Do druhéh kola singlu postoupil ve středu loňský vítěz jabloneckého turnaje Marc Rath z Rakouska. V 1. kole proti němu stál další Rakušan Dennis Novak, který se do hlavní soutěže probojoval z kvalifikace.

Rozhodovalo se ve třech setech, první vyhrál sedmý nasazený Rath v tiebreaku 7:6. Druhá sada naopak vyzněla jednoznačně lépe pro Novaka, který zvítězil 6:1. Závěrečná sada tak měla určit vítěze, buď zvítězí favorit, či vznikne hned v prvním kole překvapení turnaje. Nakonec se stala ta více očekávaná varianta, že postoupil do druhého kola Rath, ale diváci viděli atraktivní a dramatický tenis.

„Bylo to těžké, neuvěřitelně těžké. Soupeř hrál dneska dobře a já hrál prostě … První set byl v pohodě, ale druhý byl hodně špatný. Bylo pro mě hodně těžké se soustředit na třetí sadu. Měl jsem pak štěstí a myslím si, že můžu být šťastný po dnešním vítězství," říká obhájce loňského prvenství Marc Rath.

Před startem v Jablonci si mladý Rakušan Rath, který od 19 let hraje profesionální turnaje, zahrál dvakrát po sobě finále seriálu Futures. Nejprve v Itálii v turnaji F6, ale tam podlehl německému tenistovi Bastianu Knittelovi 4:6 a 2:6. Na české půdě bojoval v Teplicích, tam ve finále nestačil na dalšího Rakušana Dominica Thiema 2:6 a 4:6.

V Jablonci by se rád dostal znovu do finále a turnaj podruhé v řadě vyhrál. V cestě mu bude stát ve druhém kole Jan Blecha, divoká karta turnaje, který ve středu vyřadil Lubomíra Majšajdra.

„Budu se snažit udělat všechno pro to, abych se do finále znovu dostal. Dneska jsem nehrál moc dobře, zítra je ale nový den, jiný zápas a můžu se zase posunout nahoru," věří si Rath.

„Musím se víc soustředit, když chci vyhrát celý turnaj," dodal.