ELP Jablonec - Handball Liberec 29 : 23 (15:11)

Jablonec n.N. Jablonečtí házenkáři se v utkání 18. kola vrátili k tradiční, v uplynulém ročníku ještě velice úspěšné sestavě a po obětavém výkonu porazili v regionálním derby Liberec. Tentokrát bez posil z družstva dorostenců, když nejlepší z nich P. Trejbal byl sice uvedený v zápise, ale pro zranění nedohrál předzápas dorostenců. Podobně na tom byl i Preisler a ostatní šli s výkonem hodně dolu! Vlastní utkání začalo soustředěnou obranou domácích, ze které vyráželi k rychlým protiútokům a po šesti minutách vedli 4:0. Od této chvíle byl průběh utkání více méně vyrovnaný a dramatický. Liberečtí snížili ve dvacáté druhé minutě až na 9:8. V závěru prvního poločasu jim však svými zákroky bral vítr z plachet gólman Kysela, rozstříleli se M. Heinl a Novotný a svým neopakovatelným způsobem zasáhl do utkání Janeček.

Výrazně se zlepšili

Také Nordey, byť dosud nepotvrzuje pověst „kanonýra", která ho předcházela z Belgie, plnil tentokrát velmi dobře své obranné úkoly. Když k tomu přidáme výrazné zlepšení Šatavy, který využil větší příležitosti, kterou dostal od trenéra, tak je zřejmé, proč ještě do přestávky zvýšili Pragováci svůj náskok na rozdíl čtyř branek 15:11.

Byl to důležitý vklad pro konečný vývoj utkání, protože domácí mohli v klidu navýšit své skóre i v nástupu do druhého poločasu.

Během deseti minut také odskočili na 19:13 a donutili hosty uspěchávat střelbu, což pro ně nebylo právě efektivní. Úspěch jim nepřineslo ani osobní bránění rozehrávačů domácích, neboť Pragováci, zejména Hána, využívali ke skórování mezer, vznikajících v jejich obraně. Oba soupeři se poté střídali ve skórování a na konečný rozdíl šesti branek korigovali Liberečtí až v samotném závěru utkání. Jejich nejlepšími hráči byli Kamaryt, Eliáš, Ploch a oba Vrbové.

Hráli na doraz

Je třeba zdůraznit, že oba týmy ukázaly, že i když se pohybují na konci tabulky, dokáží pobavit diváky solidním výkonem, když hrají tak říkajíc „na doraz". A tak se tentokrát skutečně hrálo oboustranně.

Po velikonoční přestávce čeká Pragováky další utkání, ve kterém se bude hrát o „čtyři body" a to v Pardubicích. Právě tento soupeř odjel v sobotu z Loun s přídělem 51:22. Našlápnuto mají dobře, tak snad se podaří uspět.

Tentokrát se k průběhu utkání vyjádřil evidentně spokojený domácí trenér Dědeček:

Trenér jen chválil

„Neskrývám, že jsem měl ze soupeře obavy, zvlášť poté, když nemohl do utkání nastoupit Patrik Trejbal. Ostatní ho stoprocentně nahradili a odehráli velmi dobrý zápas. Zhruba od desáté minuty druhého poločasu jsme již průběh utkání s přehledem kontrolovali a zahráli si všichni hráči. Vedle tradičních opor mě potěšilo viditelné zlepšení obou pivotů Albaniho a zejména Patočky. Ten dosud hledal své místo v týmu a myslím, že právě pivot mu sedí nejlépe. Chtěl bych však pochválit i soupeře. Oba týmy prokázaly, že do II. ligy patří, hrály s maximálním nasazením, někdy až na hraně. I při tomto pojetí jsem však nepostrádal férové počiny na obou stranách, jako je třeba přiznání tečí a podobně. To se třeba při fotbale nevidí", chválil kouč Jabloneckých František Dědeček.

Další zápas doma hrají Pragováci až 18. dubna proti týmu Libčic nad Vltavou.

Sestava a branky ELP: Kysela, Hlinka M. Heinl 7, Hána 6, Šatava 4, Žák a Novotný po 3, Svoboda, Janeček a Patočka po 2, Nordey, Albani a Meloun.

Sedmičky: JN 4(2) LH 5(3), vyloučení 6 7+D. Rozhodčí: Dostál, Kříženecký.