve fourcrossu, JBC 4X Revelations, proběhlo 15. července v bikeparku v Jablonci nad Nisou. Na snímku zprava Noel Niederberger a vítěz domácího závodu a zároveň celé letošní série, Tomáš Slavík.
FOTOGALERIE: Sjezdovce opět kraluje Slavík

Nejrychlejší závodníci trať doslova prolétnou za dvě minuty. „Je to nebezpečné. Někdy jedou rychlostí až stopět kilometrů v hodině. Zde se navíc střídají pasáže rychlé a technické,” vysvětluje Vitoušová a dodává, že sportovci musí stíhat regulovat rychlost i směr.

Adeptů na vítěze je hned několik. Mužská kategorie je poměrně vyrovnaná, českou nadějí je Václav Čvančara. U žen je jasným favoritem Emily Pross, která již dokázala zvítězit i mezi muži. Závodu se účastní i junioři, mezi nimi Lukáš Pleva. „Na longboardu jezdím šest let. V letošní sezóně jsem zatím druhý v České republice,“ říká Pleva. Na Kozákově závodí poprvé ale trať dobře zná, je dokonce jeho nejoblíbenější.

Jízda na longboardu je nebezpečný koníček. Mistry ve svém oboru můžete vidět na trati dnes i zítra.