Mezi zvučná jména současné jablonecké atletiky patří bezpochyby Tereza Vokálová, Dan Bárta nebo Lada Cermanová, kteří na vyhodnocení nejúspěšnějších závodníků nechyběli.

Ohlédli se společně za uplynulou letní sezónou a už naplno se už zapojili do halové. A vedení jednoty už připravuje i letní v roce 2017. „Budeme opět pořadateli závodů krajského přeboru, přeboru Pardubického kraje, Dolního Slezska a Polska. Vrcholným závodem bude Mistrovství republiky veteránů, které je na programu 25. února. Celkem jsme pořadateli jednadvaceti závodů," vyjmenoval akce další sezóny předseda atletického oddílu Dušan Molitoris.

JABLONECKÁ HALA BUDE

Jablonečtí pořadatelé z TJ LIAZ budou opět připravovat i tradiční Jabloneckou halu, tentokrát ovšem bez světových atletických špiček. Mezinárodní účast ovšem garantují a slibují, že do Jablonce přijede zhruba stovka závodníků. A na otázku, kde bere jednota nové a nové zájemce o atletiku, její předseda odpověděl. „Máme přes dvě stovky těch nejmladších adeptů atletiky. Pravidelně se připravují dvakrát týdně v hale nebo v tělocvičně. Problém je v kategorii náctiletých, od dorostu do juniorů. Je znát, když pak ukončí základní školu a odcházejí studovat na střední nebo pak na vysoké školy mimo Jablonec," uvedl k členské základně.

MUŽI SE CHTĚJÍ UDRŽET

Družstvům dospělých věří. Podle slov Dušana Molitorise mají ženy šanci v lize bojovat dokonce o prvenství a družstvo můžu se, jak doufá, udrží v lize bez problémů. „Taková doba, kdy v Jablonci bylo středisko vrcholového sportu, se už ale nevrátí. Tehdy měli závodníci jiné, lepší podmínky, od ubytování, přes stravování až ke kvalitním trenérům," zavzpomínal na zlaté doby jablonecké atletiky Dušan Molitor.

ZASLOUŽILI BY SI VÍC

Jednota by potřebovala více kvalitních trenérů, které by ale také mohla po zásluze odměnit. Vykonávají svoji trenérskou profesi za minimální odměnu. Na plný úvazek je jednota zaplatit nemůže. Nemá na to peníze. Pro svoji práci, pro to, aby se šestkrát týdně věnovali zodpovědně skupině dětí, nemají dostatečné podmínky. Ale to určitě není problém jen jablonecké atletiky, ale i jiných sportů, možná republikou napříč. Oživením v životě jednoty bude ale příští rok dění kolem trenérky Dany Jandové. „Vyhrála výběrové řízení na post trenéra překážek nejlepších závodníků z celé republiky. Tyto kandidáty si sama vybere, bude je trénovat a zajišťovat pro ně všechno potřebné zázemí. Její místo zaujme profesionální trenér Jiří Randák. Převezme za ni post vedoucí trenéry na základní škole na Žižkově vrchu," uvedl Dušan Molitoris.

Centrem atletických talentů je již mnoho let základní škola Na Žižkově Vrchu. Další naděje si jednota vybírá v rámci žákovské ligy a dalších soutěží mládeže, jako je třeba Pohár rozhlasu a další.

TEREZA JE JAKO ZUZANA

„Dnešní jablonecká atletika patří mládeži. Tereza Vokálová se stala nástupkyní Zuzany Hejnové. Dan Bárta se zúčastnil mistrovství světa juniorů ve skoku o tyči. Výborně si vede také Lada Cermanová. Na těch teď stavíme naše atletické základy," zdůraznil Dušan Molitoris.