Rodačku ze Zásady provázela ale na pětatřicetikilometrové trati smůla. Ale v prostoru cíle pak už s úsměvem připomenula, že nakonec ji štěstí nepustilo.

Start závodu se posunul o skoro dvacet minut, a tak závodníci vyjížděli na trasu už v pořádně mrazivém nočním počasí.

V cíli se první objevovali před jednadvacátou hodinou. „Bylo to hodně těžké. Normálně nebruslím, ale tentokrát to byla výborná příprava na další závody, sice se jelo hodně soupaží… Skate je občas dobré si taky zařadit," popsala první dojmy z tratě pár minut po příjezdu do cíle závodnice Atlas Craft Teamu.

Poslední dva kilometry se Adéle zdály být nekonečné a přemýšlela, jestli je vůbec zdolá. „Asi jsem se nějak málo najedla, takže jsem poslední kilometry lezla jako slimák a přemýšlela, jestli je vůbec dojedu," prozradila v cíli k průběhu prvního závodu seriálu SkiTour usměvavá Adéla.

KAMARÁD SE OBĚTOVAL

Problémy ji sice provázely, ale i přes všechny strasti dojela do cíle jako nejrychlejší žena závodu, která trasu zvládla v čase 1:43:22 hod. „V jednom kopci, už v prvním kole, mi pán přišlápl košíček, takže jsem ho ztratila. Ale jel se mnou kamarád, obětoval se a vyměnil mi hůlku," popsala napínavé momenty na trati domácí závodnice.

Tím ale ještě útrapy nekončily. „Další hřebíček do rakve bylo, když mi zhasla čelovka. Tak jsem celé druhé kolo jela bez světla. A ještě ke všemu skupinka, se kterou jsem jela, mi ujela. Hledala jsem cestu, kudy mám vlastně jet," popsala další zvládnutou „krizovku" Adéla.

Naštěstí ale všechno dobře dopadlo. Tento závod brala jako trénink na další, které má ještě před sebou. „Byli jsme na lyžích už ráno. A tento noční maraton byl pro nás součástí tréninku," připomenula závodnice.

Do silvestrovské noci chybělo pár hodin. Ale Adéla dobře věděla, že z bujarých oslav nebude nic. „Jelikož jsem byla teď čtrnáct dnů nemocná, musím dohánět tréninkové manko. Žádná velká párty se konat nebude. Teď mám ještě čtrnáct dnů volna, takže věřím, že stihnu dohnat nějaké rychlejší tréninky," dodala Adéla.

Na nejbližším závodě ski classic v Číně bude sice chybět, protože je to jak časově, tak finančně velmi náročná akce. Ale v lednu ji čekají dva další starty. Vrcholem pro ni pak ale bude, jak potvrdila, opět v únoru Jizerská padesátka. „Na tu se těším a věřím, že dopadne dobře. Trať je jiná, než byla dnes, ale některé úseky, které se jely v tomto maratonu, se mi určitě budou hodit jako trénink na padesátku," plánovala Adéla.

JEDE STOVKY KILOMETRŮ

Závody má ve svém kalendáři od ledna do března každý víkend. A kilometrů najezdí nespočet. „Když jsem to spočítala, vyšlo mi přes šest set padesát závodních kilometrů. Je to náročné, ale jsem ráda, že tolik najezdíme," zdůraznila úspěšná lyžařka. Přípravu celý rok směřuje k tomu, aby se jí závodní sezóna povedla. „Bylo by mi líto jet pouze tři čtyři závody, když se celý rok na sezónu připravuji. Mám pak aspoň možnost si svoji přípravu prověřit," uvedla Adéla.