Od kdy se orientačnímu běhu jako trenérka věnujete?

Trénování dětí se věnuji už od doby, kdy jsem začala učit. Vždycky jsem měla snahu zřídit při škole zájmový kroužek, a to se  zaměřením na orientační běh. Pro děti je určitě snazší prodloužit svoje aktivity ve škole, než za nimi někam dojíždět.

Kolik máte svěřenců?

Kroužky vznikly  dva. Na Gymnáziu Dr. Antona Randy, kde zároveň učím, je větší věkové rozpětí u dětí, a to  díky osmiletému studiu. Je to bezmála dvacet dětí. Druhý kroužek funguje při ZŠ Arbesova. Tam vznikly již dvě skupiny. Malé děti do třetí třídy a druhý kroužek dětí starších, celkem přes třicet dětí. Díky školám, které nám umožňují tyto aktivity a také díky  oddílu Tatran Jablonec a  jejich podpoře v závodní činnosti, se mohou děti orientačnímu běhu plně věnovat.

Jaké mají úspěchy?

Talentovaných dětí je v obou skupinách hodně. Nepatřím mezi trenéry, kterým by šlo zejména v tomto věku  jen o výkony. Děti by mělo trénování bavit a měly by se na něj těšit. Zároveň  tu vznikla  dobrá parta, která je důležitá i do budoucna, kdy kolikrát chtějí se sportováním přestat.

Kdy mají hlavní sezónu a jaké je čekají závody?

Určitě je nejvíc závodů na jaře  a na podzim,  sezóna pro děti vrcholí Mistrovstvím České republiky oblastních výběrů žactva. Určitě stojí za zmínku Mistrovství ČR v minulém roce, kde za Ještědskou oblast, která je plošně  větší než Liberecký kraj, startovalo pět družstev po osmi žácích a právě polovinu reprezentujících  tvořily děti z Jablonce. Určitě o našich ještě uslyšíme.

Jak moc je orientační běh náročný na čas?

Pokud chce být někdo dobrý, určitě tomu musí něco věnovat. I to platí v tomto sportu. Tréninky zejména pro starší jsou téměř každý den, o víkendech závody..

Kde a jak trénujete?

Samozřejmě v lese! Jedná se především o běžecký trénink , který je zatím prostoupen velkým množstvím her a samozřejmě také trénink orientace. Velký dík patří právě  oběma školám Arbesovce a Randovce, kde je zajištěné dobré zázemí pro trénování, zejména v zimě.